Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Starši otrok s posebnimi potrebami: potujejo v Italijo, pristanejo pa v Afriki

WEB 3 CARTOON

ZAJEM ZASLONA | FACEBOOK

Urška Kolenc - objavljeno 22/05/19

Starši otrok s posebnimi potrebami se neštetokrat znajdejo v hudi stiski. A v stiskah se rojevajo tudi najlepši zakladi

Prav vsi starši, ki pričakujejo novega družinskega člana, zanj želijo, da bi bil zdrav. Z mislijo na drobceno bitje že načrtujejo skupne dogodivščine. Kaj pa če se načrti ne uresničijo?

Pričakovanje otroka je podobno načrtovanju izleta. Na primer v Italijo. Svet jo dojema kot pravljično deželo, kamor si želi vsak turist. Oborožimo se z vodiči in priročniki, izdelamo načrt znamenitosti, ki si jih bomo ogledali, učimo se novih besed. Zelo vznemirljivo je.


URŠKA GOLOB

Preberite še:
Ko se rodi poseben otrok: “Sprejemanje prihaja počasi, po tihem”

Nastopi dan, ki smo ga nestrpno pričakovali. Pograbimo pripravljene torbe in se končno odpravimo. Potujemo in prispemo. A ne na pričakovan cilj, temveč na popolnoma drug konec sveta, v Afriko. Kako v Afriko, če pa smo načrtovali izlet v Italijo? Vse življenje smo sanjali o njej!

Let je bil spremenjen

Pristali smo v Afriki in tam bomo morali ostati. Ob Afriki najprej pomislimo na nerazvito celino, pomanjkanje, lakoto, … Toda če pogledamo z drugega zornega kota, sploh nismo pristali na groznem mestu. Samo drugače je. Morali bomo kupiti nove vodiče, se naučiti novega jezika in se prilagoditi podnebju. Srečevali se bomo z ljudmi, s katerimi se sicer nikoli ne bi.

Gre za drugo celino, kjer je tempo življenja počasnejši kot v Italiji. Manj živahen. Toda ko tu živimo dlje časa, pogledamo naokoli in se zavemo, da so v Afriki stvari, ki jih v Italiji ni: slapovi, piramide, starodavna mesta in čudoviti nacionalni parki.
Preberite še:
Otrok z redko boleznijo: Stigmatizacijo čutiš na vsakem koraku

Toda vsi naši prijatelji gredo v Italijo. Ko se vrnejo, se hvalijo, kako čudovito so se imeli. In vse, kar jim lahko rečemo, je, da smo tudi mi imeli v načrtih potovati tja. A če celo življenje obžalujemo, ker nam ni uspelo priti v Italijo, nikoli ne bomo imeli priložnosti, da uživamo v posebnih stvareh, v vseh čudesih, ki jih ponuja Afrika.

Izguba sanj je velika izguba. Bolečina, ki jo starši posebnih otrok nosijo v sebi, težko zbledi. A odprte oči vidijo tudi prek tega in zagledajo drugačne bisere, ki jim jih je namenilo življenje.

K temu nas želi spodbuditi spodnji video.


WEB 3 S. MAJDA PANGERŠIČ

Preberite še:
“Kljub ranjenosti, bolezni, terapijam svoje telo sprejemam z ljubeznijo”
Preberite še:
Jezus p. Piju razloži, katera je resnična “ogromna moč” Cerkve


WEB 3 TAIZE

Preberite še:
Zakaj mlade bolj kot Pariz, Marseille ali Lyon privlači ta vasica sredi Francije?

Tags:
otroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.