Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 2. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Spori so neizogibni, ni pa treba, da so destruktivni. Kako se temu izogniti?

shutterstock_74106820.jpg

Monkey Business Images - Shutterstock

Mathilde de Robien - objavljeno 01/06/20

V vsakem zakonu oziroma odnosu slej ko prej pride do prepira. Preberite nasvete, ki vam bodo pomagali, da bodo vaši prepiri konstruktivni

Teme, zaradi katerih se zakonci najpogosteje prepirajo, so gospodinjska opravila, skrb za otroke in nadzor nad tem, koliko časa otroci preživijo pred ekrani.

Če se že prepiramo, pa moramo gledati vsaj na to, da se prepiramo konstruktivno. Psihiater in psihoterapevt Nicolas Duchesne opozarja, da je velika razlika med tem, ali kritiziramo ravnanje nekoga ali pa osebo užalimo. Skrivnost “zdravega” prepiranja je ravno v razlikovanju med tem.


HAPPY, FAMILY, HOME

Preberite še:
V odnosih je pomembna tudi kvantiteta, ne le kvaliteta

Ne žalite, bodite konkretni

Žalitev ali osebna kritika vašega moža ali žene, in ne njegovega oziroma njenega ravnanja je lahko zelo škodljiva, zato je ob tem veliko manjša verjetnost, da bi lahko dosegli nek dogovor.

Če želimo, da je prepir konstruktiven in neboleč, potem se moramo omejiti na točno določeno, konkretno in opisljivo dejstvo. Kritika kar tako povprek je zgolj napad na odnos in osebo, pojasnjuje Duchesne.

Ko pride do prepira, bi se morali odzvati z besedami: “Jezna sem, ker sinoči nisi odložil umazanih oblačil v koš.” Izogibati pa se moramo izjavam, kot so: “Kakšen nemarnež si. Nikoli ne pospraviš umazanih oblačil.”




Preberite še:
Vajin odnos v izolaciji: širita ljubezen, ne panike

Izogibajte se teh dveh besed

Predvsem bi se morala zakonca v velikem loku izogibati dveh besed: vedno in nikoli.

Če bomo v naših pritožbah konkretni, bomo tudi prej dosegli to, kar pravzaprav želimo – da nekdo za seboj pospravi umazana oblačila. Večina raje posluša nek objektiven opis kot pa nejasne obtožbe brez konkretnih dejstev.

Naj zaradi prepirov ne nastane zid med vama. Če se osredotočimo na konkretne incidente in se izogibamo žaljivkam, bomo hitreje rešili težavo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.




Preberite še:
Verjela je v svoje sanje in tako ima danes čisto “svoj” vrtec


DRUŽINA ŠABANOVIČ GRMŠEK

Preberite še:
“Tristan nas je naučil, da živimo bolj polno življenje in se manj obremenjujemo”


SUZANNE AND RACHEL GUY

Preberite še:
Pred 22 leti sta zavrnila splav. Zdaj pa njuna hči navdihuje druge

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.