Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 28. aprila |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Kako naj se pravi moški odzove na “bikini kurbe”?

CZY DA SIĘ ROZSTAĆ

Shutterstock

Aleš Čerin - objavljeno 20/05/19

Najlažje je iti kar mimo in ne imeti problemov. Najlažje je reči, da se tako in tako nič ne da

Zadnjič sva z ženo kupovala poletne hlače zame. Zašla sva tudi v trgovino New Yorker. Si malo ogledujeva in opazim plakat, na katerem je bil mlad moški z majico brez rokavov. Na njej pa napis: “Palm trees, ocean breeze, blue sky, bikini bitches (palmova drevesa, oceanski vetrič, modro nebo, bikini kurbe)“.


WEB 3 ANDREJ PERKO

Preberite še:
“Brez očetove discipline se otroci ne morejo razviti v zdrave osebnosti”

Kako gre vse to skupaj: romantični prvi trije napisi in zadnji – brutalno nespodoben? Vsaj zame, starega konservativca, je napis izredno nespodoben. Kaj naj si misli dekle, ki bi recimo hodila s fantom, ki bi nosil majico s takim napisom? Kaj, če bi bilo to dekle moja hčerka? Doma sem si še na internetu ogledal reklamo za to firmo. Res, fant v majici z zgornjim napisom se v reklami druži z dvema dekletoma v zgodnjih dvajsetih, ki se (v reklami) v resnici v nekaterih prizorih obnašata kot dve bikini kurbi.

Tu ne bova kupovala

“Žena, greva, tu ne bova kupovala,” je bila moja reakcija v trgovini. Zdaj vidim: premalo. Kaj naj bi storil moški, ki mu je mar, v takem primeru? Pogledal stran, protestno odšel iz trgovine, zahteval knjigo pohval in pritožb ter vanjo vpisal svoje nestrinjanje, poklical vodjo poslovalnice in se pritožil, napisal protestno pismo vodstvu korporacije? Sam sem fotografiral plakat ter protestno odšel iz trgovine. In napisal tale članek …

palme.jpg
ALEŠ ČERIN

FATHER

Preberite še:
Moški pogled na opravke

Naslednjič bom zahteval vodjo in se pritožil. Pisno. Saj morda ne bo prijelo, a vendar, si predstavljajte, da bi to naredilo na tisoče, na milijone moških po Evropi? Kar naprej bi zahtevali vodjo poslovalnice in pisali nestrinjanje v knjige pritožb, odkorakali bi ven iz trgovin in tam nikoli več ničesar kupili. Predvsem pa ne dali denarja svojim mladcem, mladenkam, da kupujejo take izdelke. Obenem pa povedali naokoli in naredili antireklamo. Sam verjamem v moško združeno moč.

Vprašal sem se, če bi fant v majici s takim napisom dvoril moji hčerki, bi bil pripravljen opozoriti ga na nespodobnost? Ali bi zahteval, da majico sleče? Kako bi se pravzaprav odzval? Bi imel dovolj poguma, da bi mu sploh kaj rekel?




Preberite še:
Med splavom je izgubil obe nogi. “Živeti moram z izbiro nekoga drugega”

Pravi moški se bori

Pravi moški se bori, da varuje. Stori nekaj. Tale stavek pripisujejo angleškemu politiku Edmundu Burku: “Vse, kar je potrebno za zmagoslavje zla, je, da dobri moški ne naredijo ničesar.” Da, pravi moški je čuječ, pomeni, da opazuje svet, da si recimo angleške napise sploh prevede, da vklopi glavo in “preseje”, kaj je prav in kaj narobe. Potem pa nekaj naredi.

Pogumno. Najlažje je seveda kar iti mimo in ne imeti problemov. Najlažje je reči, da se tako in tako nič ne da. Najlažje je – narediti “nič”. Četudi to ni pravi “nič”. Ta “nič” je pač ignoranca, vseenost.


WEB 3 BARTOLO LONGO

Preberite še:
Satanistični duhovnik, ki je postal svetnik – nihče ni tako zabredel, da se ne bi mogel rešiti

Posledica je silvestrska noč v Nemčiji

Potem pa pride v Evropo na tisoče mladih moških in na silvestrsko noč – recimo v Nemčiji – “prešlata” in posili več kot tisoč mladih žensk, kolikor jih je dejanje prijavilo. Evropski moški pa spet – ne naredi nič. Ker že prej velikokrat, ob manjših stvareh, ni naredil nič. Zato ni razvil “mišic” poguma, se pač ni streniral v manj zahtevnih situacijah. Evropski odrasel moški, pravzaprav ni odrasel, je nekako postal ne-moški, androgin, obstal tam nekje med fantkom in adolescentom, na meji poženščenosti.

Vseeno menim, da je nekaj moškega ostalo med nami. Čas je, da se starci začnemo opogumljati med seboj, čas je, da se odzivamo na seksualizacijo – tako, da kaj naredimo, da si začnemo sami krepiti “mišice” poguma in k temu spodbujamo svoje sinove. Mladi od nas to pričakujejo in si želijo. Verjemite!

Članek je bil objavljen na blogu Preprostost.si


COUPLE

Preberite še:
Ko spolnost v zakonu postane le še breme …


WEB 3 MODRIJANI

Preberite še:
Modrijani, kot jih še niste slišali (niti videli)!


WEB 3 KARMEN SMODIŠ

Preberite še:
“Slušni aparat je kot invalidski voziček. Lahko se premikaš, ne moreš pa teči” 

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.