Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 21. maja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Zastrti Kristus v fotografijah: mojstrovina prosojnega marmorja

VEILED CHRIST

CC

Daniel Esparza - objavljeno 28/10/18

Eden najznamenitejših kipov na svetu je navdih za številne legende

Cristo velato (zastrti Kristus) je kip, ki ga je leta 1753 izdelal Giuseppe Sammartino in velja za eno najslovitejših umetnin na svetu. Dejansko je veliki neoklasicistični umetnik Antonio Canova, ki je delo želel kupiti, izjavil, da bi izdelavi takšnega dela z veseljem posvetil deset let svojega življenja.


RECONSTRUCTED CHRIST

Preberite še:
Ob torinskem prtu izdelali 3D-podobo Jezusa

Kliknite na fotografijo in si osupljive podrobnosti oglejte od blizu.

Naročilo za izdelavo kipa je sprva prejel Antonio Corradini, a je kmalu po izdelavi glinastega modela, ki je služil kot osnova za končni izdelek iz marmorja, umrl. Delo je nato nadaljeval Giuseppe Sammartino, ki mu je uspelo ustvariti čudovit kip mrtvega Jezusa, pokritega s prozornim prtom. Tega je izklesal iz istega bloka marmorja, ki ga je uporabil za preostali del kipa.

Sammartinova mojstrovina – tančica, ki prekriva Jezusovo figuro in je dejansko “prosojna” – umetniku ni le prisvojila zasluženega mesta v zgodovini zahodne umetnosti, temveč je navdihnila tudi mnogo legend.


MARY

Preberite še:
Najvišji Marijin kip na svetu

Po nekaterih zgodbah je Sammartino kip prekril z lanenim platnom in ga s pomočjo zapletenih kemično-alkemičnih postopkov spremenil v marmor. V podobnih zgodbah lahko beremo, da naj bi bil naročnik kipa, Raimondo di Sangro, tudi sam alkimist in da je Sammartina naučil skrivnosti svoje kvaziznanosti. Seveda te zgodbe niso nič več kot le legende.

Kip je danes na ogled v kapeli Sansevero v Neaplju v Italiji.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Jure Plut.
Preberite še:
Kaj se je zgodilo z Jezusovimi dvanajstimi apostoli
Preberite še:
Zakaj je Jezus v grobu zložil prtič, ki mu je prekrival obraz?
Preberite še:
Jezusov grob v Jeruzalemu lahko obiščemo tudi virtualno

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.