Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Kaj počne astronavt na portalu srednjeveške katedrale?

ASTRONAUTA W KATEDRZE

Marshall Henrie/Wikipedia | CC BY-SA 3.0

Karol Wojteczek - objavljeno 23/03/19

Pečat novega na starem

Na severnem portalu Nove katedrale v španskem mestu Salamanca, poznane kot Catedral Nueva, ob pozornem ogledu med kamnitimi cvetličnimi ornamenti naletimo na izklesano podobo človeka, oblečenega v astronavtsko obleko.




Preberite še:
Veste, kje se nahaja najstarejša katedrala na svetu?

Kiparjev pečat

Gradnja katedrale se je začela leta 1533 in je potekala vse do leta 1733, kar pa ne pomeni, da je “astronavt” nastal tedaj kot vizija, ki jo bo človeštvo uresničilo v 20. stoletju, niti upodobitev Nezemljanov. Resnica je veliko manj zanimiva: kipec je bil izklesan šele leta 1992 pod rokami kamnoseka in kiparja Miguela Romera, ki je tedaj vodil prenovitvena dela na katedrali.

Astronavt ni edini pečat, ki ga je Romero pustil na katedrali. Obiskovalci katedrale lahko v cerkvi najdejo številne izklesane podobe živali, med njimi tudi favna s sladoledom v roki.

FAUN
Appolonia1 | CC BY-SA 3.0
Favn s sladoledom v roki

METZ CATHEDRAL

Preberite še:
Zakaj tej katedrali pravijo Božja svetilka?

Romero se je pri postavitvi teh podob naslanjal na nenapisano arhitekturno tradicijo, po kateri se mora vsaki prenovljeni stavbi dodati element sodobnosti.

Astronavta, ki visi na vitičju te starodavne katedrale, so morali restavrirati že 18 let po njegovi umestitvi v katedralo, saj je leta 2010 skupina vandalov uničila astronavtovo desno roko.

Če se boste sprehajali po vzhodnem delu Španije, se le ustavite ob tej katedrali in poskusite najti novodobnega astronavta.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.


SAINT JEROME

Preberite še:
Se je velikan krščanstva rodil na ozemlju današnje Slovenije?


COUPLE

Preberite še:
Humor v zakon prinaša zadovoljstvo in srečo


COUPLE;AMOUREUX, DISPUTE

Preberite še:
Alergična sva drug na drugega, ne zmoreva se več pogovarjati. Kaj zdaj?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.