Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kontemplacija za začetnike: kako umiriti svoje misli

WOMAN BREATHING

Antonio Guillem | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 05/08/20

Če je umetnost notranje molitve za vas nekaj novega, za začetek zaprite oči in si s pomočjo domišljije ob sebi predstavljajte Jezusa

Kontemplacija je oblika krščanske molitve, katere cilj naj bi bil še globlja ljubezen do Boga. Katekizem Katoliške cerkve to ponovi v svoji definiciji notranje molitve.

Notranja molitev je preprost izraz skrivnosti molitve. Takšna molitev je pogled vere, uprt na Jezusa, poslušanje Božje besede, molčeča ljubezen. Takšna molitev uresničuje zedinjenje s Kristusovo molitvijo, kolikor nam daje, da smo udeleženi pri Kristusovi skrivnosti. (KKC 2724)
Preberite še:
Kaj pa, če je raztresenost med molitvijo v resnici milost?

V tihoti

Toda to obliko molitve pogosto ovirajo motnje in samovoljnost naših misli. Težko je premišljevati v tihi notranji molitvi, če naš um nenehno polnijo najrazličnejše misli!

Enega izmed načinov, kako umiriti svoje misli, nam svetuje sv. Ignacij Lojolski, z njegovim preprostim nasvetom pa se lahko hitro znajdemo v Božji navzočnosti.

Korak ali dva pred krajem, kjer bom opravljal kontemplacijo ali meditacijo, obstojim za čas enega očenaša ter povzdignem svojega duha in pomislim, kako me Bog, naš Gospod, gleda itd. ter napravim kretnjo spoštovanja ali ponižnosti. (Duhovne vaje, #75).


GIRL PRYING CHURCH

Preberite še:
Krščanska meditacija za začetnike

Sv. Frančišek Saleški je uporabljal podobno metodo, ki jo opisuje v svojem delu Uvod v pobožno življenje.

Preprosto uporabite svojo domišljijo, predstavljajte si Odrešenika v Njegovi sveti človeškosti, kot bi stal poleg vas, podobno kot razmišljamo o svojih prijateljih, ko si zaželimo, da bi jih videli ali se z njimi pogovorili iz oči v oči.

Če boste pogosto premišljevali o Božji navzočnosti, boste presenečeni, kako se vam bodo misli umirile, ko boste zrli v Jezusovo obličje.

Ko se boste naslednjič odločili za notranjo molitev, poskusite opraviti to vajo in preverite, ali se bo vaša molitev z njeno pomočjo kakor koli izboljšala.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


Franciscan Mission of Legnano

Preberite še:
Redovniški ples na ulici, ki vam bo vzel sapo


CRISSY MORAN

Preberite še:
Od zlorabljene deklice prek pornografske zvezde do kristjanke


HAIR WOMAN

Preberite še:
Živila za močnejše, daljše in bolj goste lase

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.