Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ljubosumni, ker hčerka raje kot z vami preživlja čas z babico?

GRANDPARENTS

Ruslan Guzov - Shutterstock

BenEssere - objavljeno 20/08/20

Mame in očetje bodo vedno ostali nenadomestljivi, ravno zato, ker so starši. Nihče ne ve bolje od njih, kaj je dobro za njihovega otroka

Vprašanje bralke:

Pozdravljeni, moje ime je Monika in sem mama desetletne deklice Ajde. Najin odnos je bil vedno zelo lep, vendar že nekaj časa čutim, da Ajda raje preživlja čas s starimi starši, zlasti z babico. Ko je z njo, se ji zasvetijo oči, če bi bilo odvisno od nje, bi se preselila k njej. Poleg tega svoji babici zaupa in govori z njo o vsem, meni v zadnjem času pa nič več ne pove. Nisem ljubosumna, samo sprašujem se: sem naredila kaj narobe?

ANGRY

Preberite še:
“Imava otroka z Aspergerjevim sindromom, stari starši pa naju krivijo za njegove izpade”

Babice in dedki so zares dragoceni: oaza za družino, praktična pomoč pri varstvu, vir nasvetov ter koristnih predlogov. Pogosto se zgodi, kot lahko razberemo iz Monikinih besed, da postanejo nenadomestljivi pri vzgoji otrok in mladih. Lahko so pravi angeli varuhi. Posvetijo se predvsem dobremu počutju in zdravju svojih vnukov in jim s svojo spoštljivo ter prijazno prisotnostjo vedno dajo pozoren pogled. Stari starši znajo poslušati brez predsodkov in sodb: poslušajo očitke, skrivnosti in izpovedi. Z njimi se otroci potopijo v edinstven in dragocen čas.


GRANDPARENTS

Preberite še:
Kakšna navodila dati starim staršem, ki bodo pazili naše otroke?

Tudi če otrok vzpostavi poseben odnos s svojo babico ali dedkom, na lik staršev to niti najmanj ne vpliva. Mama in oče bosta vedno ostala nenadomestljiva, ravno zato, ker sta starša tega otroka, in nihče ga ne pozna bolje in ve, kaj je zanj najbolje.

Tudi ko odnos z babicami in dedki postane tako rekoč prednostni, se mama in oče ne smeta počutiti “manjvredna” ali misliti, da sta naredila kaj narobe. Dejansko bi lahko rekli, da se ta vez lahko rodi prav prek njiju, saj to pomeni, da sta otroku pustila prostor, da lahko ta odnos ustvari. S tem preneseta vrednost družine in njenih vezi.


PARENTING

Preberite še:
21 pozitivnih stvari, ki bi jih morali govoriti svojim otrokom

HERO-GRANDPARENTS-KIDS-CHILDREN-WALK-shutterstock_216728596-David Pereiras-AI
Shutterstock / David Pereiras

Pomembno je, da med starši in starimi starši obstaja skladnost glede vzgoje, saj lahko razlike malčke zmedejo. Bistvenega pomena je, da tudi oni spoštujejo pravila, ki jih dajo otrokovi starši, in da lahko svojim vnukom prenesejo pravi pomen odločitev, ki jih sprejemata mama in oče. Ne govorimo o majhnih vragolijah, ki jih stari starši odobravajo, temveč o spoštovanju vzgojnih odločitev družine. Ob vsem tem je njihova prisotnost lahko le dragocena in nenadomestljiva.

Dragoceno darilo

Glavno darilo, ki ga stari starši dajo vnukom, je čas. Opravila in definirani urniki so prekinjeni in dajejo prostor svobodi, ko čas preživljajo z igrami, pravljicami in počasnostjo.
Preberite še:
Snaha proti tašči: kaj se skriva za tem konfliktom in kako ga rešiti?

Zlasti v tem času lahko stari starši predstavljajo priložnost za spoznavanje drugačnega, sproščenega preživljanja časa, ki ga včasih zaznamujejo bolj naravni ritmi, ne pa značilne blaznosti naše družbe. Prek starih staršev se otroci lahko naučijo vrednosti počasnega ritma.

Prek zgodb starih staršev se otrok srečuje z zgodovino, tudi družinsko. S pripovedovanjem izkušenj, ki so jih preživeli, otrokom dajo vedeti, kaj je bilo: svet preteklosti, vojn, preobrazb, starih navad in starodavnih tradicij. Hkrati spodbujajo srečanje z lastno zgodovino, svojim poreklom in koreninami, ki so privedle do razcveta tega edinstvenega in nenadomestljivega vnuka, rezultata generacij in dogodkov te posebne družine.
Preberite še:
“Hvaležna sem, ker mi otroci nastavljajo ogledalo, kjer moj odsev ni zmeraj dober”

Zahvaljujoč njim se lahko celo hrana spremeni. Skupaj s starimi starši lahko otroci kuhajo tradicionalne jedi, sestavljene iz raznih spominov, kulture in zgodb. Pogosto se zgodi, da prav pri njihovi mizi, pospremljenimi z anekdotami in skrivnostmi, otroci okusijo in eksperimentirajo z novo hrano, ki je do takrat morda niso želeli pokusiti. Miza starih staršev je lahko srečanje s tistimi “posebnimi jedmi”, ki negujejo srce bolj kot trebuh. Ni pomembno, ali gre za posebne ali preproste jedi, za vnuka bodo najboljše na svetu, saj so polne ljubezni.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


HERALDOS

Preberite še:
“Gospod, prevzemi nadzor nad mojim življenjem.” Nato so se jima začeli dogajati čudeži


PESYMIZM

Preberite še:
Obdobje, ko imajo ženske le dve možnosti: ali postanejo zrele ali pa stare
Preberite še:
Je vaš otrok žrtev spletnega nasilja?

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.