Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Mož je hudo zbolel. Kako mu lahko pomagam?

WEB3-MAN-WOMAN-DISEASE-HOSPITAL-ILL-SHUTTERSTOCK.jpg

Gorodenkoff | SHUTTERSTOCK

Edifa - objavljeno 02/09/20

Saj veste: v bolezni in zdravju

Dora in Tony sta se poročila pred desetimi leti in imata tri čudovite otroke. A njuno družino je doletela težka preizkušnja, saj je Tony hudo bolan. Da bi se mu stanje izboljšalo, ga čaka kar nekaj zahtevnih operacij.

“Tonyja pestijo hude bolečine in počutim se povsem nemočno,” prizna Dora. “Na drugi strani se je zelo težko o tem pogovoriti z otroki, ne da bi jih vznemirila. Že meni je težko, ko gledam moža v bolečinah in nimam moči, da bi mu pomagala.”


WOMAN,SICK,COUCH

Preberite še:
Tragedija, ko mama zboli

Bolezen je boleča preizkušnja ne le za osebo, ki zaradi nje trpi, pač pa tudi za ljudi okoli nje. Takšno situacijo težko razumemo, če sami nimamo podobne izkušnje. Opazovati ljubljeno osebo, kako trpi, brez možnosti, da bi jo pomirili ali potolažili, je zelo težko.

“Ni dobro za človeka, da je sam” (Gen 2,18)

Pomembno je, da se kot zakonec, ki skrbi za svojega sozakonca, ne izolirate, ampak poiščete pomoč. To je še posebej pomembno takrat, ko je vaša ljubljena oseba v zelo hudih bolečinah.

Zakaj je tako pomembno, da niste sami, ko je vašemu sozakoncu zelo težko? Morda se vam ne bo zdelo prav, da se v takšnih trenutkih obdate z družino in prijatelji, a številne nevropsihološke študije so pokazale, da se ni dobro soočati z bolečino sam. To namreč bolečino le še poveča.


SICK

Preberite še:
Molitev, da bi znali sprejeti bolezen kot del Božje volje

V mislih imejte tudi besede, ki ste jih izrekli ob prejemu zakramenta svetega zakona. “V bolezni in zdravju.” Biti v podporo drug drugemu in se podpirati v veri v vstalega Kristusa, tako kot Marija, ko je stala pod križem. To med drugim vključuje tudi to, da znamo pokazati sočutje in empatijo do trpljenja drugega.

Avtorica prispevka je Marie-Noël Florant.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


VISITING GRAVE

Preberite še:
Bolezen je vzela moža in očeta: “Živimo v njegovi ljubezni, ki edina resnično nikoli ne umre”


ALES CERIN

Preberite še:
Aleš Čerin po hudi preizkušnji: “Dana mi je bila milost, da Bogu nisem nič očital”


VERONIKA FRECE

Preberite še:
Pri 25 letih zbolela za redko boleznijo: “Življenje zdaj še posebej cenim”

Tags:
bolezenzakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.