Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Mladi na taboru “najprej doživijo šok, ko vidijo v kakšni bedi lahko ljudje živijo”

SUMMERJOB

ARHIV SUMMERJOB

Fotografija iz tabora v Strunjanu.

Barbara Oprčkal - objavljeno 15/08/18

Več kot 60 mladih prostovoljcev, ki spreminjajo življenja

Summerjob je prostovoljni delovni tabor za mlade, ki ga pripravljajo Mladi za zedinjen svet iz Gibanja fokolarov. Gre za plemenit projekt, v okviru katerega mladi ponudijo svoje roke in pomagajo tistim, ki sami zaradi fizičnih omejitev ali socialno-ekonomske stiske tega ne zmorejo.

A pri vsem tem ne gre le za fizično delo. Svoje roke mladi namreč ponudijo tudi v drugem pomenu besede. Gradnja medsebojnih odnosov, vlivanje upanja, pogovor. To je tisto, kar v današnjem svetu primanjkuje. Včasih še veliko bolj kot prebeljena kuhinja ali pospravljena hiša.

Tabor se letos odvija že petič, in sicer med 12. in 18. avgustom 2018, ter traja štiri delovne dni (ponedeljek, torek, četrtek in petek). V zadnjih štirih letih so mladi že pomagali ljudem v Planini pri Rakeku, Strunjanu, Žalcu in Hodošu, letos pa se je več kot 60 mladih delavcev za teh nekaj dni preselilo v Kostanjevico na Krki.

S svojimi dejanji želijo predvsem spodbuditi kulturo medsebojne pomoči in skrbi za drugega.

Dobrodošel je vsak

Tabora se sicer lahko udeležijo vsi, ki so stari od 18 do 30 let (pa tudi mlajši, če imajo urejeno spremstvo). Dobrodošel je vsak, ki je pripravljen prostovoljno pomagati, je pojasnila Tina Šlajpah, ki je ena od organizatork tabora.

Tudi sama se taborov redno udeležuje, na vprašanje, kaj to delo mladim daje, pa je odgovorila: “Najprej doživijo šok, ko vidijo v kakšni bedi oz. na kakšnem socialnem dnu lahko ljudje živijo. Za šokom pa potem pride velika želja, da bi pomagali.”

Na koncu sicer morda res spoznajo, da je to njihovo delo le kaplja v morje, a tisto, kar za vedno ostane, so odnosi.  “Tudi če ne uspemo vsega pospraviti in fizično urediti toliko, kot bi bilo potrebno, je odnos z družino ali posameznikom tisto, kar ostane in najbolj bogati tako eno kot drugo stran. Tudi če bo stanje čez en mesec ali dva podobno tistemu, preden smo mi prišli, odnosi in zgodbe ostanejo,” pravi Tina.

Nekaj utrinkov z dosedanjih taborov si lahko ogledate v fotogaleriji, letošnje udeležence pa lahko spremljate tudi na njihovi Facebook strani.

Dvomi v to, da je kdo še kaj pripravljen narediti brezplačno

Pri njihovem delu jim je v veliko pomoč predvsem Slovenska karitas, ki jim pomaga pri iskanju delovišč in tistih ljudi, ki so resnično potrebni pomoči. Ljudje so seveda vedno seznanjeni s tem, da bo k njim prišla skupina mladih, da jim pomaga. Kot je pojasnila Tina, se priprave na tabor začnejo že pol leta prej in v tem času med drugim obiščejo tudi ljudi, ki živijo tam, kamor se nato odpravijo. Z njimi se spoznajo, se jim predstavijo in pojasnijo, kaj bodo delali. Skupaj se tudi dogovorijo, kaj je najbolj nujno postoriti.

Odzivi domačinov so sicer zelo različni. Nekateri jih ne želijo sprejeti v svoj dom, saj so ne glede na vse še vedno nezaupljivi.

“Letos se izrazito kaže tudi nevera v to, da je nekdo še pripravljen nekaj narediti zastonj. Ves čas mlade sprašujejo, koliko in kdo bo to plačal,” je še povedala Tina.

Delo, ki ti da “novo širino v življenju”

O delu na taboru smo se pogovarjali tudi z mladima prostovoljcema, ki se letos udeležujeta tabora.

Jure je na taboru že četrtič. Prvič se ga je udeležil, ko ga je povabila prijateljica, nato pa je bilo predvsem zadovoljstvo po opravljenem delu glavni razlog, zaradi katerega se je odločil, da se ga znova udeleži. Potem pa so tu še nova poznanstva, nove življenje izkušnje, … Predvsem pa ti to delo da novo širino v življenju, še pravi Jure.

Danijela je na taboru prvič, za udeležbo pa se je odločila za to, ker je želela pomagati tistim, ki potrebujejo pomoč, spoznati njihove zgodbe in jim prisluhniti.

“Poleg tega, da mi za te ljudi nekaj naredimo, da jim na primer prebelimo in jim počistimo, jim največ pomeni to, da smo z njimi, da se lahko z nami pogovarjajo, nam povedo svoje zgodbe in nas tudi veliko naučijo. Ravno včeraj sem bila pri neki gospe, ki ima za sabo res polno življenjsko zgodbo, ki me je zelo ganila.”

Vabljeni k ogledu predstavitvenega videa.

[protected-iframe id=”0a2a420d59ba1886f07a1ed748652107-133580111-130919046″ info=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fsummerjobslovenija%2Fvideos%2F2006222599416325%2F&show_text=0&width=560″ width=”560″ height=”315″ frameborder=”0″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no”]

Tags:
mladiosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.