Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 21. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Koliko oblačil imate v omari, ki jih niste oblekli niti enkrat?

SHOPPING

Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 05/02/19

Kako se izogniti zgrešenim nakupom?

Je na kakšnem kosu oblačil v vaši omari še vedno pritrjen listek iz trgovine, na katerem so napisani cena, številka in sestava? Zgrešeni nakupi – ali vsaj tisti, ki se zdijo zgrešeni na prvi pogled – nam znajo iti pošteno na živce. Spominjajo nas na to, da smo zapravili dragoceni in težko prisluženi denar za nekaj, kar nam sploh ne služi, to pa je podobno, kot da bi denar vrgli skozi okno.

Kaj storiti, da se nam v prihodnje zgrešeni nakupi ne bi več dogajali?


WOMAN,LAPTOP,HOME

Preberite še:
Še vedno ne nakupujete prek spleta?

Vsaka šola nekaj stane

Najprej si vzemite čas in iz svoje omare zložite vse tiste kose oblačil, ki jih niste nikoli oblekli. Dodajte tudi tiste, ki ste jih oblekli največ enkrat. Razporedite jih po postelji in naredite analizo. Pri tem bodite resnicoljubni in iskreni do sebe. Vprašajte se: “Zakaj tega ne nosim? Kaj me moti?”


LIVING CORAL

Preberite še:
Topla, prijateljska in živahna – to je barva leta 2019

To vprašanje ima lahko najrazličnejše odgovore. Možno je, da ste oblačilo kupili za kakšno posebno priložnost, do katere preprosto ni prišlo. Ali pa ste ga ravno zato oblekli samo enkrat (recimo poroka, birma, praznovanje …). Možno je, da ste stvar kupili na hitro, ker ste pač morali nekaj izbrati, in vam zato v resnici ne pristaja najbolje. Morda je iz materiala, ki vam je na koži neprijeten, morda vam je preozko, preširoko, prekratko …

Prodajte, podarite ali – nosite

Včasih se zgodi, da smo nekaj kupili preprosto zato, ker se nam je zdela cena res zelo ugodna (recimo na razprodajah), a oblačilo v resnici ne odraža našega okusa, stila. Čeprav je bilo poceni, smo zanj plačali preveč, saj ga v resnici ni bilo smotrno kupiti. Morda bi ga nosili, če bi imeli “nekaj za zraven”, v tem primeru je pametno, da naslednjič s pametnim nakupom zaokrožimo kombinacijo. Zadnja možnost pa je, da smo za kos plačali veliko, zaradi česar nam ga je škoda obleči. Hranimo ga za prav posebno priložnost, za katero pa se zdi, kot da nikoli ne bo prišla.


WOMAN IN JEANS

Preberite še:
Kavbojke za vsako postavo. Veste, kateri je pravi model za vas?

Ko ste razvozlali, kje delate napake pri nakupovanju, je nujno, da z vsemi kosi, ki so še opremljeni z etiketami, nekaj storite. Če neko oblačilo res ni za vas, ga lahko prodate (navsezadnje je še povsem novo) ali podarite naprej. Lahko tudi premislite, kako bi ga vendarle vključili v svojo garderobo in nosili. Prvi korak je zagotovo ta, da končno že odrežete listek s ceno in premislite o kombinaciji, ki bi jo lahko oblekli.

Kaj se lahko iz tega naučimo?

Da bi se v prihodnje izognili zgrešenim nakupom, imejte pri nakupovanju v mislih naslednjih nekaj nasvetov.

  • Nikoli ne kupite nečesa samo zato, ker ima močno znižano ceno in bi se vam zato oblačilo zdelo škoda pustiti v trgovini.
  • Izogibajte se impulzivnemu nakupovanju. Kadar o nečem niste povsem prepričani, je dobro stvar prespati in za kakšen dan preložiti – če ta kos kar vidite na sebi, po možnosti v nekaj različnih kombinacijah, potem bo to verjetno dober nakup in ga boste nosili.Preberite še:
Oblačila, ki pristajajo vsaki postavi

  • Ne hodite po nakupih pod pritiskom, da morate nujno nekaj kupiti.
  • Prav tako ni priporočljivo, da greste po nakupih zato, ker ste razdraženi in slabe volje, torej da bi se potolažili. Če si že res morate nekaj kupiti, naj bo to kaj cenejšega, recimo lak za nohte ali mleko za telo, ne pa drag kos oblačila, o katerem niste prepričani.


ELEPHANT TOUCHING

Preberite še:
Če tudi vi ne morete pritegniti pozornosti svojih sodelavcev, poskusite takole


JANEZ GNIDOVEC

Preberite še:
Skromni slovenski škof, za katerega je mati Terezija rekla, da je svetnik


JERNEJ KOPITAR

Preberite še:
Slovenski genij, ki je spremenil evropsko zgodovino

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.