Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

“Svojo življenjsko moč sem podedoval po očetu”

WEB3-BORIS-PAHOR-WRITER-SLOVENIA-0-SPLICHAL.jpg

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Barbara Oprčkal - objavljeno 26/08/20

Velik Slovenec in velik Evropejec

Boris Pahor se je rodil v Trstu še pred prvo svetovno vojno leta 1913. Danes tako praznuje že 107 let. Na lastni koži je občutil in preživel dve vojni, zapore in taborišča ter trpel zaradi nacizma, fašizma in komunizma. Ob njegovem visokem jubileju so pri Mladinski knjigi pripravili video, v katerem je eden izmed najpomembnejših še živečih pisateljev v slovenskem jeziku in velik domoljub spregovoril o tem, od kod črpa svojo življenjsko moč.


ALOJZ REBULA ZORA TAVCAR

Preberite še:
Misli Alojza Rebule, ki ne smejo utoniti v pozabo

“Moram pričevati o resnici”

“Najbolj sem jo podedoval po očetu, ki je bil precej krepak človek. Moja mama, ki je živela približno 80 let, je bila tudi precej aktivna. Drugo je prepričanje, da moram, ker sem se rešil taborišča, pričevati o resnici. Moja trma, da moram o nacizmu pripovedovati čim bolje in čim bolj objektivno, se je rodila v knjigi Nekropola.”

Ob vsakem jubileju mediji Pahorju zastavijo tudi vprašanje, kaj je njegova skrivnost za dolgo življenje. A priznani pisatelj vedno znova poudarja, da recepta za to nima. Njegova glavna želja je, da pripoveduje o tem, kaj je doživel, po resnici.


JAPANESSE DOCTOR

Preberite še:
Zdravnik, ki je dočakal 105 let, z nami deli 12 načel za dolgo življenje

Dobitnik številnih priznanj in nagrad

Boris Pahor je tudi dobitnik številnih priznanj, nagrad in častnih naslovov. Med drugim je tako leta 1992 prejel Prešernovo nagrado, zadnje priznanje, ki ga je prejel ob nedavni vrnitvi Narodnega doma Slovencem v Trstu, pa je bilo najvišje italijansko in slovensko državno priznanje Vitez velikega križa italijanske republike in Red za izredne zasluge RS.

V spodnji fotogaleriji si lahko preberete nekaj njegovih misli, ki navdihujejo in nagovarjajo. Nekatere izmed njih so izšle v letošnji knjigi Tako mislim.


web2-daniel-tammet-afp-000_par7503765.jpg

Preberite še:
Spreobrnjeni genij: “Ker sem rojen kot avtist, zelo dolgo nisem razumel smisla ljubezni”


web 3 helena zigon

Preberite še:
Umrla je Helena Žigon: “Hude reči so jo naredile še modrejšo in plemenitejšo”


TOM MOORE AND MARGARET PAYNE

Preberite še:
100-letnik in 90-letnica, ki dokazujeta, koliko se da storiti z majhnimi koraki

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.