Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Pandorina skrinjica nadomestnega materinstva: 46 dojenčkov v hotelu v Kijevu čaka na odprte meje

KIEV, SURROGACY, NEWBORNS

vVideo Quotidiano | Youtube

Annalisa Teggi - Tomaž Kavčič - objavljeno 19/05/20

Tragičen prizor na nedolžna življenja, žrtve trgovine

Bolj, ko svet postaja usmerjen v to, kar je materialno, bolj postajajo tudi otroci tržno blago. Zgodbe pa so preveč oddaljene od nas, zato se jih premalo zavedamo. Novo življenje prek nadomestnega materinstva postaja predvsem biznis. Lahko razumemo starše, ki trpijo zaradi neplodnosti in si želijo otroka posvojiti, a pri nadomestnem materinstvu pogosto prihaja med nosečnico in otrokom do usodne navezanosti, zaradi katere ženska, ko enkrat odda otroka plačniku, trpi vse življenje.

Dogajajo pa se tudi tragedije, kot je ta, ki jo je razkrila pandemija koronavirusa. V videoposnetku, objavljenem na Youtubu, je bila pred dnevi prikazana grozna praksa “izposoje maternice”, ki je razkrila dojenčke, iztrgane iz naročij mater, ki v hotelu čakajo, da bodo predani novim staršem ali bolje rečeno kupcem, ki so zanje plačali. Zaradi epidemije in ukrepa o zaprtju meja namreč to ni bilo mogoče.


JEN SPRY

Preberite še:
Žrtev trgovine z ljudmi: “Odločila sem se vzeti nazaj, kar mi je bilo ukradeno”

Nadomestno materinstvo v državah tretjega sveta že dolgo biznis

Ob tem se je odprla Pandorina skrinjica nadomestnega materinstva, ki jo je z videoposnetkom začel Biotexcom, največje ukrajinsko podjetje na trgu klinik nadomestnega materinstva. Z njim je želel starše kupce prepričati, da so dojenčki, za katere so že plačali, živi.

Video kaže 46 dojenčkov, ki prve tedne svojega življenja preživljajo v hotelu v Kijevu. Takoj po rojstvu so bili ločeni od naravnih mater (da bi se s tem izognili navezanosti mater na svoje pravkar rojene otroke), vendar jih ni bilo mogoče dostaviti “staršem”, ki so jih kupili, ker so meje zaradi epidemije koronavirusa zaprte. Kupci namreč živijo v državah, kjer je “najeti maternico” prepovedana praksa, zato se zatečejo k podjetjem, ki to storitev opravljajo v tujini.


ABBY AND DOUG JOHNSON

Preberite še:
Abby Johnson: “Ljubezen me je vodila s klinike za splav”

Samo v Ukrajini obstaja na desetine podobnih klinik, podobne situacije pa se pojavljajo tudi v mnogih drugih delih sveta. Ta posel najbolj cveti v Indiji, kjer imajo tovrstna podjetja tudi po več kot dve milijardi evrov letnega dobička. Zamislite si bolnišnice, v katerih ženske tik pred porodom ležijo kot tovarniški stroji, da porodijo otroka, ki ga bodo najbrž zadnjič videle v življenju.

Sirote

Otroci, spočeti s nadomestnim materinstvom, so v vsakem primeru sirote, vendar je bila ta drama pred virusom hitro odpravljena zaradi bližine med pravo mamo in stranko. Zato prav tragična slika “kijevskih otrok” kaže na to, kar velja za vse otroke iz nadomestnega materinstva: to so ljudje, ki živijo praznino izvirnega odnosa.

Brutalno spoznanje tega videa je tudi to, da lahko na Youtube kanalu gledamo otroke, ki so jih kupili, ločene od svojih mater in od svojih novih staršev, ob tem pa še poslušamo predstavnico podjetja, ki države spodbuja, naj naredijo izjemo med ukrepi zoper koronavirus, da bodo starši prišli do svojih otrok, podjetja pa do svojega denarja in nadaljnjega poslovanja.


