Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 19. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Velika ameriška svetnica svetuje, kaj storiti v duhovni suši

SAINT ELIZABETH ANN SETON

Nheyob | CC BY SA 3.0

Philip Kosloski - objavljeno 11/01/19

Kaj nam za čas duhovnih preizkušenj priporoča sv. Elizabeta Ana Seton

V kakšnem trenutku življenja vsakdo izmed nas izkusi duhovno sušo. Sedemo, da bi molili, a ničesar ne čutimo. Zdi se nam, da je Bog odsoten, naše srce pa je žalostno in osamljeno, brez navdušenja. Občutek imamo, da Bog ne usliši naših molitev. To je za nas lahko težko obdobje, saj zlahka zapademo v skušnjavo, da bi opustili duhovno življenje.

Sveta Elizabeta Ana Seton (1774–1821) nam po zgledu svetega Ignacija Lojolskega ponuja nekaj koristnih nasvetov za čas, ko doživljamo duhovno sušo.


CO Z EMOCJAMI

Preberite še:
“Psiholog” sveti Ignacij Lojolski svetuje, kako ravnati s čustvi

1. Ne sprejemajte nobenih večjih odločitev

V času duhovnih preizkušenj ne smemo sprejemati ali spreminjati pomembnih odločitev, na primer o življenjskem stanu ali načinu, kako živeti v določenem stanu, ampak se moramo trdno držati sklepov, ki smo jih naredili pred tem. V času tolažbe nas namreč bolj kot naš duh vodi Božji duh; v času stiske in duhovnih viharjev pa nas ščuva zli duh – z njim pa ne moremo storiti nič modrega ali dobrega, saj v taki zmedi uma in čustev ne moremo razbrati ali videti resnice.
Preberite še:
Kako je najbolje moliti?

WOMAN,OUTSIDE
SHUTTERSTOCK

MARRIED,COUPLE,FIGHT

Preberite še:
Verni imamo imeniten privilegij, da lahko molimo za tiste, ki nam gredo na živce, in one, ki jim gremo mi na živce.

2. Podvojite svoje molitve

Čeprav odločitev, sprejetih pred preizkušnjo, ne smemo spreminjati, pa se moramo duhovni suši odločno upreti z več molitve in z iskanjem možnega vzroka zanjo. Tudi naš Odrešenik je v svojih duhovnih bojih podvojil svoje molitve. Če drži, da je Sovražnik duš povzročitelj naših težav, nas bo hitro pustil pri miru, saj bo ugotovil, da s skušanjem nič ne pridobi in da delamo več dobrih del, ko nas napada, kot kadar živimo v miru.

3. Zapomnite si, da je Bog z vami

V času preizkušnje se moramo zavedati, da je Bog vedno z nami, pa čeprav se morda zdi, da nas je prepustil našim šibkostim. Preizkuša našo zvestobo do njega in nam daje občutiti, da smo odvisni od njega. Manjka nam gorečnosti, nikoli pa nam ne bo manjkalo njegove milosti – z njo nas bo odvrnil od greha in nam pomagal na poti k odrešenju.


MAN

Preberite še:
Bodimo ljudje hrepenenja in molitve. Ničesar ne imejmo za nemogoče: Bog zmore vse.

4. Vedite, da je duhovno življenje kot letni časi

On, ki je naša moč, nam pravi, da sta pomembna tišina in upanje, ker je veliki cilj sovražnika ta, da postanemo nestrpni in obupani. Naše duhovno življenje je kot pomlad, ko se v enem samem dnevu vreme večkrat spremeni – ko lahko sije sonce in je nato nebo oblačno.

5. Razmislite o možnem vzroku za sušo in jo skušajte premagati

Obstajajo trije poglavitni vzroki za duhovno sušo. Prvi je lenoba in brezbrižnost v prizadevanju za pobožnost, zaradi česar si ne zaslužimo tolažbe. Po drugem nas naš Gospod preizkuša, da bi videl, ali ga bomo ljubili brez njegove takojšnje nagrade. Tretji razlog pa je ta, da bi nas prepričal, da s svojo močjo ne zmoremo ničesar storiti in da sta pobožnost in notranja tolažba, ki smo ju včasih deležni, popoln Božji dar.

V času preizkušnje poskusimo ugotoviti, kateri od teh treh razlogov je povzročil takšno stanje … in če je to zaradi naše nezvestobe, potem se moramo zares potruditi, da jo premagamo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


SUNRISE

Preberite še:
Ni treba, da vse naredimo popolno. Ravno v trenutkih, ko smo nemočni, nepopolni, lahko zasije Sveti Duh.


PETRA SADAR

Preberite še:
Petra Sadar: Svoje telo moramo negovati s takšno nežnostjo, kot negujemo svojega duha


WOMEN,GOSSIP

Preberite še:
Duhovni nasveti, da vaše govorjenje ne bo le prazno blebetanje

Tags:
molitevpreizkušnje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.