Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 21. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj je predsednik Pahor položil na dušo Martinu Golobu

MARTIN GOLOB BORUT PAHOR

Mitja Sodja

Aleteia - objavljeno 24/12/19

Namesto da bi posnel vlog o božiču, se je Martin Golob tokrat raje odpravil v predsedniško palačo, da bi poklepetal s prav posebnim sogovornikom, s katerim ga – če nič drugega – povezujejo priljudnost, aktivnost na Instagramu in ljubezen do starodobnikov

S predsednikom države Borutom Pahorjem se ni pogovarjal ne o politiki, ne o vojski, ne o arbitraži, ampak o njegovem doživljanju božiča ter dneva samostojnosti in enotnosti, o njegovi družini in posvečanju časa ljudem okrog sebe.

“Veselim se decembra na sploh,” je na vprašanje, ali se veseli božičnih praznikov, odgovoril predsednik. “December mi je všeč. Kar je pravzaprav za nekoga, ki ljubi poletje in vročino, precej hecno. Ampak december je pravljičen mesec. Je nekaj posebnega.”


MARTIN GOLOB TRIGLAV ALJAŽEV STOLP

Preberite še:
Kaj je Martin Golob spoznal, ko je na Triglavu sam čakal na sončni vzhod

“Vse je v luči upanja, optimizma, veselja,” pravi, čeprav zlasti decembra predsednikovih obveznosti ni malo. Si pa zato proti koncu meseca privošči več časa z družino.

Iz otroštva se spominja zlasti božičnih pesmi, saj se je mama, predvsem po očetovi smrti (predsednik je takrat imel devet let), zelo trudila, da bi za božič pričarala lepo družinsko vzdušje.


STREET

Preberite še:
Kaj te dni potrebujemo bolj od klobas in “kuhančka”

Tu si lahko ogledate celoten pogovor, pod njim pa smo izbrali nekaj najlepših misli.

Kako spoštovati vsakogar

Bohinjski župnik je predsednika najprej povprašal o tem, kako pristopa do drugače mislečih. “Vsi si zase želimo osebnega dostojanstva. Enako moramo privoščiti tudi drugemu. Slehernega moramo obravnavati spoštljivo, upoštevajoč njegovo dostojanstvo in vse različnosti. To nam omogoča, da zgradimo trdno skupnost, v kateri je lahko vsak edinstven. Vsi skupaj pa pripadamo skupnosti, ki jo povezujejo skupne vrednote.”


martin golob

Preberite še:
Večkrat sem že slišal: “Bojim se praznikov, ker bomo skupaj. Jaz ga/je ne prenesem”

Vir moči so ljudje

Predsednikov urnik je kar izčrpavajoč. Podobno kot duhovnikov. Toda pri zadnjem vemo, kje črpa moč. Kje jo pa predsednik? “Ljudje so zame vir navdiha, energije, moči.”

“Vsaki, tudi še tako majhni obveznosti mora biti posvečena vsa energija, vsa pozornost. Če boste šli v neko vas v Prekmurje, kjer vas bo pričakalo 10 ljudi, si teh 10 ljudi tisti dve uri, ko je z vami, zasluži vso vašo energijo, predanost, pozornost. Nikoli ne smete vihati nosu, če greste zelo daleč za zelo malo ljudi.”

borut-pahor-studio-siposh-e1577121263405.jpg
STUDIO SIPOSH

V odnosu do družine: Bil sem sebičen

Martina navdušujejo predvsem prisrčne predsednikove objave na Instagramu skupaj s sinom Lukom. Zanimalo ga je, kako negujeta ta odnos.

“Zdi se, da sem vstopil polno v njegovo življenje ravno, ko me je najbolj potreboval. V prvih letih pubertete … takrat sem polno vstopil v njegovo življenje. Izkazalo se je, da se je dalo nadoknaditi ta zaostanek. Če bi se dalo še enkrat, ga mogoče ne bi bilo. Zdaj sva ne le oče in sin, ampak tudi dva zelo tesna prijatelja, sodelavca, zaveznika, zaupnika. Nikoli si nisem mislil, da bi lahko ustvaril tak odnos z nekom. Na to sem zelo ponosen.”

