Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

15 tisoč navijačev in 600 duhovnikov nogometašev. To je Pokal vere

COLOMBIA

Conferencia episcopal Colombiana

Aleteia - objavljeno 09/10/18

Nogomet povezuje tudi duhovnike

Nogometni turnirji tudi slovenskim duhovnikom nikakor niso tuji, a vse nekaj drugega je, ko se na stadionu zbere več kot 15 tisoč temperamentnih navijačev (to je toliko, kot bi bil stadion Stožice poln skoraj do zadnjega kotička) in burno navija za več kot 600 duhovnikov iz 25 kolumbijskih škofij in tri ekipe iz sosednjih držav – Mehike, Ekvadorja in Venezuele.

V Cúcuti, mestu ob kolumbijsko-venezuelski meji, je pretekli teden potekal že peti nogometni turnir duhovnikov Copa de la fé (Pokal vere). Srečanje duhovnikov poteka pod geslom La fraternidad no tiene fronteras (Bratstvo nima meja). Edini pogoj za tekmovalce: duhovniško posvečenje. Med njimi pa je bil celo 75-letni škof.


PHILIP MULRYNE

Preberite še:
Dominikanec, ki je brcal z Beckhamom in hodil z manekenko

Ekipni duh in zdrava tekmovalnost

Udeleženci poročajo o lepem bratskem vzdušju, kolegialnosti, ekipnem duhu. “Borili smo se do konca, nismo se vdali. Tako tekmovanje je odlično za razvijanje zdrave tekmovalnosti, spoznali pa smo tudi realnost različnih škofij. Največ težav ima seveda Venezuela. A povezali smo se v tej žalosti, bolečini, trpljenju. Zrasli smo v duhovniškem bratstvu,” je dejal Jaime Camacho Vargas iz zmagovalne ekipe, ki prihaja iz nadškofije Guadalajara v Mehiki.


VALERIA ROJAS PIPP

Preberite še:
Slovenka iz Venezuele: Odrasla sem tu, študirala, zdaj pa moramo uiti. Grozno

Spodaj si oglejte nekaj foto utrinkov s tekmovanja.

Pomoč beguncem iz Venezuele

Letošnje srečanje je zaznamovala zlasti tragična situacija v Venezueli. S povezovanjem prek meja so Kolumbijci želeli izkazati solidarnost z Venezuelci, ki živijo v zelo težkih razmerah. Uvodno evharistično slavje je potekalo v Hiši Božje previdnosti, ki je škofijski sprejemni center za ljudi, ki prihajajo iz Venezuele. To je center, kjer dobijo obrok hrane, osnovno medicinsko pomoč, informacije, na voljo pa jim je tudi duhovna oskrba.

Duhovniki so pomagali pri pripravi kosila ter organizaciji jedilnega prostora. Med turnirjem so obiskali tudi nekatere župnije, kjer so bili na voljo za sveto spoved ali duhovni pogovor. V enem od prejšnjih tekmovanj so se na primer odpravili v bližnje nakupovalno središče in tam spovedovali kar pred trgovinami.


PAX

Preberite še:
Duhovniki in nogomet ne gredo skupaj? Ah, dajte no!

Slovenska udeležba

In še slovenski “dodatek”: Slovesnosti ob odprtju turnirja se je poleg predsednika kolumbijske škofovske konference in lokalnega škofa udeležil tudi Slovenec Matjaž Roter, ki opravlja službo začasnega odpravnika poslov apostolske nunciature v Kolumbiji.


GIRL

Preberite še:
Kaj so v župnišču počele preluknjane žoge


VESNA MLAKAR

Preberite še:
“Starši otrok z avtizmom so heroji”


ANGEL

Preberite še:
Vse najboljše, moj “scefrani” angel varuh

Tags:
duhovnikšport
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.