ŻAŁOBA PO MATCE

Preberite še:
“Obžalujem, da sem bila nadomestna mama”

Na prvi pogled je vse videti kot lepe počitnice

Pogled je res tragičen: hotel, opremljen z elegantnimi lestenci, fotelji in v čudovitih pastelnih barvah, ki obdajajo otroke. Medicinske sestre nasmejane, praktično vse izgleda zares lepo, kot prave počitnice. A teh 46 otrok v Kijevu ni na počitnicah v izjemnem hotelu. Zagotovo jih skrbno preučujejo, vendar ne kot otroke, temveč kot drag izdelek, ki mora priti nedotaknjen do zadovoljne stranke. Tisti, ki nam ponujajo ta resničnostni šov osirotelih dojenčkov, uporabljajo čustvene in lepe besede, toda pravi jezik, ki ga govorijo, je samo poslovni.

PREGNANT
Blue Planet Studio | Shutterstock

Italijanska novinarka Eugenia Roccella nam ponuja prava očala za ogled prizora iz videa:

Načrti ukrajinskega centra za umetno oploditev so očitni: na eni strani skušajo stranke prepričati, da so njihovi dojenčki zdravi, na drugi strani pa sprožajo obupno prošnjo, da ti otroci ne ostanejo odvisni od klinike, ki ne ve, kaj naj bi z dojenčki počela in noče trošiti denarja za posel, ki je v epidemiji že tako na dnu. Trg nadomestnega materinstva je namreč v prostem padu, saj je pandemija blokirala ne samo legalno gospodarstvo, ampak tudi nezakonito (ne pozabite, da je v nadomestno materinstvo v marsikateri državi z zakonom prepovedana).


Edward Holton

Preberite še:
Poštar odkril nenavaden paket in rešil življenje novorojenčku

Ni naključje, da je pripovedovalec na videoposnetku mlada ženska, ki nas želi še bolj prepričati, da dojenčki potrebujejo svoje nove starše. Podjetje, ki v tem trenutku težko posluje in se boji gospodarske izgube, v videu na čustvene načine posredno prosi, naj države naredijo izjemo. Irska, Švedska in Združeno kraljestvo so v zvezi s tem problemom že v stiku z ukrajinsko vlado, tudi od drugih držav podjetje želi, da ukrepe sprostijo ali pa za nadomestno materinstvo naredijo izjemo. Če bi podjetje resnično skrbelo za dojenčke, bi poskrbeli, da bi jih pustili skupaj z materami, ki so jih rodile, ne pa le to, da bi jih videli s tistimi, ki so jih kupili.

Hudo je gledati pare, ki ne morejo imeti otrok, a nadomestno materinstvo je treba obsoditi

Nadomestno materinstvo nikakor ne more biti rešitev. Najbolj boleče rane pogosto zameglijo vid in potisnejo fokus v napačno smer. Hudo je gledati pare, ki doživljajo bolečino, ki so neplodni in zato ne morejo imeti svojih otrok, a “izposojo maternice” je treba obsoditi.

Ta tragična okoliščina, ki je zaradi pandemije nastala v Ukrajini, razkriva grozote nadomestnega materinstva. Ko odstranite pastelne barve, sladko glasbo, premišljene medicinske sestre in baročno opremo, kaj ostane? Ostanejo otroci, ki v “skladišču” čakajo, da bodo razmere prave. To sliko ubogih dojenčkov nadomestnih mater v Kijevu moramo ohraniti v spominu, ko se bo razprava v javnosti o nadomestnem materinstvu znova razplamtela.


BABY HAND

Preberite še:
Policista staršem pomagala do porodnišnice in rešila življenje Maticu


WEB 3 DUSAN POSLEK

Preberite še:
Sinovo življenje je viselo na nitki. “Njegovo stanje je takšno, da je vsak dan podarjen”
Preberite še:
Očarljiv nasmešek novorojenčice, namenjen novopečenemu očku

Tags:
materinstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.