Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Štirje koraki, da boste v življenju sprejemali boljše odločitve

woman-687560_960_720

pixabay

Patricia Bailey - objavljeno 15/11/18

Uravnotežite te elemente, da boste sprejemali boljše odločitve v vašem življenju in karieri

Ali ne bi bilo super, če bi obstajala aplikacija, ki bi vas opozorila tik pred tem, preden bi sprejeli kakšno neumno ali neprimerno odločitev? Marsikomu bi verjetno prav prišla rdeča lučka, ki bi opozorila, da se moramo ustaviti in na zadevo pogledati še z druge perspektive. Nič ne bi škodovala niti zelena lučka, ki bi našo odločitev potrdila, in bi jo lahko še bolj samozavestno sprejeli.

Pri tem ne gre toliko za odločanje med dobrim in slabim, saj so glede tega odločitve vsaj ponavadi bolj očitne. Težje je, če se moramo odločiti med dvema možnostma, ki sta moralno sprejemljivi, a imata lahko zelo različne posledice. Ena bi lahko odprla nove možnosti, navdušenje in rast, medtem ko bi druga lahko prinesla stres, dolgočasje in občutek zapravljanja časa.


KŁÓTNIE O NIC

Preberite še:
Vprašanje, ki bo pomirilo večino zakonskih prepirov

Sprejemanje dobrih odločitev je pogosto povezano z uravnoteženjem.

1. Uravnotežite svoje misli in srce

Ne moremo vedno predvideti, kaj se bo zgodilo, a pogosto ima naše srce eno zelo pomembno sposobnost. Pove nam namreč, ali je določena odločitev v skladu z željami, ki jih nosimo v sebi. A poslušati moramo oboje ‒ tako naše srce kot glavo.

Včasih želimo povsem izključiti srce iz odločanja in tako dobimo neko na videz racionalno odločitev, ki pa temelji predvsem na tem, kdo si želimo, da bi bili, in ne, kdo smo. Tudi obratno ni priporočljivo. Ekstremom v eno ali drugo smer se moramo izogibati.

Ko imate na mizi zadevo, o kateri se odločate, upoštevajte še vse pluse in minuse. Naj bodo zapisani črno na belem, saj bodo tako stvari veliko bolj jasne, kot pa če boste o tem le razmišljali. Ta seznam nato uporabite kot orodje za odločanje, vendar ne pozabite na svoje srce. Dejstvo je, da mora odločitev prinesti polnost, življenje in entuziazem, ne hladnosti, gole obveze brez veselja.

Zastavite si preprosto vprašanje: Ali ta izbira prinaša polnejše življenje?
Preberite še:


2. Uravnotežite nasvete drugih s svojim znanjem

Pametno je, da tudi druge prosimo za nasvet, sploh če gre za vaše bližnje, ki vas dobro poznajo. A tudi tukaj se moramo izogibati ekstremom.

Nikoli ne smemo misliti, da drugi vedo bolje od nas. Zavedajte se, da ste sposobni sprejemati dobre odločitve. Nikoli pa ni slabo, če kakšen nasvet sprejmemo, o njem razmislimo in ga ocenimo.

3. Uravnotežite vero s praktičnostjo

Tudi v povsem vsakdanjih odločitvah je prav, da smo odprti za Boga in njegovo vodenje. Včasih ne pomislimo, da bi molili, saj smo prepričani, da je odločitev odvisna samo od nas. Sploh če gre za na videz nepomembno odločitev. Za Boga ni nič nepomembno. Če torej vemo, da se lahko obrnemo na nekoga, ki je poln modrosti in ljubezni, naj nas ne bo strah vprašati za nasvet.

Po drugi strani pa naj nas ne zanese preveč. Moliti in čakati na jasen odgovor od zgoraj, do takrat pa nič ukrepati ‒ to se ne sme zgoditi.


WOMAN SITTING AT DESK

Preberite še:
Zakaj bi pravzaprav morali stremeti k nepopolnosti?

4. Sprejmite, da je življenje potovanje

Zapomnite si, da brez napak v nobenem primeru ne bo šlo. Ne bo vsaka odločitev prinesla odličnega rezultata. Včasih se zmotimo in s tem ni nič narobe. To se lahko zgodi vsakomur.

Če verujemo, to ne pomeni, da ne bomo delali napak. Pomeni pa, da bomo vedeli, da je Bog vedno ob nas ne glede na vse. Če molite in ne dobite jasnega odgovora, to morda pomeni, da se morate potruditi po najboljših močeh in zaupati vanj.

Bog ve, da ne moremo videti, kaj nas čaka za vogalom. Zato pa je tam On, da nas drži za roko in po poti hodi z nami.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


MOM,SON,PRAYING

Preberite še:
Po čem merite svojo vernost? Po tem, kolikokrat greste k maši?


freedom

Preberite še:
Kako pravilno uporabljati svobodo


HAPPY WOMAN

Preberite še:
Nova raziskava razkriva, kaj določa dolgo in srečno življenje

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.