Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Trije nasveti znanega misijonarja o tem, kako najti svoje poslanstvo

PIELGRZYM

Jens Ottoson | Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 24/11/19

Bog ima za vsakega od nas posebno poslanstvo. Ugotovite, kako mu lahko sledite …

Če obstaja kdo, ki zna slediti svojemu klicu kljub vsem težavam, je to dr. Tom Catena, ki je bil več desetletij edini kirurg v najodročnejših delih sveta. Skozi leta je navkljub oviram, ki so se včasih zdele nepremostljive, ostal zvest božjemu klicu.


FOOTBALL

Preberite še:
Vsak poraz še ne pomeni neuspeha. Pravzaprav ste na dobri poti

Tom Catena je spoznal, da ga Bog kliče v misijone kot zdravnika takoj po diplomi. Ker pa ni študiral medicine, se je moral znova vpisati v šolo in opraviti dodatne izpite. Po študiju medicine je več let delal v vojni mornarici in se nato še specializiral v svoji stroki. Odkar je zaslišal Božji klic pa vse do trenutka, ko ga je lahko uresničil, je tako preteklo kar 14 let.

Tom Catena se še vedno jasno spominja izzivov, ki jih je moral premagati, da bi lahko sledil svojemu poslanstvu: “Jezen sem bil, ko so me drugi spraševali, zakaj to počnem, zakaj ne uberem druge poti in raje služim več denarja.”


ARTHUR ASHE

Preberite še:
Slavni preizkušani tenisač, ki ni spraševal Boga: “Zakaj jaz?”

Odgovore je vselej našel v molitvi in času, ki ga je posvetil Bogu: našel je notranji mir in sledil božjemu klicu, ki ga je začutil toliko let pred tem. “Spoznaš, da greš v pravo smer, ko ti je v veselje hoditi po tej poti,” pravi Catena.

Razkrivamo vam tri nasvete, kako uresničiti svoje poslanstvo, ki jih je upošteval Tom Catena in ki jim sledi še danes.

Odprite dušo in srce božjemu klicu

“Najprej morate biti odprti in poslušati božji klic, ki se običajno razodene kot dregljaj ali rahli sunek, kot vrata, ki se odpirajo ali zapirajo.”

Božja volja je lahko nekaj očitnega ali pričakovanega, zaradi česar ji moramo zaupati in se ji popolnoma prepustiti. Catena moli za preudarnost in Bogu pravi: “Tukaj sem in ti služim, naj bom po tvoji volji.”


RAINBOW FIELD

Preberite še:
Zakaj Bog ne dela več čudežev?

Vztrajajte v molitvi in zakramentih

Tom Catena je preživel državljansko vojno in bombardiranje njegove bolnišnice, da ne omenjamo vsakodnevnega zdravljenja bolezni in poškodb, zato lahko trdimo, da je bil priča najhujšemu človeškemu trpljenju. Prav sveta maša mu daje milosti, da lahko nadaljuje s svojim poslanstvom.

“Katoličanom predstavljajo molitev in zakramenti močno duhovno orožje. Vsak dan obiskujte sveto mašo in pojdite pred Njegovo obličje. Prejmite svete zakramente in vsak dan zmolite rožni venec, s čimer zaščitite in okrepite svojo dušo. Gre za silno pomoč, na katero ne smemo pozabiti.”

Ne dopustite, da bi vas črnogledost speljala z začrtane poti

Današnja družba bolj kot svetost ceni užitek in običajno ne podpira tistih, ki se odločijo ubrati drugačno pot. Mogoče vas bodo dobronamerni nasveti prijateljev in družinskih članov odvrnili, celo vaši notranji dvomi in strahovi bodo omajali vaše namere. A kljub vsem oviram vas Tom Catena spodbuja, da zvesto in vztrajno sledite poti, ki jo je za vas začrtal Bog.

Prišli bodo vzponi in padci, pot bo včasih zavila neznano kam, toda ob vsem morate biti zelo potrpežljivi in potrpežljivo moliti.

Tom Catena dobro ve, kako naporno je ostati zvest poslanstvu, ki se zdi močno oddaljeno ali celo težko dosegljivo. Seveda so neuspehi in težave neizbežni. Mogoče celo lažje vztrajamo v našem življenjskem poslanstvu, če razumemo, da bo do njih prišlo.


POKUSA

Preberite še:
Zakaj Bog dopušča skušnjave?

“Sleherni vernik bo v življenju izkusil razočaranje. Izkoristite vašo duševno orožje in ne obupajte. Ne predajte se, ko bo težko. Za to, da najdete svoje poslanstvo in v njem vztrajate, sta potrebni čas in potrpežljivost,” pravi Catena.

Recept je preprost: odprite svoje srce božjemu klicu, približajte se mu v molitvi in zakramentih in vztrajajte v poslanstvu, ki v vaše življenje prinaša mir. Udejanjiti pa ga je sila zahtevno in terja celo življenje. Klicu se moramo znova in znova odzvati.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedel in priredil Rok Furlan.


WOMAN MEDITATION

Preberite še:
Ne počnite ničesar. Opazujte in oblikujte svoje možgane!


LOVE ADVICE

Preberite še:
Kakšen je dober zakonec?


ANGRY DRIVER

Preberite še:
Na cesti je izsilil prednost, nato pa se je zgodilo nekaj nepredstavljivega. Boste preizkusili tudi vi?

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.