“Moje delo je vedno zahtevalo zelo veliko odrekanja. V tem smislu sem bil sebičen. Vse je bilo podrejeno temu, da bi uspel – tudi najino življenje s Tanjo in pozneje z majhnim otrokom. Zdaj pa sem uspel stvari postaviti v neko ravnovesje. To me zelo pomirja in mi daje novo kvaliteto življenja.”


TANTELY AND LOJZE GABERŠČEK

Preberite še:
“Vprašal me je, ali bi bila mati njegovih otrok”

pahor-golob-studio-siposh-e1577116664169.jpg
STUDIO SIPOSH

Mladi naj sledijo sanjam, naj se ne bojijo porazov in naj ohranjajo čisto vest

“Mladim najprej rečem, naj sledijo svojim sanjam in srcu. In da ni nič hudega, če mogoče ta hip še nimajo izdelane vizije, kaj želijo, ampak naj se obnašajo čim bolj iskreno in naj pustijo življenju, da jim pokaže, kje so njihovi talenti.

Zelo pomembno se mi zdi, da jim rečem, da je sestavni del zmag to, da si velikokrat poražen. Mladim ljudem poskušamo vcepiti to zmagovalno miselnost, češ nujno je zmagati, uspeti. Seveda, to bo prišlo, a na tej poti je toliko porazov. Zdi se mi, da mladim posvečamo premalo pozornosti v soočanju s težavami, ki nastajajo pri tem, ko iščejo svoje sanje, s krizami, porazi. Premalo jih učimo, da je to sestavni del zmag.

Na koncu jim poskušam povedati, da so še mladi, da niso zagrešili nič hudega in da je zelo pomembno, da ohranijo to mirno vest.”


NATIVITY SCENE

Preberite še:
Jaslice na Zaplazu, ki jih sedmo leto zapored postavljata prijatelja

borut-pahor-studio-siposh-e1577121350754.jpg
STUDIO SIPOSH

Je predsednik lahko tudi spontan in navihan?

“Skušam biti čim bolj iskren glede na okoliščine, v katerih sem. Pristen.”

“Je pa res, da je v meni nekaj več nagajivosti, malo več temperamenta – ne nazadnje sem Primorec. In tudi ne poskušam tega zatreti,” je zatrdil Pahor. “Bog ne daj!” se je hitro odzval Martin.


Vienna boys

Preberite še:
Sloviti Slovenec, ki je ustvaril svetovno znamenitost

Božič naj bo miren, posvečen bližnjim

V voščilu za božič se je predsednik Pahor spomnil zlasti osamljenih, bolnih, trpečih. Spomnil je, naj jim bomo v prazničnih dneh še posebej blizu, da jim lajšamo trpljenje.

To je tak poseben večer v letu. Tudi tisti, ki nismo verni, ga praznujemo kot družinski praznik, trenutek tišine, mirnosti. Ko se zberemo skupaj v družini ali krogu prijateljev, poskušamo prek miru, zbranosti, brez stresa podoživeti tudi naše intimno in družinsko življenje. To je zelo pomemben obred. Če ga ne bi bilo, bi si ga morali izmisliti. Lepo je, da je. To so vezi družbe. Brez tega ni skupnosti. Vsem voščim, da bi zelo doživeto praznovali ta večer.


PETER SKVARČA

Preberite še:
Slovenec, ki že več kot 50 let raziskuje ledenike Antarktike in Andov


SABINA KOŠMRL KAUČIČ

Preberite še:
Nikoli ne uganete, kaj sem rekla besni gospe, ki se je z avtom skoraj zaletela vame


CHRISTMAS CHILD

Preberite še:
5 nasvetov za doživetje pravega božiča

Tags:
božič
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.