Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Karel Gržan pojasnjuje, zakaj so babe v družbi nevarne

KAREL GRŽAN

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Barbara Oprčkal - objavljeno 27/09/18

Najprej je bilo dekle, nato žena in na koncu je bila baba ...

Pater Karel Gržan je pred časom posnel krajši video na temo “pravih bab”. Prepričan je namreč, da nam jih primanjkuje.


KAREL GRZAN

Preberite še:
Karel Gržan: Mnogi se počutijo sirote, ker morajo igrati odličnost

Tri obdobja razvoja pri moških in tri pri ženskah

Kot pripoveduje, so že Kelti vedeli, da je dal Bog moškemu moč in meč, ženski pa srce in intuicijo. Oba pa sta odlična kombinacija v medsebojnem sodelovanju. Prav tako so razlikovali obdobja v razvoju moškega, in sicer na tri dele. Najprej je bil to fant, potem bojevnik in na koncu modrec.

Na tri obdobja so razdelili tudi razvoj ženske. Najprej je bilo dekle, nato žena in na koncu je bila baba. “V najbolj žlahtnem in pozitivnem pomenu te besede,” je poudaril Gržan.

“Babo, ki je bila še bolj odločujoča kakor modrec. Babo, ki je s srčnostjo in intuicijo usmerjala moško moč, bojevitost in modrost h konstruktivnosti.” Za družbo v širšem in ožjem pomenu te besede.


KAREL GRZAN

Preberite še:
“Pri otrocih želimo le odličnost. Prepoznati jih moramo v njihovi nemoči”

Izraz baba smo onečastili

“Ker so babe v družbi izjemno nevarne, saj onemogočajo manipulativne pristope do človeka, jih je bilo treba ponižati. Na eni strani smo naredili iz babe babico, kar še zdaleč ni prava baba, na drugi strani pa smo izraz baba onečastili,” je opozoril pater in izpostavil še, da je danes ženski reči baba skoraj zmerljivka. Zato meni, da bi bilo nujno povrniti dostojanstvo ne le izrazu, ampak tudi poslanstvu pravih, tudi divjih bab.

“Čas je, da nastopijo prave, morda celo divje babe v žlahtnem pomenu besede, skupaj v sodelovanju z modrostjo in bojevitostjo moških,” je sklenil Gržan.

Celoten video, ki ga je pater posnel za program neodvisen.si, si lahko ogledate spodaj.

[protected-iframe id=”4f6183626871c33f91348d31fcca87c8-133580111-130919046″ info=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F100010720026384%2Fvideos%2F595985484102114%2F&show_text=0&width=560″ width=”560″ height=”315″ frameborder=”0″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no”]


JANEZ RIFEL

Preberite še:
“Treba je živeti skromneje in preprosteje, stvarem reči ne”


KAREL GRZAN

Preberite še:
Kako mu je otrok s šalo o možganski in srčni kapi zasukal pogled na življenje


WOMAN,HOME,COUCH

Preberite še:
Ženska intuicija – zakaj jo imamo?

Tags:
odnosiosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.