Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 19. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Koliko nedolžnih otrok je Herod umoril? Številka vas bo presenetila

MASSACRE OF THE INNOCENTS

Public Domain

Philip Kosloski - objavljeno 28/12/18

Danes se spominjamo pomora nedolžnih otrok

Cerkev se že od 5. stoletja dalje na poseben dan spominja otrok, ki jih je po Jezusovem rojstvu dal umoriti kralj Herod. O tem dogodku poroča le evangelist Matej, o okoliščinah pa vemo le malo.

Ko je Herod videl, da so ga modri prevarali, se je zelo razjezil. Poslal je svoje ljudi in dal v Betlehemu in v vsej njegovi okolici pomoriti vse dečke, stare dve leti in manj, po času, kakor ga je skrbno poizvedel od modrih. (Mt 2,16)

Takšna dejanja za Heroda niso bila neobičajna. Umoril je tudi svojo ženo in dva sinova. Če se je kdo upiral njegovi volji, ga je dal umoriti.


ALISON KOGOJ

Preberite še:
Ko izgubimo otroka, izgubimo del svojega srca

Pokol?

Umor malih dečkov je večkrat označen kot pokol, s čimer bi radi poudarili trdosrčno prelivanje nedolžne krvi. Čeprav je šlo za strašno dejanje, pa se ta dogodek nikakor ne more primerjati z razsežnostjo današnjega pobijanja otrok po vsem svetu.

Catholic Encyclopedia piše: “Grška liturgija trdi, da je Herod umoril 14 tisoč dečkov, Sirci govorijo o 64 tisočih, srednjeveški avtorji pa o 144 tisočih.” V vseh primerih je številka večja od celotnega prebivalstva Betlehema v času Jezusovega rojstva.


WALTER JOSHUA FRETZ

Preberite še:
Deček, ki spreminja razpravo o splavu

Strokovnjaki namreč ocenjujejo, da je Betlehem v tistem času imel okoli 300 prebivalcev. Dečkov, starih dve leti ali manj, je tako verjetno bilo šest ali sedem. Nekateri trdijo, da bi jih lahko bilo v Betlehemu in okolici med 10 in 20.

To majhno število je morda razlog, zakaj tega dogodka ne opisuje noben sekularen zgodovinski vir.

Vsako življenje je sveto

Toda ne glede na to, koliko otrok je bilo umorjenih, je smrt otrok strašen zločin, Jezus pa bi prav lahko bil med umorjenimi, če Jožef ne bi dobil opozorila, naj se z družino umakne v Egipt.

Cerkev nas s tem dnem spominja, da je vsako človeško življenje sveto. Na koncu ni pomembno, koliko otrok je bilo umorjenih. Cerkev se jih spominja, če jih je bilo sto ali pa če je bil le eden.

Narodni dan molitve za nerojene

Vsako življenje je dragoceno, še zlasti življenje vsakega nedolžnega otroka, umorjenega na začetku življenja. Zato Cerkev v Sloveniji danes obeležuje narodni dan molitve za nerojeno življenje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.


MIRJAM POTERBIN

Preberite še:
Mama Luke Dončića: Bilo je peklensko težko


HOLY FAMILY

Preberite še:
Je bil sveti Jožef res starček?


THREE KINGS

Preberite še:
Sveti večer ni eden, ampak so trije

Tags:
otroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.