Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

V življenju se s starši prepiramo, ko jih ni več, pa bi jih radi vsaj za trenutek spet imeli ob sebi

DAUGHTER

Shutterstock | Aaron Amat

Cecilia Zinicola - objavljeno 14/06/20

Kako se osredotočati na dobre plati sedanjega trenutka, da bi bolje izkoristili skupna doživetja

Velikokrat se ne zavedamo bogastva, da imamo še ob sebi svoje starše, kljub njihovim razlikam in morebitnim slabostim. Ko pa jih ni več, hrepenimo po tem, da bi lahko čas zavrteli nazaj in jim povedali stvari, ki jih nismo, ko smo za to imeli priložnost.

Osredotočanje na dobre lastnosti nam pomaga ohranjati ali ponovno ovrednotiti vez med staršem in otrokom; zaradi tega lažje odpuščamo in smo hvaležni za njihovo navzočnost v našem življenju. Čas je, da prepire pustimo ob strani ter se odločimo, da jih bomo najprej imeli radi, da bi lahko poželi vse tisto, kar je bilo med nami dobrega, ter jim pravočasno povedali, koliko nam pomenijo.


ADULT SON AND PARENTS

Preberite še:
Čez 30 in še pri tastarih

Razumevanje

V življenju gremo vsi skozi boje in tudi naši starši so imeli svoje. Tudi oni so morda imeli težko preteklost ter mnogo stvari niso vedeli ali razumeli. Dajte jim vedeti, da to razumete, čeprav se vedno ne strinjate z njihovim odzivom na vaše odločitve.

Končno se morate spomniti, kdo in kaj so vaši starši ter vse, kar so za vas življenju storili. Vse, kar so dosegli, sanje in izzive, ki so jih uresničili ali sprejeli. Življenjske zgodbe naših staršev so pogosto bolj zapletene, kot si mislimo.

Hvaležnost in zahvala

Priznati moramo, da brez njih ne bi bili tukaj. Čeprav delajo napake, bomo vedno imeli razlog za to, da smo jim hvaležni in da se jim zahvalimo. Ko so izvedeli za naše spočetje, so nas sprejeli, peljali so nas k zdravniku, ko smo zboleli, in nam pripravljali zabave za rojstne dneve in godove.

Starši se običajno veliko žrtvujejo in se marsičemu odpovedo, pa tega mogoče sploh ne vemo. Zahvalite se jim za vse tisto, kar veste in naj ne ostane neizrečeno nekaj, za kar jim že danes lahko izrazite hvaležnost. Navsezadnje smo se z njihovo pomočjo naučili hoditi, živeti in ljubiti.


TEEN

Preberite še:
3 nasveti, če imate težavne odnose s svojimi starši

MOTHER IN LAW
Phovoir - Shutterstock

Odpuščanje

Odpuščanje zahteva pogum in trdnost. Vsi smo bili kdaj ostri in smo se kdaj zmotili. Staršem povejte, da vam je žal. Kadar se iskreno opravičimo in starši to sprejmejo, nas to ozdravi in nam v prihodnje pomaga presegati razlike ter se soočati s konflikti.

Pomisliti moramo na to, da so – kakor mi sami – v danem trenutku naredili najbolje, kar so znali in mogli. Vztrajati v očitkih in občutkih krivde ničesar ne reši. Odpustite jim tudi, ko njim samim ni žal. Ko odpuščamo, pustimo, kar nas boli, za nami. To nas osvobaja ter zdravi naš odnos.

Posluh

Starši vam želijo le najboljše in zelo verjetno je za njimi dolga pot, posejana z dragocenimi izkušnjami, ki bi vam jih radi posredovali. Dajte jim priložnost in jih naslednjič, ko se vidite, prosite za nasvet.

Starše povprašajte za mnenje, kajti poleg tega, da vam bodo postregli z življenjsko modrostjo, jim boste s tem dali občutek, da so vam pomembni. Morda boste s tem celo izpolnili njihove sanje. Starši imajo pogosto kaj povedati in veliko jim pomeni, če jim prisluhnemo. Naj dejavno sodelujejo v pogovoru, pa čeprav se bodo pri tem ponavljali.


MOTHER TALKING WITH HER DAUGHTER

Preberite še:
6 nezdravih oblik odnosov med mamo in otrokom

web3-mother-in-law-family-kids-husband-help-shutterstock_1016533654-viktoriia-hnatiuk-ai
Shutterstock

Spomini

Naši starši imajo veliko spominov. Naj se čutijo posebni, ko z njimi praznujete god, rojstni dan in druge pomembne obletnice. Ko se spomnite nanje, se ob tem čutijo pomembni in varni, hkrati pa s tem ustvarjate nove lepe spomine.

Bodite pozorni tudi na kak drug pomemben datum, tudi žalosten, kot na primer obletnico smrti prijatelja ali družinskega člana. Takrat bodite blizu, da jih potolažite in razvedrite. Vse posebne priložnosti pustijo sled in ko jih podelimo, nas obogatijo.

Izkazovanje naklonjenosti

Morda se vam zdi samoumevno, da vedo, da jih imate radi. Kljub temu jim skušajte vsak dan povedati, koliko vam pomenijo, da so za vas blagoslov, da jih imate radi, in to storite s srcem. Poskusite se navaditi na takšno odprtost, če ste oseba, ki težko izraža svoja čustva.

Pokazati svojo pravo ljubezen pomeni odpreti se in postati ranljiv, vendar če se kaj izplača, je to, da jim poveste, da jih imate kljub vsemu radi. Ne bodite skopuški, ko jim izkazujete naklonjenosti. Toplo jih objemite, naklonite jim lepo besedo in to bo ostalo za zmeraj.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


GIULIA GABRIELI

Preberite še:
Izpoved hudo bolne najstnice: “Jaz se borim za življenje, mnogo ljudi pa ga meče stran”


CHILD

Preberite še:
Nasilen otrok: 6 ukrepov, ki najbolj delujejo


EGO

Preberite še:
9 lastnosti pravega moškega

Tags:
odnosiosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.