Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ste za “poletna” imena? Tule so!

web-3-ana-praznik-1-e1559897535966.jpg

LOJZE GRČMAN | ALETEIA

Ana, na fotografiji je TV-voditeljica Ana Praznik, spada med najbolj priljubljena imena na Slovenskem. Le še Marij je več.

Lojze Grčman - objavljeno 01/08/19

Imena, s katerimi starši pogosteje poimenujejo otroke, ki so rojeni v poletnih mesecih

Mar obstaja povezava med poletjem in imeni? Odgovor je pritrdilen! Začnemo lahko že pri tistih osebah, ki so ime dobile po mesecu rojstva.


BABY

Preberite še:
Najlepša imena za novorojenčka, če so vam všeč rastline

Julijev v Sloveniji ni prav veliko, po zadnjih podatkih le 200. Zato pa je bistveno več Julij, in sicer 3.135. Posebej modno pa je postalo to ime v novem tisočletju. Od leta 2011 dalje je bilo celo osmo največkrat dodeljeno dekliško ime. Povprečna starost prebivalk z imenom Julija v Sloveniji je tako 15 let. Največ, 13 odstotkov, jih je bilo rojenih v mesecu juliju, po podatkih iz leta 2017 ugotavlja Statistični urad Republike Slovenije.

V galeriji pa preverite še nekaj drugih zanimivosti “poletnih” imen in njihovih lastnikov, ki pa niso vsi rojeni poleti. 🙂


BABY GIRL

Preberite še:
Najlepša redka imena za deklice za vsak mesec v letu

Številna “poletna” imena so povezana tudi s svetniki. Daleč največ An in Anic, kar 25 odstotkov, je rojenih julija, 26. dan tega meseca goduje sv. Ana, Marijina mama. Deklet in žena s tem imenom je v Sloveniji sicer več kot 25 tisoč.

Podoben odstotek, približno četrtina vseh Alojzijev in Alojzov na Slovenskem ima rojstni dan junija. Godujejo pa 21. junija. Enako ime kot znani svetnik v Sloveniji nosi okrog 10 tisoč moških.

Povezave na članke s sogovorniki iz zgornje galerije:


avgustin irena maucec

Preberite še:
Skoraj 25 let ob strani nepokretni ženi: “Nikoli nisem razmišljal, da bi živel drugače”


jaka malus

Preberite še:
Z družino bratu pomagal premagati raka: “On je pravi borec, zmagovalec”


JERNEJ GAČNIKAR

Preberite še:
“Skavtstvo pusti pečat za vse življenje”
Preberite še:
Več kot le TV-voditeljica: ob tej oddaji se ljudje vsaj enkrat počutijo vredne

Tags:
imena
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.