Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 21. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Nezakonska hči, mistikinja, stigmatikinja, vizionarka in žrtev zlega duha

MARIA BOLOGNESI

Beata Maria Bolognesi via Facebook | Fair Use

Larry Peterson - objavljeno 28/10/18

Maria Bolognesi, ki je umrla leta 1980, je sodobna priča Kristusove ljubezni

21. oktobra 1924 se je rodila nezakonska deklica, ki so jo poimenovali Maria. Ob rojstvu ni dobila priimka, ker se njen oče, ki je bil tudi sam nezakonski sin, ni želel poročiti z njeno materjo in jo je zapustil.

Na srečo je imela v Marijinem otroštvu velik vpliv njena babica Cornetto Cesira, ki je Mario temeljito poučila o Bogu. Pet let pozneje se je Marijina mama poročila z Giuseppejem Bolognesijem; tako je Maria dobila priimek svojega očima.


FATHER PIO

Preberite še:
Mož, ki je spovedal več kot 100 ljudi na dan in se pojavil na dveh mestih hkrati

Bolezen in prvo sveto obhajilo

Ko je bila stara osem let, sta ona in njena mama zboleli za meningitisom. Njena mama je skoraj umrla za to strašno boleznijo, Maria pa je začela okrevati.

Maria se je v tem času pripravljala na prejem prvega svetega obhajila in sestra, ki jo je poučevala, ji je rekla, da jo bo Jezus uslišal, če ga bo kaj prosila. Prosila ga je, da bi se mama pozdravila. Prošnja je bila uslišana – mama je povsem okrevala.

Maria, napolnjena z ljubeznijo do Jezusa, je prejela prvo sveto obhajilo 22. maja 1932. V svoj dnevnik je zapisala: “Jokala sem od sreče. Končno je moje drobno srce prejelo Jezusa v podobi kruha. Prosila sem za veliko milosti: da bi ljubila vse ljudi, celo svoje sovražnike. V drugih družinah so imeli potem doma kosilo, ko pa sem jaz prišla domov, ni bilo kaj jesti. Ampak vseeno sem bila tako zelo srečna.”

Zli duh

Od 21. junija 1940 do 1. aprila 1942 se je Maria čudno obnašala in mnogi so pričevali, da jo je preganjal zli duh. Ni se mogla približati cerkvam ali drugim verskim poslopjem, blagoslovljena voda se ji je zdela odvratna. Nekega dne, ko je prišla do mostu, ki vodi k cerkvi, so ljudje videli, kako je Maria želela naprej, a je nekaj njeno krilo vleklo nazaj. Čeprav takrat ni bilo vetra, vseeno ni mogla nadaljevati poti po mostu.

Maria je potila krvavi pot, zbolela je za pljučnico in revmo, imela je težave s srcem, pestile pa so jo še mnoge druge tegobe. Zdravniki so bili popolnoma zbegani ob številnih boleznih, ki jih je kot najstnica imela. Čeprav je veliko trpela, je to trpljenje izročala Jezusu in ga z njim nosila.


MAGDALENA GORNIK

Preberite še:
Posebna žena z Gore pri Sodražici: 47 let brez hrane, Kristusove rane, zamaknjenja

JEZUS NA KRZYŻU
Shutterstock

FRANCIS HOULE HANDS

Preberite še:
Spoznajte Francisa, preprostega moža – s Kristusovimi ranami

Videnje

Prvič je imela videnje Jezusa Kristusa v velikem tednu leta 1942. Na veliki četrtek, 2. aprila, se ji je prikazal in ji podaril tri prstane s petimi rubini. Prstani so predstavljali Sveto Trojico, rubini pa njegovih pet ran. Jezus ji je obljubil, da se bo naučila brati in da se bo njena mati pokesala svojih grehov in se vrnila v Cerkev. 11. aprila je z dovoljenjem svojega duhovnega spremljevalca, patra Bassana Paiata, začela nositi črno redovno obleko.

Poleg tega, da je morala prestati veliko bolečin in trpljenja v štiridesetih letih preteklega stoletja, je morala prenašati tudi zasmehovanje, češ da je videnja hlinila. Posmehovala se ji je tudi duhovščina. 5. marca 1948 so Mario napadli trije zločinci – jo pretepli, zvezali, ji prevezali usta ter jo pustili krvaveti v snegu.

Namesto razumevanja in sočutja do te Jezusove služabnice se je posmehovanje med ljudmi le še kopičilo. Sprva ji ni verjela niti policija – obtožili so jo, da si je napad izmislila, da bi bila deležna pozornosti. Toda kmalu se je izkazalo, da so se motili, in vse obtožbe proti njej so ovrgli.


ST NONNA MONUMENT

Preberite še:
Svetnica, ki je čutila le polovično vez z Bogom, dokler vere ni sprejel tudi njen mož

Stigma

Proti koncu štiridesetih let je Maria zbolela za artritisom, kolitisom, dobila je vnetje slepiča in skoraj oslepela. Odpeljali so jo na zdravljenje v Rovigo in Padovo, tam pa je pomagala skrbeti za sirote in obiskovala bolne v bolnišnicah.

25. januarja 1954 se ji je odprla rana na njeni desni roki. To je bil začetek Marijinih stigem. Avgusta leta 1954 so se rane pojavile tudi na njenih nogah, na veliki petek leta 1955 pa je dobila še rano na svoji levi strani, in sicer natanko ob treh popoldne.

Maria Bolognesi je imela v svojem življenju obilo zdravstvenih težav. Jezus se ji je večkrat prikazal in ji pokazal nebesa, novembra 1957 pa ji je poleg nebes pokazal tudi vice. Prvi srčni napad je imela leta 1971 in njeno zdravstveno stanje se je ves čas slabšalo. 30. januarja 1980 je umrla.

Maria Bolognesi je bila razglašena za blaženo 2. maja 2013. Papež Frančišek je takrat rekel:

“Blažena Maria Bolognesi je v svojem življenju služila drugim, še posebej ubogim in revnim, prestala je ogromno trpljenja v globoki povezanosti s Kristusovim trpljenjem. Bogu se zahvaljujemo za njeno pričevanje za evangelij!”

Blažena Maria Bolognesi, prosi za nas!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


SACRED HEART

Preberite še:
Štiri svetnice, ki so videle Srce Jezusovo, in sporočila, ki so jih prejele


JACUQES FESCH

Preberite še:
Jacques Fesch – morilec, ki bo morda postal svetnik


OUR LADY OF FATIMA,VATICAN

Preberite še:
Tretja fatimska skrivnost

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.