Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ključno za zakon je ostati povezan z osebo, ki jo ljubimo

ŚMIECH

Goksi | Shutterstock

Cecilia Zinicola - objavljeno 04/05/20

Intimnost med zakoncema ogrožajo številni razlogi

Michele Weiner-Davis je terapevtka, ki je po razvezi staršev svoje življenje posvetila iskanju rešitev, s katerimi bi preprečila, da bi se to zgodilo tudi drugim ljudem. Glede na bogate izkušnje vpogleda v številne zveze je ugotovila, da se številne nezvestobe in ločitve zgodijo zaradi pomanjkanja fizičnega stika in slabega spolnega življenja v paru.

Terapevtka pravi, da je pomanjkanje želje po spolnosti vprašanje, ki danes prizadene tako moške kot ženske. Oba imata težave pri približevanju:

  • zaradi rutine vsakodnevnega življenja,
  • pomanjkanja dialoga,
  • ker ne razumeta, kako deluje dinamika želje in čustev.

INTYMNOŚĆ

Preberite še:
Zakaj imamo težave z intimnostjo?

Strokovnjaki za sozakonca

Resnica je, da izogibanje spolnim odnosom v zakonski zvezi vodi do izgube intimnosti v mnogih drugih vidikih zveze, ogrožati pa jih začnejo, ko zakonca ne doživljata strasti in želja.

V tem smislu je pomembno, da zakonca postaneta strokovnjaka za to, kako se vsak izmed njiju počuti povezan, da prav cenita spolnost, se pogovarjata o tem, kako živita, in dajeta prednost medsebojni skrbi, ki je ljubezensko dejanje, ter postavljata potrebe drugih pred lastno.

Iz terapevtkinega

na TEDx lahko razberemo več lekcij za prebujanje strasti: “Vsi na različne načine čutimo povezanost med seboj. Moramo poznati svojega, pa tudi postati strokovnjaki za način, kako se moj mož oziroma žena čuti povezan z mano.”


GDY SEKS PRZESTAJE CIESZYĆ

Preberite še:
10 razlogov, zakaj v zakonu ne čutim več enake strasti

web3-man-woman-love-bed.jpg
Dmytro Kapitonenko | Shutterstock

Zavrnitev boli

Ko se nam zdi, da nismo povezani z osebo, ki jo ljubimo, nas to zelo boli. Če ni zanimanja ali ni spodbude, nas zavrnitev boli.

Tisti, ki išče intimnost, to vedno stori z ranljivostjo. Če je pri tem zavrnjen, se občutek nejevoljnosti poveča, kar pusti rezultat. Razdalja med zakoncema postane še večja.

Ko eden izmed zakoncev doživi zavrnitev, je prva stvar, ki jo morate narediti, da se potrudite svojemu zakoncu pokazati, da je ljubljen. Zanj morate ustvariti ugodno okolje. Morate se prilagoditi, da bi osrečili svojega zakonca, saj bo na ta način v odnosu bolj prisoten, prijaznejši in se bo počutil bolj hvaležnega.

“Če vaš zakonec prosi za več fizičnega stika, več tesne povezanosti in več spolnosti, se ne zavajajte s tem, da mislite ‘pa saj je samo seks’. Spolnost je močno sredstvo za povezovanje in približevanje ljubezni.”


SEKS PRZED ŚLUBEM

Preberite še:
Si ženske na splošno želijo manj spolnosti kot moški?

Ne gre le za užitek

Intimni stik ni samo užitek. Gre za to, da se ženska počuti ženstveno in moški možato.

Gre za to, da se med seboj počutimo ljubljeni in privlačni. Odnos intimnosti je popoln jezik, ki nas lahko poveže na prav poseben način.

Brez te povezave se prekinitev intimnega odnosa premakne na druge ravni in veliko stvari se izgubi:

  • nehate se smejati šalam,
  • ne hodita več skupaj spat,
  • ne zabavata se več skupaj in nehata biti prijatelja,
  • s časom vaju to lahko povsem oddalji in postaneta tujca.

EMILIA CLARKE; GAME OF THRONES

Preberite še:
Emilia Clarke priznava: “Prizori spolnosti v Igri prestolov so me travmatizirali”

“Ko veste, na kakšen način se mož oziroma žena poveže z vami, se vam ni treba z njim v vsem razumeti ali strinjati, a to morate storiti, ker zdravi odnosi temeljijo na medsebojni skrbi in dejanjih ljubezni.”

Želja je lahko prisotna, vendar ne bo nujno zadostna sila za začetek približevanja. Zato je priporočljivo biti dovzeten za napredek zakonca, ki si bolj želi spolnosti, čeprav vi sprva te želje ne čutite tako močno. Ko se mu/ji boste približali, se bo želja povečevala.

Izziv, da drugega postavimo na prvo mesto, je pomemben tudi zato, da se naučimo bolje skrbeti zase in ne biti suženj čustvom.


COUPLE

Preberite še:
Ko spolnost v zakonu postane le še breme …

Pasti

Težava se pojavi, ko eden od zakoncev išče fizični stik, drugi pa ga želi zmanjšati ali pa mu neha pripisovati tako velikega pomena. To lahko prinese ogromno nerazumevanja in trpljenja, oseba, ki ne želi toliko spolnosti, pa na koncu postane tista, ki upravlja odnos in sprejema odločitve.

Mnogo stvari je samoumevnih in zato običajno pri spolnosti ne govorimo o kakovosti in pogostosti, ki je nekaj tako pomembnega. Spolnosti je treba dati pravo vrednost, zakonca pa morata čim več govoriti o pričakovanjih in o tem, kako živita.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


SAD WOMAN

Preberite še:
Kako naj se znebim strahu, da bom za vedno ostal sam


COVID

Preberite še:
Kaj bomo smeli in česa ne, ko se bomo od ponedeljka znova udeleževali svetih maš


Saint Charles

Preberite še:
Ko je Milano v 16. stoletju prizadela kuga, so zaprli cerkve in postavili ulične oltarje

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.