Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 29. februarja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Samostan, ki stoji na vrhu 40 metrov visokega monolita

KATSHKI GEORGIA

Andrei Bortnikau I Shutterstock

Daniel Esparza - objavljeno 26/08/19

Monolit tradicionalno imenujejo “steber Življenja”, kar ga enači s simbolom križa

Visoko na vrhu 40 metrov visokega monolita v pokrajini Imereti na vzhodu Gruzije stoji kompleks Katski steber, majhna samostanska skupnost, kakršne poznamo le iz legend. Kompleks sestavljajo ostanki cerkve, posvečene Maksimu Spoznavalcu (580–662), kripta, tri puščavniške celice, vinska klet in majhna trdnjava, znana kot “zavesna stena”.


Mont Saint-Michel

Preberite še:
Skrivnostni francoski samostan, ki se iz griča spreminja v otok

Zgradbi iz 9. in 10. stoletja

Steber je bil več let zapuščen, dokler nanj leta 1944 niso splezali gornik Aleksander Japaridze in njegova ekipa. Poročali so, da so našli ostanke dveh še starejših cerkva, za kateri so takrat mislili, da izhajata iz 5. in 6. stoletja, ko se prvič pojavijo zgodnjekrščanski stiliti (stebrni svetniki, kakršen je bil sv. Simeon Starejši, asketi iz prvih stoletij krščanstva, ki so živeli na stebru).

Poznejše raziskave so pokazale, da sta bili strukturi zgrajeni v 9. in 10. stoletju.
Preberite še:
Osupljivo svetišče na Portugalskem, ki se skriva v gozdu

Na majhni apnenčasti plošči, ki so jo odkrili leta 2007, je zapisano ime ustanovitelja samostanskega kompleksa, Giorgija, in zgodbe, v katerih je steber označen kot “steber Življenja“, kar ga enači s simbolom križa.

Samostansko življenje na vrhu stebra so znova oživili sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja, samostan pa je bil obnovljen v letih od 2005 do 2007. Danes lestev povezuje kompleks na vrhu stebra s cerkvijo, postavljeno ob vznožju monolita, obiskovalcem pa po njej ni več dovoljeno plezati, saj samostan ne sprejema obiskovalcev.
Preberite še:
Cerkev na Luni? Oglejte si skoraj pozabljene načrte zanjo!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


couple cleaning

Preberite še:
6 stvari, ki jih lahko naredite, da svojega partnerja spomnite na to, koliko ga ljubite


ESTER CORTESI

Preberite še:
“Kar sem čutila kot mati, to je čutil tudi on kot oče: tega otroka morava sprejeti”


Sainte Rose de Lima

Preberite še:
Vas materinstvo izčrpava? Prosite za pomoč sv. Rozo

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.