Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 21. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Spadate med tiste, ki morajo vedno imeti vse prav?

ARGUING

Shutterstock

Michael Rennier - objavljeno 12/03/19

Dobro se počutimo, če vedno vse vemo, toda kakšne posledice nam to prinese?

Predstavljajte si situacijo: otroka se mirno igrata s kockami. Ker oba želita isti kos, pride do prepira. Jokata in se začneta obtoževati, saj sta oba prepričana, da imata prav, nihče od njiju pa ni pripravljen popustiti niti za centimeter. Zgodba se konča tako, da se otroka ne želita več igrati skupaj.

Vsi želimo imeti prav

Ko gre za vztrajanje pri tem, kdo ima prav, in nepopuščanje, tudi odrasli v različnih situacijah nismo najboljši. Trmasto vztrajamo pri svojem in ne moremo razumeti, kako imajo lahko ljudje okoli nas tako napačno prepričanje. Težko tudi odpuščamo tistim, ki so tako brezobzirni, da kar vztrajajo pri svojem napačnem mišljenju.


ZŁE NAWYKI MAŁŻEŃSKIE

Preberite še:
Kako se (učinkoviteje) prepirati s partnerjem

Ko imamo prav, se počutimo zelo dobro. Prijatelji nas gledajo (vsaj tako mislimo) z občudovanjem, kako neverjetno prav imamo. Gre za neprijetno navado, toda tako zabavno je imeti prav, da si ne moremo pomagati drugače. A slej kot prej naša vsevednost začne povzročati večja nesoglasja v odnosih. Zdi se, da vsi mislimo, da poznamo najboljši način in nam ni treba sklepati kompromisov. Pogosto smo bolj osredotočeni na to, da imamo prav, kot pa da popustimo.

Vsevednost vodi v osamljenost

In posledica, ki jo nosimo, ker smo zaverovani v svoj prav? Postanemo osamljeni. Z vsevedno osebo je namreč težko biti prijatelj. Nihče se ne želi družiti z nekom, ki ne zna sklepati kompromisov. Oseba, ki nikoli ne popusti, ni med najbolj priljubljenimi.

Želja po tem, da imamo prav za vsako ceno, je velika ovira pri pripravljenosti na odpuščanje. Psihologi, ki delajo s pacienti, ki želijo premagati sramoto, krivdo in osamljenost, trdijo, da je vključevanje v proces odpuščanja bistvenega pomena za proces zdravljenja.


COUPLE FIGHTING

Preberite še:
Ste se ravnokar prepirali? Tu je molitev, ki vas bo pomirila

Priznajmo si, da je veliko naših prepirov z drugimi povezanih z nepomembnimi zadevami. To pomeni, da je čas, da opustimo potrebo po dokazovanju ter drugim pokažemo nekaj milosti in sklenemo kakšen kompromis.

V življenju obstajajo stvari, ki so bolj pomembne od tega, da imamo prav. Ko razmišljamo o svojem postu, si je dobro zastaviti prav to vprašanje: ali moram vedno imeti prav?

Rešitev

Če je odgovor pritrdilen, je morda čas, da začnemo spreminjati to stalno prepričanost. Res je, marsikdaj drugi nimajo prav. A ni jih treba vedno popravljati. Včasih ljudje trdijo nekaj, kar nam škoduje, a se tega sploh ne zavedajo. Pojdimo mimo tega in jim odpustimo.

Vredno je, da se odrečemo temu, da imamo vedno prav. Imeli bomo manj stresen dan, bolj zdrava prijateljstva in veselje, da nas drugi ne bodo sodili po tej šibki točki.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc. 


KYLIE BISUTTI

Preberite še:
Z modne brvi Victoria’s Secret na pot za Jezusom


WOMAN

Preberite še:
Se bojite vzorcev? Tukaj je nekaj nasvetov, kako jih nositi


JOSEPH

Preberite še:
Samski? Prosite sv. Jožefa, da bi našli življenjskega sopotnika

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.