Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zakaj v postnem času v liturgiji ni slave in aleluje

CHRISTMAS,CHOIR

Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 08/03/19

V pripravi na veličastno veliko noč "se posti" celo liturgija

Za postni čas je značilno tudi to, da v liturgiji nista dovoljeni niti hvalnica, ki jo poznamo kot slavo (Slava Bogu na višavah), niti aleluja, ki jo pojemo pred evangelijem (z nekaj redkimi izjemami).

Zakaj?

Prvič, slava je hvalnica, ki slavi Gospodov prihod in so jo ob Kristusovem rojstvu prepevali angeli. Cerkev se v postu v duhu vrne v čas, ko je Božje ljudstvo živelo v izgnanstvu in je čakalo na prihod Mesije, ki jih bo rešil. Gre za podoben čas pričakovanja, kot je advent, toda namesto pričakovanja Kristusovega rojstva iz Device Marije, kristjani pričakujemo Kristusovo drugo rojstvo iz groba.


ASHES,ASH WEDNESDAY

Preberite še:
Vse, kar morate vedeti o pepelnici

Drugič, v istem duhu izgnanstva se Cerkev pridruži Mojzesu in Izraelcem, ko štirideset let tavajo po puščavi. To je čas hudega trpljenja in očiščevanja, čas, ko se verniki združijo skupaj, rekoč: “Kako bi mogli peti Gospodovo pesem na tuji zemlji?” (Ps 137,4). Beseda aleluja izvira iz hebrejskega izraza, ki pomeni “hvalite Gospoda”, in jo zato v postu opuščamo.

Z molitvijo in postom do veselja velike noči

V postu se ne osredotočamo na veselje, ampak na obžalovanje svojih grehov in tistih stvari, ki nam onemogočajo, da bi imeli pristen odnos z Bogom. Ko jih z molitvijo, postom in dajanjem miloščine premagamo, se ob veliki noči spet lahko veselimo. Ne praznujemo le Kristusovega vstajenja, ampak tudi svoje vnovično rojstvo v duhu.

Podobno kot žena pred porodom občuti bolečino, tako tudi kristjani “zdihujemo sami v sebi, ko željno pričakujemo posinovljenje, odrešenje svojega telesa” (Rim 8,23).

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


ST THERESE,LISIEUX

Preberite še:
6 olj, ki so mnogim prinesla čudežno ozdravljenje
Preberite še:
Misli Bogdana Žorža o družini in vzgoji navdušujejo tudi danes


JESUS,CAVE,FASTING

Preberite še:
Zdravilo sv. Bazilija, s katerim uničimo greh v svojem življenju

Tags:
post
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.