Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 21. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Za vse, ki si želite dobrih duhovnikov

PRIEST,YOUTH

Catholic Diocese of Saginaw | CC BY ND 2.0

Lucija Čakš - objavljeno 09/09/18

Imeli bomo še boljše duhovnike, če jim bomo pri tem malo pomagali

Ob nedavnem razkritju spolnih škandalov med duhovniki v ZDA marsikdo kar na vse duhovnike gleda z zavračanjem ali celo gnusom.

Kar je precej nepravično, saj je med nami veliko duhovnikov, ki se razdajajo, se resnično trudijo živeti evangelij in biti dobri dušni pastirji.

V teh časih, ko od zunaj mnogi pljuvajo po Cerkvi (in v marsičem upravičeno), njeni člani pa se z občutkom nelagodja sprašujemo, kakšni skupnosti pravzaprav pripadamo, mnogi se od nje celo oddaljujejo, potrebujejo duhovniki našo podporo kot še nikoli doslej.


NOVOMASNIKI PRIESTS

Preberite še:
Nasmejani in pripravljeni na nove izzive. Kdo so novomašniki 2018?

Torej, kako jim lahko pomagamo soustvarjati zdravo katoliško Cerkev?

Molimo zanje

Duhovniki naj bi svoje življenje posvetili molitvi in duhovnosti, zato se morda zdi smešno, da prav oni potrebujejo našo molitev. Pravzaprav jo potrebujejo še toliko bolj – vsakodnevno kazati pot h Kristusu in biti pri tem še dober zgled je zelo zahtevna naloga, ki je noben človek ne zmore sam brez opore Boga in podpore skupnosti.

Bodimo dobri kristjani

Škandali v Cerkvi nas lahko zapeljejo, da s prstom kažemo na druge in njihovo grešnost. Vendar če smo iskreni do sebe, moramo priznati, da smo tudi mi grešni. Zatorej – če želimo boljšo Cerkev, moramo začeti pri sebi. Ne nazadnje smo vsi člani Cerkve, enako kot duhovniki. Lep videoblog na to temo je posnel duhovnik Mike Schmitz.


VELIKA PLANINA SLOVENIA

Preberite še:
Tu diši po Bogu!


MASS,YOUNG CHILD

Preberite še:
8 nasvetov, kako preživeti mašo z malčkom

Služimo v župniji

Veliko sivih las povzročimo našim duhovnikom, če se vedemo kot potrošniški kristjani – pridemo v cerkev, po zakramente, in pričakujemo, da bo vedno vse popolno: bogoslužni prostor bo ravno prave temperature, glasba bo ušesu prijetna, pridiga zanimiva in razgibana, a ne predolga … In najlažje se je pritoževati, kadar kakšna od teh točk ni uresničena.

Mnogo težje je poprijeti za delo in poskrbeti za katero od področij delovanja v župniji. A naš trud lahko duhovniku, ki bi brez pomoči župljanov moral vse postoriti sam (kar ni njegova naloga!), marsikaj olajša ali mu celo naredi bivanje v župniji prijetnejše.

Pohvalimo in se zahvalimo

Dobrih duhovnikov je veliko. Le da običajno ne polnijo naslovnic časopisov in o njih ne razglabljajo vsi največji svetovni mediji. Seveda ne moremo slabih dejanj duhovnikov kar pomesti pod prag ali ignorirati. Vendar pa je lepo, če se dobrim, požrtvovalnim duhovnikom kdaj za njihov trud tudi zahvalimo in jih spodbudimo s pohvalo za dobro opravljeno delo.

Povabimo jih na kosilo, kavico, druženje

Tudi duhovniki so ljudje – zato tudi oni kdaj potrebujejo družbo, sploh če lahko v njej rečejo tudi kakšno po moško. In nikjer ne piše, da bi morali biti duhovnikovi prijatelji le duhovniki.

Ste vedeli, da je prihajajoča nedelja v ZDA obeležena kot Buy priest a Beer Day, torej dan, ko je treba duhovniku “častiti” pivo? Lahko bi se tudi v Sloveniji navzeli te navade in vsaj enkrat na leto duhovniku plačali pivo. Ne vsi hkrati 😉 in ni treba, da prav to nedeljo, lahko tudi katerikoli drug dan v letu.


YOUNG WOMAN IN CHURCH

Preberite še:
Hej, duhovniki, ali želite, da se milenijci vrnemo v Cerkev?


POPE FRANCIS,MMWMOF,PRAYING

Preberite še:
Papež ob obtožbi, da prikriva spolne zlorabe: “Presodite sami”


church.jpg

Preberite še:
Zakaj nekateri nočejo več hoditi k maši?

Tags:
duhovnik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.