Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 1. maja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

To tuniko je resnično nosil sv. Frančišek Asiški

SAINT FRANCIS

K505 - Shutterstock

J-P Mauro - objavljeno 12/10/19

Znanstveni preizkus očitno dokazuje, da je bilo oblačilo, ki so ga našli v italijanskem mestu Cortona, v lasti priljubljenega svetnika

Sv. Frančišek je eden najbolj priljubljenih katoliških svetnikov vseh časov. Člane Frančiškovih redov, frančiškanov, minoritov in kapucinov, zlahka prepoznamo po redovnih tunikah s kapuco, prevezanih s pasom iz vrvi, in sandalih. Kot ubožni red so Frančiškovi bratje zavezani k strogemu uboštvu.


St. Francis

Preberite še:
Najlepše misli sv. Frančiška Asiškega

Pristna le ena izmed štirih

Veliko cerkva si prizadeva, da bi s pridobljenimi relikvijami svetnika svoja občestva približali sv. Frančišku, podobno pa velja tudi za številne druge priljubljene svetnike. Štiri cerkve hranijo tunike, ki naj bi jih nosil sv. Frančišek, toda po vrsti znanstvenih preizkusov, opravljenih leta 2007, se je to število zmanjšalo na tri. Znanstveni preizkusi pa kažejo, da je pristna v resnici le ena izmed njih.

Skupina fizikov z Italijanskega inštituta za jedrsko fiziko v Firencah je vlakna dveh tunik, ki naj bi ju nosil asiški ubožec, preverila z metodo radiometričnega datiranja. Prvo tuniko hranijo v cerkvi sv. Frančiška v italijanskem mestu Cortona, drugo pa v baziliki Svetega Križa v Firencah.


FRANCIS

Preberite še:
Kako je sveti Frančišek spreobrnil volka

Oblačilo iz bazilike Svetega Križa naj bi bilo izdelano od konca 13. do konca 14. stoletja. Ker pa je sv. Frančišek umrl leta 1226, so znanstveniki dognali, da ga on ni mogel nositi.

Tunika iz Cortone pa naj bi bila izdelana med letoma 1155 in 1225, zagotovo v obdobju, ko je svetnik še živel. Tuniko naj bi v Cortono prinesel naslednik sv. Frančiška, oče Elija, skupaj z dvema drugima relikvijama, ki naj bi pripadali svetniku: izvezeno blazino in evangeliarijem.

Drugih dveh tunik, ki naj bi ju nosil sv. Frančišek, znanstveniki niso preverjali. Ti dve še naprej hranijo v Frančiškovem rojstnem kraju Assisiju in v svetišču La Verna v Toskani.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


RITEM SRCA

Preberite še:
Ritem srca 2019: “Ohranimo vzdušje današnjega večera tudi takrat, ko nam bo težko”


ROSARY

Preberite še:
Kako si z rožnim vencem lahko razložimo sveto obhajilo


OJCIEC Z DZIECKIEM

Preberite še:
(Vsaj) 10 razlogov, zakaj imeti otroke

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.