Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 12. junija |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

Nadškof, ki je pomembno vplival na osamosvojitev Slovenije

ALOJZIJ SUSTAR

ARHIV DRUŽINE

Tereza Mohar - objavljeno 26/12/19

Vezi Alojzija Šuštarja, ki jih je imel v tujini, so bile za slovensko osamosvojitev zelo pomembne

Alojzij Šuštar (1920–2007) je bil ljubljanski nadškof in metropolit kar 17 let, med letoma 1980 in 1997. Za nadškofa ga je imenoval papež Janez Pavel II. V tem času si je nadškof Šuštar zelo prizadeval za osamosvojitev Slovenije.
Preberite še:
Ko je bilo na Plečnikovem stadionu 120.000 vernikov

Najvišje državno odlikovanje

Ob 10. obletnici osamosvojitve je nadškof Šuštar prejel najvišje državno odlikovanje za pomembno vlogo pri osamosvajanju Slovenije. V utemeljitvi je zapisano, da je “kot ljubljanski nadškof in slovenski metropolit s svojim osebnim prizadevanjem, pogumno držo in jasnim predstavljanjem resnice nenadomestljivo prispeval k uresničitvi plebiscitne odločitve in k mednarodnemu priznanju naše države”.

Vodstvo Cerkve s Šuštarjem na čelu si je s svojimi mednarodnimi povezavami na vse načine prizadevalo, da se vojna v Sloveniji konča, da zavladata mir in dialog. Nadvse pomemben je bil Šuštarjev neizmeren trud za čim prejšnje mednarodno priznanje Slovenije. Njegova vloga je podrobno opisana in dokumentirana v knjigi Jerneja Vrtovca z naslovom Vloga nadškofa Šuštarja pri osamosvojitvi Slovenije.


ANTON STRLE

Preberite še:
Slovenec, o katerem je Benedikt XVI. dejal, da je povsem prežet z Bogom

Zaznamoval slovenski prostor

Nadškof Šuštar je s svojim življenjskim poslanstvom odločilno zaznamoval slovenski in evropski prostor na verskem, kulturnem in družbenem področju. V odločilnih in kritičnih trenutkih našega naroda je komuniciral s takratnim papežem in drugimi pomembnimi ljudmi v Evropi in po svetu. Tako je prek znancev in škofov v tujini pozval k priznanju Slovenije, kot tudi prek Slovenske škofovske konference, ko je 25. junija 1991 poslal posebno pismo, v katerem je med drugim zapisal:

“Dejanje osamosvojitve ni uperjeno proti nikomur in naj tudi ne bo. Naš narod se ne osamosvaja zato, da bi prekinil sožitje in sodelovanje z drugimi narodi, temveč zato, da bi bilo to sožitje enakopravno, pravično in trajno. Z drugimi narodi, predvsem s tistimi, s katerimi nas vežejo tesnejše zgodovinske vezi, želimo živeti in sodelovati v miru, medsebojnem razumevanju in spoštovanju.”


BAJA CALIFORNIA

Preberite še:
To je bil prvi Slovenec v Ameriki

Bil je velik človek

Njegovi sodobniki se ga spominjajo kot strpnega, pogumnega, ponosnega in povezovalnega človeka. Bil je človek z izjemno domovinsko zavestjo, narodno pripadnostjo, velik Slovenec in demokrat. Prav s svojo držo in karizmo je dosegel pomembne cilje za slovenski narod in je tako imel izjemno vlogo v odločilnih trenutkih slovenskega naroda.

Številni so mu zaupali

“Za Cerkev in kristjane ni nikoli iskal posebnega, ampak normalen status. Delal je za to, da bi Cerkev svobodno izvajala svoje poslanstvo. Ljudje, ne samo cerkveni, so mu zaupali. Številni politiki so iskali stik z njim, saj je njegovo mnenje nekaj veljalo,” je o nadškofu Šuštarju zapisal predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle.


SLOVENIA

Preberite še:
Se je slovenski jezik nekdaj govorilo vse do češke Prage?

Nadškof Šuštar je bil zagotovo ena najbolj prepoznavnih osebnosti Slovenije v tujini takratnega časa; dosledno si je prizadeval za spoštovanje človekovih pravic vseh državljanov – ne glede na njihov svetovni nazor, politično usmeritev ali materialno stanje.

S svojo izjemno domovinsko zavestjo in z veliko predanostjo svojemu duhovniškemu poslanstvu je odločilno vplival na potek dogodkov leta 1991 in se v zgodovino tako več kot upravičeno zapisal kot osamosvojitelj Republike Slovenije.

V fotogaleriji si preberite še nekaj misli nadškofa Šuštarja:


WEB 3 PAHOR CIMERMAN CUSIN

Preberite še:
Božič, kot ga (do)živijo Borut, Mojca in Gregor


ADORATION OF THE SHEPHERDS

Preberite še:
Zakaj božič praznujemo ravno 25. decembra?


POPE JOHN PAUL II

Preberite še:
Molitev Janeza Pavla II. k Detetu Jezusu na božični dan

Tags:
praznik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.