Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Penelope Cruz se spominja dne, ko je mati Terezija spremenila njeno življenje

PENELOPE CRUZ

Laurent Guerin/Eliot/Starface/STARFACE PHOTO /East News

Louise Almeras - objavljeno 17/02/20

Ko so jo vprašali o petih stvareh, ki so zaznamovale njeno življenje, je igralka na prvem mestu opisala najbolj presenetljivo: svoje srečanje z materjo Terezijo v Kalkuti

V videoposnetku, ki je bil 25. januarja objavljen v francoskem spletnem mediju Brut, je Penelope Cruz videti pristna in spontana kot vedno. Redno nastopa v velikih filmskih produkcijah, v glavnih vlogah, tako da si jo je težko predstavljati na poti v Kalkuto, v mesto najrevnejšega prebivalstva na svetu. In vendar je to prvi spomin, ki ga omeni, da ji je spremenil življenje.

Mati Terezija je bila znana po tem, da je z nekaj besedami in v nekaj minutah preobrnila osebe, ki so prišle k njej, naj bo s svojim nasmehom, svojim zgledom ali včasih radikalnimi nasveti. Tudi s Penelope Cruz je bilo tako. Igralka je svetnici celo pomagala pri njenem delu.


Love and Mercy: Faustina

Preberite še:
Igralka o duhovni izkušnji med snemanjem filma o sveti Favstini

View this post on Instagram

A post shared by Penélope Cruz (@penelopecruzoficial)

Vedno pomagaj, komur lahko

“Ko sem šla na potovanje v Kalkuto, sem si rekla: ‘To potovanje bo spremenilo moje življenje’. Morda nekoliko pretirano, vendar je bilo zares tako. Najini pogovori in trenutki tišine, ko sem bila sama z njo, so pravi dar za življenje,” je povedala vidno ganjena. “Spomnim se, kako sem bila z njo pol ure sama v sobi, ona je imela oči zaprte. Kar strah me je bilo. Rekla sem si: ‘Noro, kaj bom odnesla s sabo, kakšen dar!’ Nekega dne se je s čelom naslonila na moje in mi rekla: ‘Vedno pomagaj, komur lahko, v vsakem trenutku, tudi če gre za nekaj majhnega. Poskušaj pomagati.’ Kakšna moč. Pa ne zgolj zato, ker je to ona in ker je že to nekaj izjemnega. Ko je tam pred teboj, je to res nekaj dragocenega. Stvari mi je povedala na tako lep in tako močan način.”

Almodovarjeva muza iz Kalkute hrani tudi boleč spomin. “Seveda sem med svojimi potovanji že kdaj videla revne in težavne predele, ampak Kalkuta … Ko je mati Terezija govorila, da so tam najbolj revni med revnimi, je to res. Tam vidiš najhujše reči. Na ulici sem s tal pobirala dojenčke in jih nosila staršem, ki so v sosednji ulici beračili. Enomesečni dojenčki! Ko vidiš nekaj takšnega, tako zapuščeno dete, to spremeni vse.

Vajena vsakršne lepote – notranje in zunanje –, nas igralka s svojim pričevanjem opominja na bistveno: pomagati drugim, kolikor moremo in kadarkoli moremo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


PAOLO PALOMBO

Preberite še:
Čeprav zaradi bolezni ne more govoriti, je svetu predal pomembno sporočilo


ŠPELA POTOČNIK GIMNAZIJA ŽELIMLJE

Preberite še:
“Sistem od mladih pričakuje, da bodo ob zaključku srednje šole vedeli, kaj hočejo in za kaj živijo”


WEDDING

Preberite še:
Biti poročna priča je poslanstvo za vse življenje

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.