Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 21. julija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Preizkušenj že od nekdaj ne maram, ker vem, kaj bodo prinesle”

TADEJA PANCE

OSEBNI ARHIV

Tina Martinec Selan - objavljeno 11/06/20

Ženska ženski – žena, mama in modna oblikovalka Tadeja Pance

Tadeja Pance je žena in mama treh otrok. Pravi, da ima veliko vlog, tako kot marsikatera ženska, zato se včasih sprašuje, če lahko od kakšne vzame “dopust”. Prizadeva si, da bi našla pravšnje razmerje med družinskimi in službenimi vlogami. Trenutno se tehtnica nagiba k prvim, a jo njena ustvarjalna misel in potreba po delu vztrajno priganjata na drugo stran.

Poklicno deluje kot modna oblikovalka, kjer je večji del njenega dela povezan s slovensko kulturno dediščino, ki jo na različne načine obuja in prinaša v naša sodobna življenja. Je kostumografinja za folklorne skupine, poleg tega pa razvija lastno blagovno znamko Desetno, katere izdelki se navdihujejo v kulturni dediščini.

Njen velik hobi pa je glasba in ta je trenutno podvržen tistemu času, ki zanj preostane. Je članica treh zasedb: etno vokalne skupine Prisrčnice, ansambla za staro glasbo Nova Schola Labacensis in družinskega pevskega zbora Gaudium.
Preberite še:
Kaj žensko naredi damo?

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Pravzaprav nič tako zelo nerealnega: da lahko dolgo spim. Ja, zjutraj rada spim, trenutno je to dokaj nerealno pričakovanje. Potem pa kava in zajtrk v miru, da se dan začne počasi, brez hitenja in v družbi mojih ljubih, ki so prav tako v dobrem razpoloženju. Možnosti, da je vse točno tako, pa so običajno bolj slabe, a se zgodijo, običajno po nekaj dneh na dopustu.

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Če sem iskrena …: “Še vedno zgledaš zmatrana!” Malo smeha mora biti, ampak je res. Vem tudi, zakaj je tako, in tudi vem, da bo minilo.


MAN DRINKING COFFEE IN THE MORNING

Preberite še:
Postanite jutranji tip

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
Ker se potem počutim dobro. Nenazadnje je obleka, in s tem seveda urejenost, le še eno sredstvo, s katerim lahko vede ali nevede izražamo in povemo o sebi še več kot le z besedami. Priznam pa, da se občasno prileže znajti tudi v manj urejeni izvedbi.

TADEJA PANCE
OSEBNI ARHIV Copyright 2017. All right reserved.

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker …?
Ker doživiš občutja, ki jih sicer ne bi, ker si na malo drugačen način vržena iz cone udobja in ker te, če se mu znaš prepustiti, izdatno nagradi.

5. Kako z možem ohranjata iskrico v zakonu in zakaj vam je to pomembno?
Eden in najpomembnejši je zagotovo humor. Da se znava skupaj smejati drug drugemu in sama sebi. Seveda nisva vedno na isti “valovni”, sva pa takrat, ko je to potrebno. V nasprotnem primeru bi bila samo še “cimra”, ki skupaj skrbita za otroke.


COUPLE

Preberite še:
4 nasveti, da se bo v zakonu vedno iskrilo

6. Za sabo imate naporen dan, nato pa se še otroci odločijo, da kakšno zagodejo. Kako se odzovete v takšni situaciji in kako jo rešite?
“Zagodem” jim jo nazaj in malo znorim. Vse je odvisno od situacije, utrujenosti in od tega, s čim jo zagodejo. Tudi jaz sem samo človek in ne robot. In so trenutki, ko se tudi meni kot odraslemu uspe umirjeno odzvati in razrešiti zadeve.

7. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Preizkušenj že od nekdaj ne maram, ker vem, da bodo vedno prinesle strah, trenutke, v katerih se ne znajdeš najbolje in ker obstaja možnost, da ti spodleti ali da moraš sprejeti tisto, česar si ne želiš. Je pa to vsekakor del življenja in lahko jih le sprejemam. Bolj bi rekla, da sem hvaležna, da so se tiste preizkušnje, ki so me najbolj preizkušale, zaključile tako, kot so se.

Na neki način je preizkušnja biti nekomu žena in drugim mami. Ti dve vlogi sta ena velika preizkušnja tega, kako bom znala razvijati in ohranjati odnose. Ter se spopadati s težavami, ki jih prineseta. Obe sta mi dali že kar nekaj lekcij, mi nastavili ogledalo, me naučili, da se z leti spreminjamo in da je vsak otrok svet zase, ki ga ni nujno razumeti, le sprejeti. Zasukali sta me za 360 stopinj in vem, da me bosta zagotovo še nekajkrat.
Preberite še:
“Družinsko življenje s tremi pubertetniki je svojevrstna preizkušnja, vedno polna izzivov”

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Včasih ni potrebna posebno modra misel, včasih je dovolj le preprosta šala. Čisto realno pa pridejo trenutki, ko ne pomaga še tako lepa misel. Takrat pomaga čas in pripravljenost, da slabo voljo prekineš.

9. S čim, kje, kako se duhovno napolnite?
To vprašanje dojemam zelo široko, mnogo je tega. Z glasbo, z osebno molitvijo, ko sem sama ali pa svojimi bližnjimi. Napolnim se med prijatelji, v zadovoljnih otroških očeh, v iskrenem pogovoru. Pa tudi, ko vidim, da mi je dano, da zmorem preživeti tudi težke trenutke.

10. Biti ženska je lepo, ker …?
… se v svoji (ženski) koži dobro počutim in niti ne vem, kako bi bilo biti moški.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.