Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Želela sem si otroka. Tako močno želela …”

Alenka-Igor-Rozman-e1596807575383.jpg

Urška Leskovšek - objavljeno 08/08/20

Pot Alenke in Igorja, ki nista mogla imeti otrok in sta preskočila vse ovire, tudi zelo visoke, da sta lahko posvojila otroka – ne enega, ampak kar dvojčka!

Da so postopki posvojitve zapleteni, dolgi in naporni, sta izkusila tudi Alenka Planinc Rozman in Igor Rozman, ko sta pred približno 10 leti ugotovila, da niti medicina ne more pomagati, da bi Alenka zanosila, in se odločila za posvojitev. “Želela sem si otroka. Tako močno želela …” je Alenka zapisala v njuni knjigi Srce bije v dvojini, v kateri sta podrobno opisala svojo posvojitveno kalvarijo.

Misel na slovenskega otroka sta kmalu opustila, poglobila sta se v postopke posvojitve iz tujine. Kljub veliki želji postati mama in oče sta se zavedala, da bo težko, imela pa sta trdno voljo. Ko so bile ovire za enega pretežke, je vztrajal drugi in obrnjeno.


JANA HOCEVAR

Preberite še:
Zgodba o posvojitvi: “Biološke mame ne obsojam, ampak sem ji hvaležna”

Postavila sta si le tri pravila: otrok naj bo star manj kot eno leto, naj bo zdrav in sirota.

Težave so se začele že na centru za socialno delo, kjer so ugotavljali, ali sta za posvojitev sploh primerna. Deležna sta bila birokratske obravnave in neskončnih vprašanj o njunih značajih in odnosu.

Kje najti otroka?

Kje naj iščeta otroka? V Ukrajini? Makedoniji? Rusiji? Nič od tega se ni izkazalo za realno. Torej … Afrika? Porajalo se je mnogo pomislekov, zlasti o tem, kako bi se otrok vključil v okolje in kako bi ga okolica sprejela. Igor je imel slabe izkušnje z odnosom do temnopoltih iz ZDA, njegova mama pa niti na televiziji ni hotela gledati oddaj z “zamorci”.

Toda jasno jima je bilo, da so to le strahovi pred nečim, česar ne poznamo. Menila sta, da če otroka vzgojita v pokončnega človeka, ki se svojega porekla ne sramuje in se zna na zbadljivke dostojno odzvati, v družbi ne bo imel težav.


SARA MIRTEK

Preberite še:
Sara o posvojitvi: “Ni me sram živeti s tem, to sem jaz”

Alenka-Igor-Planinc-Rozman-e1596807351766.jpg
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Zamorček bo!

Najprej se je pokazala možnost za posvojitev iz Gane. Rodilo se je upanje. Hitro sta prejela fotografijo dečka, ki naj bi bil kmalu njun. “Najin dolgo pričakovani otrok,” ganjeno zapiše Igor. Vznemirjenje se je stopnjevalo več tednov, ko sta zbirala potrebno dokumentacijo, nato pa je udarilo kot strela z jasnega: “Prišlo je do spremembe. Otrok ni primeren za posvojitev.”

Sesul se jima je svet. Od takrat sta bila bolj previdna in se na fotografije otrok nista več tako navezovala. Ponudila se je druga možnost v Gani z zagotovilom, da bo tokrat vse šlo v redu. Pa ni bilo tako. Mama otroka je imela aids, sin pa je bil še premajhen, da bi lahko preverili, ali ga ima tudi on. Po hudih notranjih bojih sta se odločila, da ga ne posvojita.

Poskusila sta pri neki gospe v Zagrebu. Po valovih zaupanja, veselja in hkrati sumničavosti se je izkazalo, da je gospa prevarantka. Še en poraz. “Ne grem se več,” je bil odločen Igor.


BARKEY FAMILY

Preberite še:
Posvojitev, ki je 11-letnemu dečku spremenila življenje

Za srcem v Afriko

Ne pa Alenka. Čeprav ni imela podpore moža, je še vedno iskala informacije in nove možnosti. Želela je predvsem povezave, stike, ki bi jim lahko resnično zaupala. Tako je prek nekega znanca prejela sporočilo, da je v Gvineji Bissauu leto in pol star otrok, ki ga lahko posvojita in ima tudi bratca dvojčka. Izvedela je tudi, da sta otroka v zelo slabem socialnem stanju.

Ker se ji ni zdelo prav, da bi eden od dvojčkov odraščal sam, se je dogovorila, da posvojita oba. 29. oktobra 2013 naj bi se tako zglasila na sodišču v Bissauu. O tem se je dogovorila brez Igorjevega sodelovanja in brez drugih zagotovil razen esemesa, kje in kdaj naj se zglasita. Tveganje, ki Igorju ni šlo v račun, a je zaupal Alenkinemu občutku.

Odpotovala sta. S skopimi informacijami o državi in o tem, kako naj se tam obnašata, ter z nekaj pomoči za tamkajšnje ljudi.

Srce-bije-v-dvojini-Rozman-e1596807871246.jpg
Ustvarjanje Jacója in Izaquea, predstavljeno v knjigi Srce bije v dvojini

Novi šoki

Ob prvem stiku z otrokoma se je izkazalo, da sta otroka močno podhranjena. Zdravnica jima je posvojitev odločno odsvetovala. Njuna mati je bila neozdravljivo bolna. Ker je enkrat že pokopala dvojčka, ker ju ni mogla nahraniti, kar si je močno očitala, se je s parajočim srcem odločila, da ta dva otroka raje odda drugim staršem, da bosta le imela lepo življenje.
Preberite še:


Drugi šok za Alenko in Igorja v Gvineji Bissauu je bila malarija, ki jo je imel šibkejši od dvojčkov. Prekršila bi torej vsa tri svoja pravila: otroka nista bila več dojenčka, eden od njiju je bil bolan, sprejela pa bi ju iz rok njune matere. Imela sta le eno noč pred obravnavo na sodišču, da se odločita.

“Nisva se odločala le o življenjih teh dveh fantov, temveč tudi o prihodnosti najinega partnerstva. /…/ Če zdaj ne posvojiva otrok, kako bova živela? Če ju pustiva tukaj umreti – kako bom živela s tem?” se je spraševala Alenka.

Najina sta!

Takrat še nista vedela, da malarijo lahko pozdravijo tri tablete v vrednosti 2,7 evra. S kršitvijo ostalih dveh pravil sta se sprijaznila. Otroka sta kljub shiranosti vzljubila od prvega trenutka. Po nekaj dneh sta se morala vrniti v Slovenijo, urediti vso dokumentacijo, potem pa iti iskat svoja otroka.

Otroka sta ohranila imeni Jacó in Izaque, saj starši niso želeli zatajiti njunih korenin. Okolica ju je sprejela z obilo topline, letos sta zaključila prvi razred. Sta živahna, radovedna in vesela.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


GARDENING

Preberite še:
12 dragocenih naukov, ki jih vaš otrok lahko dobi zunaj učilnice


YOUNG COUPLE, COUPLE,

Preberite še:
3 pravila za trden in trajen zakon


MULTITASKING

Preberite še:
Skriti davek mam, ki ostanejo doma z otroki

Tags:
neplodnostotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.