Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kaj podariti novomašniku?

Agnes-Kantaruk.jpg

Agnes Kantaruk | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 16/06/19

Ta dar bo vse življenje napajal njegovo duhovništvo

Konec meseca bomo dobili novo generacijo duhovnikov. Ko družinski član ali prijatelj prejme mašniško posvečenje, se ljudje najpogosteje vprašajo: “Kakšen dar naj namenimo novomašniku?” Večina duhovnikov ne izreče večne zaobljube uboštva, zato je vprašanje upravičeno in je nanj pogosto težko odgovoriti.

Obstaja pa dar, ki ga bo z veseljem sprejel vsak novomašnik in velja za najboljše darilo, ki ga lahko izročimo slavljencu.


KSIĄDZ MICHAŁ ŁOS FDP

Preberite še:
Blagoslov z onkološkega oddelka: novomašnik obhajal svoje prvo bogoslužje

Dar molitve

To pomeni obljubo novoposvečenemu duhovniku, da bomo zanj redno molili, bodisi pri maši ali pa se ga bomo spomnili pri vsakdanji molitvi. Morda se to na prvi pogled ne zdi dovolj, toda dar molitve je vreden veliko več, kot si sploh lahko predstavljamo.

Molitev s priprošnjo lahko novomašnika navda z duhovno močjo, ki jo bo nujno potreboval, da bo lažje prestal številne preizkušnje duhovništva. Posebej v današnjem svetu duhovnike nenehno napadajo tako zunanje kot notranje sile. Hudič si bo po svojih najboljših močeh prizadeval, da bo duhovnika oslabel, saj ve, da svet duhovnik lahko celotno občestvo popelje bliže nebesom.


LUKA MODIC 3

Preberite še:
Od kapucinov do dekleta in nazaj: Jokal sem od sreče in šoka

Sv. Janez Vianej je nekoč slišal hudiča, kako mu je rekel: “Če bi na svetu obstajali trije takšni duhovniki, kakršen si ti, bi bilo moje kraljestvo uničeno!”

Ko so se Mojzesu utrudile roke, je celo on potreboval pomoč, da je lahko posredoval za svoje ljudstvo in izraelsko vojsko.

In Mojzesove roke so se utrudile; zato sta vzela kamen in mu ga podložila, da je sedel nanj. Aron in Hur pa sta mu podpirala roke, eden na eni, drugi na drugi strani. Tako so njegove roke ostale trdne vse do sončnega zahoda. In Jozue je z ostrim mečem premagal Amaleka in njegovo ljudstvo. (2 Mz 17, 1213)

Duhovnik v številnih pogledih posnema Mojzesovo vlogo, ko posreduje za svoje župljane, in se prav tako utrudi. Zato njegove “duhovne” roke nujno potrebujejo podporo pri molitvi za njegovo ljudstvo.




Preberite še:
Ko te neverni hrust šapastih dlani prosi za molitev

Če iščete najboljše darilo, ki ga lahko izročite novomašniku, mu namenite dar molitve.

Objavljamo primer molitve za novomašnika, ki jo je napisal kardinal John J. Carberry:

O Jezus, naš čudoviti veliki duhovnik, usliši moje skromne molitve za Tvoje duhovnike. Daj jim globoko vero, jasno in trdno upanje ter gorečo ljubezen, ki bo skozi njihovo duhovniško življenje nenehno rasla. Tolaži jih v njihovi osamljenosti, okrepi jih v njihovi žalosti. Ko bodo doživeli razočaranje, jim pokaži, da jih Cerkev potrebuje; potrebni so dušam; potrebni so za odrešenjsko delo.

O ljubeča Mati Marija, Mati duhovnikov, sprejmi v svoje srce svoje sinove, ki so ti blizu zaradi mašniškega posvečenja in zaradi moči, ki so jo prejeli, da bi nadaljevali Kristusovo delo v svetu, ki jih tako zelo potrebuje. Bodi njihova tolažnica, njihova radost, njihova moč, predvsem pa jim pomagaj, da bodo živeli in branili svoj ideal posvečene čistosti. Amen.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Vas zanima recept za povezanost v zakonu?


CELBRITY FATHERS

Preberite še:
9 navedkov slavnih očetov o starševstvu


DANIELA AND FABIO

Preberite še:
Bremena iz otroštva: Del mojega zdravljenja so bili tudi moj mož in štirje otroci

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.