Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako prepoznati problem anoreksije pri mladostnicah?

ANOREKSJA

VGstockstudio | Shutterstock

Ilona Przeciszewska - objavljeno 17/06/20

Preden se pokažejo simptomi, na podlagi katerih lahko postavimo diagnozo motnje prehranjevanja, lahko pri svojem otroku opazujete obnašanje, ki lahko z veliko verjetnostjo napove začetek bolezni

Dandanes lahko simptomi vse pogosteje nastopijo že v zelo zgodnji stopnji odraščanja, od približno desetega leta dalje. Najpogosteje trpijo mlada dekleta, a motnje prehranjevanja lahko doletijo tudi fante.

Terapevtski poseg pri začetni stopnji bolezni ima lahko zelo koristen vpliv na dolgi rok zdravljenja.
Preberite še:
“Bolezen te tako posrka vase, da anoreksija postane tvoja najboljša prijateljica”

 “Predebela”

Prvi glasnik bolezni je lahko precejšnja sprememba v odnosu do lastnega telesa. Opazite lahko, da vaša hčerka pripisuje vse več pomena zunanjemu videzu, na obliko svojega telesa začenja gledati vse bolj negativno in trdi, da je “predebela”.

Težnja k hujšanju je v nasprotju z realnimi potrebami našega organizma, ki dobro funkcionira s stabilno in ustrezno maso telesa. Bodite pozorni na dieto svoje hčerke, še posebej, če se je začela prehranjevati drugače, tako da npr. nenehno izbira manj kalorične izdelke ali se izogiba teh, ki vsebujejo veliko maščobe (če to ni del vašega zdravega prehranjevanja v družini).

Skrb vzbujajoč znak je lahko pogosto izražanje kritičnih pripomb glede lastnega videza, kot na primer: “Grda sem” ali “Sploh se ne morem gledati.”
Preberite še:
Kako pomagati najstnici, ki je vse bolj anoreksična

ANOREKSJA
Shutterstock

Zmanjšan občutek vrednosti

Poleg vedno bolj negativnega dojemanja svojega telesa lahko pri svoji hčerki prav tako opazite zmanjšan notranji občutek vrednosti. To lahko izraža verbalno – v trditvah, kot so: “Neumna sem, Za nič nisem primerna, Nič mi ne gre od rok.”

Pametno je opazovati, kako se hči spopada s porazi in težavami v šoli ali pri drugih dejavnostih. Ali so razlog za pomanjkanje vere v lastne zmožnosti in sposobnosti? Ali ji vsak neuspeh jemlje motivacijo za nadaljnje delovanje? Pogosto lahko opazimo naglo ali postopno izogibanje ali umikanje od posameznih oblik dejavnosti. Začetek bolezni se lahko kaže v pomanjkanju zanimanj in strasti, ki so bile prej v življenju vašega otroka prisotne.


FRUSTRATION

Preberite še:
8 simptomov depresije: bodite pozorni nase in na svoje bližnje

Kontakti z vrstniki

Poleg tega je za prepoznavanje prvih znakov anoreksije zelo pomembno, da opazimo, če se hči vse bolj umika druženju z vrstniki. Če je bila prej poznana kot duša zabave, zdaj pa le še komaj kdaj gre od doma in se dolge ure zapira v sobo, je to gotovo zadosten razlog za to, da začnemo iskati podporo in pomoč ob težavah, ki so se pojavile pri grajenju odnosov. Prepoznate lahko tudi, da je vse manj odprta v družinskih odnosih, ne želi se pogovarjati, je zaprta in depresivna.


BULLYING,SCHOOL

Preberite še:
Zafrkavanje in medvrstniško nasilje: kakšni so znaki in kako ukrepati

Začetek zdravljena lahko pogosto povzroča tesnobo tako pri potencialnih bolnikih s prehranjevalnimi motnjami kot tudi pri ostalih družinskih članih. Razni strahovi pogosto povzročajo, da ne vidimo skrb vzbujajočih signalov in jih raje zanikamo. To pa zgolj vodi k poslabšanju simptomov, vse večjemu psihičnemu trpljenju in poznejšim težavam pri zdravljenju bolezni. Zato je dobro kar najhitreje ukrepati in začeti zdravljenje.

Najbolje je začeti pri družinskem posvetu s psihoterapevtom z ustreznimi kvalifikacijami in izkušnjami pri zdravljenju motenj prehranjevanja oz. hčerki zagotoviti individualno psihoterapevtsko podporo. Obisk specialista lahko pomaga pri razreševanju vsakršnih dvomov in preprečuje nemoč pri naraščajočem skrb vzbujajočem vedenju vašega otroka.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto


TEEN DOING CHORES

Preberite še:
9 dejavnosti, s katerimi lahko to poletje zaposlite svojega najstnika 


AGATHA CHRISTIE

Preberite še:
Kako je Agatha Christie prepričala svetega papeža Pavla VI.


SANTA BARBARA

Preberite še:
12 filmov o uspešnih ženskah, ki vas bodo navdihnili

Tags:
starševstvovzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.