Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 29. aprila |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Slovenska karitas – tri desetletja blizu ljudem v njihovih stiskah

web 3 karitas

ARHIV KARITAS

Aleteia - objavljeno 01/05/20

Slovenska karitas praznuje. Slovenska škofovska konferenca jo je namreč ustanovila prav na današnji dan pred 30 leti

Pobudo za ustanovitev Slovenske karitas je pred tremi desetletji dal tedanji nadškof Alojzij Šuštar. V slovenskem prostoru je danes Karitas prepoznavna predvsem po razvejani mreži prostovoljcev z več kot 11.500 člani, ki so lani opravili 677.316 ur dela, in po najbolj razširjeni humanitarni lokalni mreži, ki s 464 župnijskimi Karitas doseže skoraj vsak kraj v Sloveniji.


klic dobrote 2019

Preberite še:
Klic dobrote 2019: Vsako človeško srce je poklicano k dobroti

Šest škofijskih Karitas – v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Celju, Novem mestu in Murski Soboti – na regionalni ravni skrbi za vsestransko podporo prostovoljstvu in reševanju zahtevnejših stisk.

Galerija pa prinaša nekaj številk in projektov, ki so se nabrali v treh desetletjih dobrodelnosti:

Dober namen in dobra volja

Mlada prostovoljka Eva, ki je prek Karitas v Škofji Loki pomagala ostarelim ob izbruhu koronavirusa, pripoveduje: “Zdelo se mi je prav, da v težkem položaju stopimo skupaj. Še posebej zato, ker nisem med najbolj ogroženimi in lahko pomagam tistim, ki so bolj. Čutila sem neko vznemirjenje, po drugi strani pa sem imela domač občutek, saj se je med prostovoljci čutila dobra volja, videlo se je, da delamo z dobrim namenom.”




Preberite še:
Še nikoli ni bilo zbranih toliko sredstev: “Solze mi tečejo od hvaležnosti”

Predsednik Slovenske karitas Alojzij Cvikl:

“Vsak čas ima svoje preizkušnje. Pred tridesetimi leti so bile še isto leto, na začetku novembra 1990, hude poplave po celotni Savinjski dolini in še kje drugje. Takrat je bil to prvi in velik izziv za novoustanovljeno Karitas v Sloveniji. Že tedaj so člani Karitas pokazali vso svojo iznajdljivost in zrelost, pa čeprav je bil to šele začetek delovanja za Slovensko karitas in njeni prvi koraki. Danes je takšna preizkušnja koronavirus. Tudi zdaj se je znova pokazalo, da lahko Karitas dokaj hitro in organizirano odgovori na nastale težave, ter se pri tem poveže in sodeluje z drugimi dobrodelnimi in človekoljubnimi organizacijami. V teh zadnjih razmerah se znova kaže, kako zelo je ljudem potrebna tudi psihosocialna pomoč, saj vse bolj narašča število klicev, ne le po pomoči, ampak preprosto po pogovoru in klicu po nekom, ki se mu lahko zaupa.”


SARAJEVO

Preberite še:
Zidak za porušene hiše in malta za razpokane odnose


web 3 martin golob

Preberite še:
Martin Golob v karanteni zasut s pismi, prispejo tudi kisle kumarice in marmelada


COUPLE, COFFEE, SOFA

Preberite še:
Zakaj potrebujemo zakonske zmenke?

Tags:
dobrodelnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.