Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. julija |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

V tišini, brez prič

RESURRECTION

Tanya Sid |Shutterstock

Igor Dolinšek - objavljeno 11/04/20

Vstajenje se je zgodilo ponoči

Princ Alfred pride v berlinski grad Bernau in na vhodnem portalu prebere zapis: “Jaz nosim križ in trpljenje. Kdor ga ne nosi, bo izbrisan z zemlje.”

Po naročilu princa služabnik začne odstranjevati ta zapis. V istem hipu prijezdi drugi z novico, da se je prinčeva žena utopila v bližnjem ribniku. Princ prepozna resničnost vsebine zapisa in prekliče prvotno naročilo. Na oboku je ponovno pisalo v pomnik rodovom: “Jaz nosim križ in trpljenje.”

Jezus z razpetimi in pribitimi rokami objema človeštvo za vse večne čase

Koliko neodrešenih križev je okoli nas? Kolikokrat se jezimo nad usodo in trpljenjem. Levi razbojnik je bil tako blizu, a neodrešen … Desni razbojnik pa išče navezo z Jezusom in tako doživi obljubo odrešenja ter postave – prvi svetnik. Jezus z razpetimi in pribitimi rokami objema človeštvo za vse večne čase. On bo povezal vse, ki bodo verovali vanj.

Križ križa naše načrte in prinese Božje. Morda se mi zdi, da bom v popolnem zaupanju Bogu izgubljal … lahko, a ne popolne Božje podobe. Navidezno “nastopi križ”, ko Bog razkrije svoj namen in smisel, a po mojem čudenju in notranjem procesu sprejemanja – spreobrnjenja (včasih tudi po mnogih vprašanjih: zakaj, zakaj tako, zakaj prav jaz …?) oživim in moj križ se umakne Njegovemu, katerega prepoznam za boljšega. Po križu Bog pokaže, kako nas ljubi. Počasi prepoznam: kolikor bolj sprejemam križ, toliko več je možnosti, da Boga spoznam od blizu – posledično tudi bolj molim. Križ dobi svoj smisel v vstajenju.
Preberite še:
Velikonočno vzdušje v hiši: z otroki naredite “vstajenjski vrt”

Bog bistvene vsebine podari v tišini

Vstajenje. Zgodilo se je ponoči, brez prič. Verjamem, da bi tudi mi želeli, da bi se zgodilo čez dan. Da bi svet spoznal svoj greh …

Bog bistvene vsebine podari v tišini, brez prič … Ne želi, da bi bilo vstajenje kazen za greh, temveč velik dogodek upanja za grešnike. Največji dogodki se dogajajo v tišini, nikoli spektakularno. V tem je naša poklicanost, da opazuješ, strmiš, padeš na kolena in se zahvaljuješ.

Vstajenjski smisel je napolniti dušo z veseljem. On jo pride obnovit in ona ga ponovno lahko slavi … Vrh slavljenja Boga je, ko človek hvali Boga. In odrešen se spet lahko veselim, da mi je Bog blizu, da si me je Bog zamislil, ko je ustvarjal svet. Igral se je s prstjo, si me zaželel in vse okoli mene ustvaril zame, za mojo srečo. Vse je naredil in mi predal v roke – za mojo srečo in Njegovo slavo. Potrebujem samo še bistro oko, ki sredi časa prepozna vsakodnevno vstajenje.


THE CASE FOR CHRIST

Preberite še:
Novinar, ki je želel dokazati, da je Kristusovo vstajenje laž

Vstajenje se zgodi – razodene v različnih časih

Po vstajenju sledijo srečanja … Vsi, vsak na svoj način, se napotijo k praznemu grobu, a tudi vsi ne doživijo istočasno vstajenja. Vstajenje se zgodi – razodene v različnih časih. Jezus je res vrtnar vsake duše. Peter, Simon, Tomaž, Marija Magdalena, emavška učenca … eni že obsijani z veseljem, drugi še v popolni temi. Pavel je v temi vse tja do Damaska.

Ni lahko odgovoriti na vprašanje: Kdaj bo vstajenje? Je ušlo mojemu življenju? Odgovor sledi: Od prvega vstajenja lahko upravičeno upam, ker me je priznal za svojega.

Kadarkoli, včasih zelo pozno, a veruj in vedi: Bo! Obljubil je!

Jezus ni šel najprej npr. h Kajfi , ampak je v vrtu čakal svoje, in jaz sem Njegov!


CROSS

Preberite še:
Želiš verovati v vstajenje?

Ni potrebno, da na vse dobimo takoj odgovor. Prihaja kot vstajenje – v tišini. Stoj, čakaj in se sprašuj, kaj mu lahko daš, podariš. Daj mu svoje malo srce; daj mu malo več. Po tem daru bo Bog ponovno vstal in po tvoji dobroti ga bo svet spoznal danes! Veseli se Jezusove zmage v tebi!

Namesto da negoduješ, podpiraj ljudi. Pomagaj bolnemu in napolnil bo tvoje srce. Hotel si dati, pa si bil zavrnjen. Mislil si, da si izgubil, pa si vstal!

Skrivnosti Jezusovega življenja so za nas smerokazi …

In kam usmeriti svoje življenje? Tja, kjer se slavi Ljubezen!

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Praznična


ANGEL

Preberite še:
Jezusovo vstajenje od mrtvih – resnica ali mit?
Preberite še:
9 klasičnih romanov, ki obravnavajo vstajenje


SHROUD OF TURIN

Preberite še:
Torinski prt na ogled prek televizije in spleta

Tags:
velika noč
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.