Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Štiri stvari, ki jih morate vključiti v vašo jutranjo rutino za lepši dan

MORNING COFFEE

By Vadim Georgiev | Shutterstock

Marzena Wilkanowicz-Devoud - objavljeno 19/11/18

Preproste navade, ki bodo poskrbele za to, da bo ves vaš dan primerno naravnan

Pogosto se nam zgodi, da že takoj, ko zjutraj odpremo oči, pomislimo na obveznosti, ki nas čakajo. To je vsekakor recept za slab začetek dneva.

Da bi se temu izognili, je zelo pomembno, da takrat, ko imamo veliko obveznosti, vstanemo zgodaj. Drži, obrabljena fraza, a še kako pomaga. Zgodaj v posteljo, zgodaj iz nje. Tako boste imeli čas, da vključite naslednje štiri jutranje rutine v vaš vsakdan, in poskrbeli za to, da bodo vaša jutra mirna in osredotočena. Posledično pa se bo to obrestovalo cel dan.


MORNING WOMAN GIRL

Preberite še:
Kako začeti dan, da ne bo že jutro polno nerganja

1. Trenutek za tišino

Začnite dan, še preden ga začnejo vsi družinski člani. Čeprav samo 10 minut prej. Vzemite si teh 10 minut za kratek razmislek, za molitev, pogovor z Bogom. Molitev v tišini je, kot bi ponastavili vaš um in srce. Večkrat globoko vzdihnite in izdihnite. Prisluhnite tišini. To je najlepše jutranje darilo, ki si ga lahko namenite.

2. Raztezanje in bujenje telesa

Poskrbite, da že samo dejanje ‒ vstati iz postelje ‒ ne bo prehitro, stresno, v naglici. Zbudite se mirno in si privoščite raztezanje telesa. Kot mačke. Zbudite svoje telo počasi, tako kot sonce počasi vzhaja. Lahko si privoščite topel tuš ali pa naredite nekaj preprostih razteznih vaj, medtem ko ste še v postelji.
Preberite še:
Pripravite si “čudežni” napitek za dobro jutro

pray_shutterstock_657051520
Por NATNN/Shutterstock

INSOMNIA

Preberite še:
Če to dejanje zjutraj izpustite, gre ves dan po zlu

3. Zajtrk

Verjetno bo to nasvet, ki se bo pojavljal do konca vašega življenja. Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva in pika.

Zaskrbljujoč je podatek, da kar 80 odstotkov ljudi v prvih 15 minutah, ko se zbudijo, pogleda na svoj pametni telefon. Ne le da to povzroča zasvojenost, ljudje so zaradi tega lahko zaskrbljeni, še preden se je dan dobro začel. Zakaj bi se morali soočiti z vsemi elektronskimi sporočili, še preden ste se oblekli?

Namesto tega si raje pripravite zajtrk in ga pojejte v miru. Če imate, ko pogledate skozi okno, lep razgled, še toliko bolje. Naužijte se tega razgleda.
Preberite še:
Najboljše, kar lahko storite, ko ima vaš zakonec slab dan

4. Nasmejte se temu, kar vam življenje ponuja, in se ne osredotočajte na izzive

Namesto da bi razmišljali o vseh izzivih, ki vas čakajo, se odločite, da boste uživali v tistih malih koščkih sreče, ki vam bodo prišli nasproti tisti dan. Če se bomo zahvaljevali za vse trenutke, ki nas osrečujejo, bo to koristno tako za nas kot za ljudi, ki nas obkrožajo.

Zahvaljevanje ima veliko znanstveno dokazanih pozitivnih učinkov. Mentalna in fizična moč, večja samozavest in povečanje empatije.

Pomembno je, da znamo najti srečo v majhnih stvareh. Lahko celo pišete dnevnik, kamor zapisujete vse, za kar ste hvaležni. Za vsako potovanje je pomembno, da ga začnemo v pravo smer, in s temi štirimi nasveti boste vsaj korak bližje temu, da bo vaš dan krenil v pravo smer.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


PARENTING

Preberite še:
Ste se že zjutraj znesli nad otrokom? Kako to popraviti?


EXERCISE

Preberite še:
Kaj sem se naučila, ko so mi v enem tednu crknili trije pari slušalk


MAN DRINKING COFFEE IN THE MORNING

Preberite še:
Postanite jutranji tip

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.