Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Neverjetno: Medtem ko so ji operirali tumor v možganih, je pela opero

SARAH-MAY PHILO

PRINTSCREEN | YOUTUBE

Barbara Oprčkal - objavljeno 24/08/18

Sarah-May Philo je med deveturno operacijo govorila šale in celo pela Ave Marijo

Sarah-May je 34-letna komičarka in učiteljica otrok s posebnimi potrebami iz Glasgowa. Ko so ji odkrili tumor na možganih, je marca letos sledila operacija, za katero je vedela, da bo nekaj posebnega, saj je morala biti med posegom budna, da so lahko merili funkcije v možganih.

Operacija je trajala kar devet ur, na koncu pa so Sarah odstranili tumor v velikosti teniške žogice, del pa so morali celo pustiti, saj bi bila sicer lahko prizadeta govor in gibanje.

“Ker sem bila ves čas budna, so lahko ugotovili, kdaj je moj govor prizadet in kdaj na primer nisem mogla stisniti pesti. Pravzaprav sem morala celih osem ur kar naprej nekaj govoriti,” je povedala po poročanju BBC.

Kmalu so se razgovorili vsi

Kot komičarka je bila Sarah vajena (veliko) govoriti, a tudi sredstva proti bolečinam imajo svojo moč. Na začetku se je z njo pogovarjal le govorni terapevt, po treh ali štirih urah pa so klepetali že vsi povprek. Od kirurškega osebja do anestezistov.

“V nekem trenutku je kirurg, ki je stal za mano dejal: ‘Ups!'” Vsa osupla sem vprašala: “Kako to mislite, ups, v mojih možganih ste!”

Sledil je “koncert”

Ko je razkrila, da je tudi pevka, so jo zdravniki prosili, da zapoje eno pesem. Izbrala si je Ave Marijo in z izvedbo presenetila vse. Nato si je izmislila še nekaj pesmi o osebju, ki je bilo okoli nje, in dražila kirurga, medtem ko je operiral.

Njen dialog z zdravniki med operacijo je presegel vsa pričakovanja.

Že na delovnem mestu

Po operaciji je sledil še boj z radioterapijo in kemoterapijo, danes pa se Sarah-May počuti dobro in se je že vrnila na delo kot učiteljica otrok s posebnimi potrebami.

Tudi komedija ji je še vedno blizu in v prihodnje si želi pripraviti nastop, v katerega bi vključila tudi njeno izkušnjo na operacijski mizi.

Kar je najbolj pomembno, je to, da Sarah-May ostaja optimistična in pravi: “Prihodnost je zdaj svetla.”

Tags:
bolezenosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.