Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Trenutki, ko stvari nisem imela pod nadzorom, so bili grozni, a tudi najbolj poučni”

ALENKA JERMAN

NINA BRUMEC

Tereza Mohar - objavljeno 13/02/20

Ženska ženski – Magdalena (Alenka) Jerman, žena, mama in ustvarjalka izdelkov Blagor

Magdalena (Alenka) Jerman prihaja iz Argentine, kamor so po drugi svetovni vojni odšli njeni stari starši. V Sloveniji je že skoraj desetletje, poročila se je in je danes mamica v pričakovanju tretjega otroka. Ustvarja moderne, lične in uporabne izdelke Blagor, ki imajo verski pečat.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Idealen začetek dneva je zame vsakič, ko se zbudim spočita in pred otrokoma. Tako imam čas, da si pripravim moj vsakdanji mate (argentinski napitek) in si ob njem preberem sporočila svoje družine in prijateljev v Argentini, ki se ravno takrat odpravljajo spat na drugi strani sveta. Všeč mi je pa tudi, ko me otroka prideta zbudit, oba z “zalimanim”, veselim in naspanim obrazom.


KRISTINA HOSTA

Preberite še:
“Najina poročna fotografija na ogledalu me opomni, da dan začnem s hvaležnostjo”

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
“Začnimo dan mirno in veselo in tako bo več možnosti, da bo ves dan tak.” Zavedam pa se, da ni nujno, da bo tako. Ko imaš dva predšolska otroka in enega v pričakovanju, se lahko vzdušje v nekaj sekundah spremeni in je treba ves čas preusmerjati dejanja na to prvo misel.

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
Ker tako čutim, da imam sebe in svoje misli pod nadzorom. Vsak dan se malo naličim (vendar brez pretiravanja) in se oblečem v oblačila, ki so mi všeč – tudi kadar delam od doma. Menim, da imamo ženske kar nekaj orodij, da poudarimo dele telesa, ki so nam všeč, in je prav, da jih uporabljamo. Če zanemarim sebe, je veliko več možnosti, da bo tudi na drugih področjih kaj “falilo”.


MILENA KERŽIČ

Preberite še:
“Vedno potujem sama, z nahrbtnikom, brez načrtov, pot načrtujem iz dneva v dan”

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker …?
Ker me je spremenilo v superjunakinjo! Imam supermoči, za katere nisem vedela, da jih imam. Elza, glavna junakinja filma Ledeno kraljestvo, se lahko skrije pred menoj. 🙂

5. Kako z možem ohranjata iskrico v zakonu in zakaj vam je to pomembno?
Predvsem s humorjem. Zvečer se rada “kregava”, kdo bo koga prvi zmasiral po hrbtu, ali pa si vzameva čas za ogled kakšnega filma, potem ko otroka zaspita in imava najin čas. To se mi zdi zelo pomembno, saj če med nama škripa, trpi vsa družina. Midva sva steber in zgled za najine otroke. Želiva si, da bi tudi oni imeli lepe odnose med seboj, s svojimi prijatelji in bodočimi zakonci.


MOJCA PURGER

Preberite še:
“Ob otrocih sem izkusila, kaj pomeni, da se sebi odrečeš za dobro nekoga drugega”

ALENKA JERMAN
TOMAŽ SEDONJA | EASTWESTIMAGES.NET

6. Lahko bralcem Aleteie napišete kaj več o vaših izdelkih, ki se skrivajo pod imenom Blagor? Kako je ta ideja nastala in kaj ustvarjate?
Izdelki pod imenom Blagor so lepo in moderno oblikovane reči z versko vsebino, primerne za vse, predvsem pa za mlade, ki si ustvarjajo dom in želijo modernejše, ne predrage okraske, in tudi uporabne predmete, ki bi jih spominjale na Boga.

Ideja se mi je porodila, ker me je vedno motilo, da so nabožni predmeti kičasti ali zastareli. Težko sem našla kaj takega, kar bi mi bilo res všeč. Zato sva se z možem odločila, da bova to poizkusila midva, saj se oba ukvarjava z grafičnim oblikovanjem.


KATARINA ŠOLN

Preberite še:
“Čas je vedno za vse enak – le vzeti si ga moramo za prave stvari”

Trudiva se, da bi bili naši izdelki čim bolj uporabni, hkrati pa, da bi nam dnevno dajali Božjo spodbudo. Če se vsak, ki ima našo leseno desko za kruh, med rezanjem kruha spomni na molitev; če bo vsak, ki zajtrkuje ob naši skodelici, zaradi nje zmolil jutranjo molitev; če bo vsak, ki bo dnevno prebral hišni “žegen” na steni, kaj zmolil, ko bo šel mimo njega … potem smo na pravi poti.

7. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Ker imam rada stvari pod nadzorom, so mi bili najbolj grozni trenutki, ko to ni bilo mogoče. Hkrati pa so bili ti trenutki tudi najbolj poučni, saj sem takrat spoznala, da ni vse v mojih rokah, ampak v Njegovih, in da On ne daje ničesar po nepotrebnem.


POLONA MEŽNAR

Preberite še:
“Trudim se, da bi vsak dan rekla: ‘Uau!’, da bi se vsak dan navdušila ali začudila nad nečim”

Prva huda preizkušnja so bili meseci čakanja do končne diagnoze avtoimunske bolezni pred osmimi leti. Druga težka preizkušnja pa so bili zapleti pri prvem porodu, ko sem čisto od blizu občutila smrt. Takrat sem razumela svojo majhnost in minljivost na zemlji. Čutila sem Božjo prisotnost in sporočilo, da še nisem pripravljena na Boga v večnosti. Od takrat naprej ne izgubljam več časa za nepomembno. Kup perila lahko vedno še malo počaka. 🙂

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Če sem slabe volje zaradi neumnosti, skušam to ozavestiti in gre hitro mimo, ko se vprašam: “Ali se splača biti slabe volje zaradi tega?” Zrak in hoja mi vedno pomagata. Če pa so težje situacije, mi pomagajo blagri. Ko me blagri ne bodo več potolažili, me bo moralo začeti skrbeti. Blagri so TOP … in obratno, blagri so POT do resnične sreče, miru in svetosti.


NATAŠA LIČEN

Preberite še:
“Bog je najbolj pristen v odnosih, po drugi strani pa tam tudi najbolj zahteven”

ALENKA JERMAN
OSEBNI ARHIV

9. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
V zadnjem letu predvsem z delom, ki ga opravljam za našo blagovno znamko Blagor. Pri izmenjavi sporočil s strankami, s katerimi smo povezani v veri in tudi pri kreativnem procesu ob pripravi novih izdelkov z versko vsebino. Zame to pomeni veliko več branja Svetega pisma, raziskovanja življenjepisov svetnikov in prebiranja raznih molitev.

10. Biti ženska je lepo, ker …?
Smo vztrajne in se ne vdamo hitro. Imamo jasen pogled naprej, usmerjene smo k nežnosti, sočutju, potrpljenju, skrbi in ljubezni do bližnjega. Družba in družina nas potrebujeta. Če se zavemo naših moči in omejitev, lahko živimo polno, a hkrati moramo vedno zaupati v Njegovo pomoč.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.