Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. julija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

To je legenda, ki se skriva za najbolj priljubljeno božično rožo

WEB-POINSETTIAS-BLOOM-FLOWER-RED-GREEN-CHRISTMAS-SCOTT-BAUER-WIKICOM-CC0

Wikicom - Public Domain

Marge Fenelon - objavljeno 16/12/18

Za imenom se skriva čudež, ki se je po legendi zgodil v Mehiki

Že vrsto let si v božičnem času ljudje v znak prijateljstva podarjajo božične zvezde ali poinsettie (poimenovali so jo po ameriškem ambasadorju J. R. Poinsettu, ki je rožo prinesel v ZDA). Zaradi svoje zeleno-rdeče barve je za ta praznik zelo primerna. A od kod izvira običaj podarjanja božičnih zvezd?

Izvor

Božične zvezde izvirajo iz Srednje Amerike in v različne namene so jih uporabljali že Azteki. Z njimi so barvali platna, izdelovali kozmetične pripomočke in pridobivali zdravilo, ki naj bi pozdravilo vročinska stanja.

Joel Poinsett naj bi rožo odkril l. 1828. Nekaj jih je poslal v Južno Karolino in jih začel tudi sam gojiti, zato so rožo v angleščini poimenovali po njem. Njegov prijatelj Robert Buist pa jih je začel gojiti in uporabljati v tržne namene. Leta 2002 je ameriški kongres 12. december imenoval za dan poinsettie oz. za dan božične zvezde.

Zvezda, ki je vodila kralje

Na evropskih tleh so poinsettie dobile simboličen pomen in postale znane zaradi svoje lepote. S svojimi rdečimi listi v obliki zvezde namreč spominjajo na zvezdo, ki je svete tri kralje vodila v Betlehem do novorojenega Jezusa.

Barva spominja na Kristusovo kri, ki jo je prelil za naše odrešenje. Nekatere rastline imajo bele liste, ki nas spominjajo na Kristusovo čistost. Poleg tega obstaja stara mehiška legenda, ki zvezdo povezuje z božičem.

Nekoč je v Mehiki živela revna deklica po imenu Pepita. Bila je zelo žalostna, ker na božično noč ni imela darila za dete Jezusa. Ko je šla proti kapeli, jo je bratranec Peter skušal razvedriti: “Pepita,” ji je rekel, “prepričan sem, da bo še tako majhno darilo, darovano iz resnične ljubezni do njega, Jezusa zelo razveselilo.”Ko še vedno ni vedela, kaj bi mu podarila, je Pepita ob potki utrgala šop plevela in ga povezala v šopek. Pepito je bilo sram, da je bilo to edino, kar je lahko podarila Jezusu. A ko je stopala proti oltarju, se je spomnila Petrovih besed, ki so jo nekoliko pomirile. Pokleknila je in šopek položila v jasli. Na njeno začudenje se je plevel spremenil v sijajne rdeče cvetove in kdor je to videl, je bil prepričan, da je šlo za čudež. Zato se od božičnega večera naprej rdeča poinsettia imenuje božična zvezda.

Čeprav gre le za legendo, so Petrove besede resnične. Kadar kdo nekaj podari z ljubeznijo, naj bo darilo še tako majhno, bo Jezusa razveselilo. Če svojo majhnost izročimo Gospodu in mu prinesemo svoj borni božični šopek, se bo ta čudežno spremenil v sijajne rdeče cvetove. In Jezus bo srečen.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.