Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 2. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Govorica nežnosti, ki bi jo moral obvladati vsak zakonec

RELACJA

Galina Kovalenko | Shutterstock

Edifa - objavljeno 02/07/20

Govorica nežnosti omogoča, da drugemu izkažemo ljubezen. Uporabljamo jo s telesom, pogledi, blagimi besedami, božanjem … Za dober odnos med zakoncema je življenjskega pomena. A da bi jo znali svojemu sozakoncu pravilno ponuditi, moramo vedeti, kaj resnična nežnost sploh je

Nežnost se razbere iz pogleda, iz besed in kretenj; zaradi nje kipita srce in telo. Par ne more obstati, če ne goji nežnosti. A prej je treba dobro razumeti, kakšno nežnost par resnično potrebuje. Sveti Janez Pavel II. jo je zelo lepo opredelil kot tisto, kar se rojeva iz razumevanja stanja duše druge osebe.

“Mož/žena je telesno sicer tukaj, z mislimi pa ne.” Ta tožba razkriva, da je nežnost predvsem navzočnost. Notranja drža nežnosti je potrebna, če hočemo, da kretnje ne izgubijo svojega pomena. Kretnja nežnosti je lahko napak razumljena, ker jo spremljajo na primer znaki brezbrižnosti.


COUPLE,

Preberite še:
Veste, kaj bi morali vsak dan reči svojemu zakoncu?

Razumevanje stanja duše

Tako se “nežnost rojeva iz razumevanja stanja duše druge osebe, ki ji skušamo pokazati, da smo ji blizu,” pojasni sveti Janez Pavel II. v delu Ljubezen in odgovornost. Nežna skrb za drugega daje moč in energijo za preživljanje včasih trdega in težkega vsakdanjika.

Nežnost je stalnica, ne išče svojega in ne moremo je spremeniti v orodje za napeljevanje v spolni odnos. Je pa hkrati nujna za to, da razblini skrbi, zgladi nesporazume in spodbuja vzajemno predanost tudi v spolnosti. Nežnost je hrana ljubezni, slednji omogoča, da se izrazi, da postane konkretna, otipljiva. Ljubezni daje milino, ki lahko nadomesti strast s svojimi vzponi in padci. Pomaga nam preživeti obdobja vzdržnosti.


POPE AUDIENCE

Preberite še:
7 nasvetov papeža Frančiška za ljubezen med zakoncema

Darilo otrokom

Vzdušje nežnosti med zakoncema je tudi neprecenljivo darilo otrokom. Obdaja jih s toplino, jim nudi občutek varnosti in zaupanja v odnos, da bodo tudi sami nekoč zmožni biti deležni česa podobnega. Čeprav tega niti ne opazijo, otroci ta občutek nežnosti vpijajo vase; krepi jih in utrjuje.

Sveti Janez Pavel II. je govoril, da mora biti nežnost trdna, da ne zapade v mlačno sentimentalnost. Drugačna je od tiste, ki jo nudimo otroku, ker jo potrebuje za svoj razvoj. Nežnost med zakoncema ni materinsko ljubkovanje. Njena odločnost se sklada z zrelo odraslo ljubeznijo, ki drugega privzdiguje. Ni dušeča pozornost, temveč zagotovilo sozakoncu, da je drugemu pomemben, zanimiv in edinstven.

Avtorica prispevka je Sophie Lutz.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


ROZMOWA

Preberite še:
Prisotnost in empatija – tako je videti pogovor, ki nahrani


MOTHER AND DAUGHTER ADVICE

Preberite še:
To so resne teme, o katerih se moramo starši nujno pogovoriti z otroki


COUPLE,

Preberite še:
Veste, kaj bi morali vsak dan reči svojemu zakoncu?

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.