Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako prideš iz vic v nebesa oziroma pekel?

CZY MODLITWA ZA ZMARŁYCH MA SENS

Fr Lawrence Lew OP/Flickr

Mladi val - objavljeno 24/11/18

Kako je v vicah?

Vprašanje bralca:

Kako je v vicah? Kako prideš iz vic v nebesa oziroma pekel? Vem, da o nebesih in peklu govori tudi Sveto pismo, kaj pa o vicah? Janko

Odgovarja: p. Primož

Prav imaš, ko ugotavljaš, da Jezus v evangelijih govori o peklu in nebesih kot o dveh dokončnih stanjih človeka po smrti in poslednji sodbi. Obenem bi bilo narobe, če bi rekli, da Sveto pismo ne omenja vic. O veri v vice se piše že v Stari zavezi. Pravzaprav bi lahko govorili o veri v neko vrsto vic povsod tam, kjer se pojavlja navada molitve za rajne. Ta ima namreč smisel le, če verjamemo v obstoj življenja po smrti, obenem pa predpostavljamo, da s svojo molitvijo lahko pokojnim tako ali drugače še pomagamo.


ST LAWRENCE,PURGATORY

Preberite še:
Takole svetniki razkrivajo, kaj so vice in kako je tam

Iz vic ni poti v pekel

Katoličani verjamemo, da so vice kraj očiščevanja na poti v nebesa. Poenostavljeno: priti v vice torej pomeni biti že odrešen – duša iz vic ne more več prispeti v pekel. Za razumevanje vic lahko vzamemo odlomek o svatbi kraljevega sina v Matejevem evangeliju (Mt 22,1-14). V njem je govor o možu, ki je bil sicer povabljen na svatbo, vendar je nanjo prišel nepripravljen, brez svatovskega oblačila. To prispodobo lahko uporabimo tudi pri sebi: čas zemeljskega življenja mi je dan, da se skušam čim bolje pripraviti na nebeško gostijo, na katero smo vsi povabljeni. Kljub trudu se lahko zgodi, da se mi za časa življenja ne bo uspelo povsem pripraviti: trudil sem se, da bi prišel tja, vendar moje svatovsko oblačilo ni povsem čisto. Potrebujem še postanek v predsobi, kjer se bom lahko dokončno uredil in s svojega oblačila odstranil vse madeže in umazanijo.

Če razumeva, da je svatovsko oblačilo prispodoba za našo dušo, potem postane razumljivo tudi, da je odstranjevanje madežev morda kdaj tudi boleče, ker so se nekateri lahko zažrli globoko v nas (nekateri teologi govorijo o očiščujočem ognju). Vendar bolečina očiščevanja ne sme biti razlog, da bi si premislil in ne hotel na svatbo – duša v vicah ne ostane trajno in po očiščevanju jo čaka večnost v nebesih.


CZY MODLITWA ZA ZMARŁYCH MA SENS

Preberite še:
Tri malo znane podrobnosti o vicah

S smrtnim grehom ni vstopa v vice

Madeži, o katerih je govor pri očiščevanju, so lahko bodisi mali grehi bodisi posledice grehov, mojih in drugih. Včasih ponavljanje greha pusti v meni navezanost, včasih me greh drugega rani, da nisem miren in svoboden. Vendar pa v vice ne morem priti s smrtnim grehom, ki povzroči večno pogubljenje.

Dobro se je spomniti tudi, da lahko dušam v vicah pomagam že na zemlji s svojo molitvijo, s pridobivanjem odpustkov, z odpovedmi ali z darovanjem trpljenja. Tudi na ta način ohranjamo bratsko povezanost in skrb ter uresničujemo Jezusovo željo, da bi bili vsi eno.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, v rubriki Mladi val.


NEVENKA LEKAN

Preberite še:
“Zapor je bil zame odrešitev, na prostosti bi me čakala gotova smrt”


MAN,STRUGGLING,PRAYER

Preberite še:
Če vas zamika, da bi grešili, zmolite tole molitev
Preberite še:
Ali lahko ateist pride v nebesa?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.