Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 23. junija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

11 najlepših rimskih vodnjakov

web3-trevi-fountain-rome-atibordee-kongprepan-cc-by-nd-2.0.jpg

Atibordee.K | Flickr CC BY-ND 2.0

J-P Mauro - objavljeno 29/10/19

Večno mesto krasi prek 2.000 vodnjakov, večina pa je delujočih še danes

Na višku rimskega cesarstva je bil Rim uspešna metropola, v katero so prihajali ljudje z vseh koncev sveta. Seveda so mnoge privlačili varnost, ki jo je cesar zagotavljal s svojo vojsko, cvetoča kultura in številne možnosti dela, toda številni so v mesto prišli zaradi čistih in lahko dostopnih vodnih virov.


Santa María del Naranco

Preberite še:
Ta cerkev iz 9. stoletja je eden najlepših primerov predromanske arhitekture

Rimljani so bili namreč pravi mojstri gradnje akveduktov, dolgih, umetno ustvarjenih kanalov, po katerih je iz izvirov prihajala voda v mesto. V nekaterih primerih se je vodovod s čisto vodo vil več kilometrov do Rima.

Voda je po kanalih tekla po načelu gravitacije oz. zaradi blagega naklona, po katerem se je iz izvira spuščala vse do mesta. A Rimljani niso dopustili, da bi jih zmotila razgibana pokrajina, saj so večkrat morali prekopati griče in celo hribe, da bi ohranili stalni padec vode. Vodovodni sistemi so bili tako dovršeni, da mnogi stojijo še danes, nekateri pa celo še služijo svojemu prvotnemu namenu.


SANTA SABINA

Preberite še:
6 mest, ki jih v Rimu ne smete spregledati (čeprav ste to verjetno storili)

Ko je moč rimskega cesarstva počasi upadala, so tudi akvedukte prenehali vzdrževati. V 14. stoletju pa se je papež Nikolaj V. odločil znova obuditi vodovodne sisteme, da bi tako Rimu povrnil sloves prestolnice krščanstva. Arhitektu Leonu Battisti Albertiju je naročil prenovo akveduktov in gradnjo najčudovitejših vodnjakov, ki stojijo še danes, kot je vodnjak Trevi, ali tistih, ki stojita na Piazzi del Popolo in Piazzi Navona, in vsako leto očarajo neštete množice turistov. Vodnjaki niso le čudoviti, temveč nudijo tako želeno osvežitev, saj so še vedno znani po svoji čisti pitni vodi.

Oglejte si fotogalerijo in spoznajte najlepše rimske vodnjake.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedel in priredil Rok Furlan. 


MARKO JUHANT

Preberite še:
Marko Juhant: Ob pravilni vzgoji prej otrok zabava svoje starše kot obratno


MAN AT CEMENTARY

Preberite še:
Namesto plastičnih sveč na grobovih se pokojnih lahko spomnimo tudi takole …


HORSE-THERAPY

Preberite še:
Zakaj so konji čudežne živali

Tags:
zgodovina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.