Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Odlična poletna sladica, ki se imenuje po ruski primabalerini

CAKE PAVLOVA

TINA MARTINEC SELAN | ALETEIA

Tina Martinec Selan - objavljeno 21/07/18

Poletje je čas vrtnih zabav, piknikov in praznovanj na prostem. Če potrebujete idejo za lahko sladico, nad katero bodo navdušeni prav vsi, predlagamo torto pavlovo

Torta pavlova je dobila ime po svetovno znani ruski primabalerini Anni Pavlovi (1881–1931). Zaslovela je po vlogi Umirajočega laboda. Bila je tudi prva balerina, ki je s svojim baletom šla na turnejo po svetu.

Torto iz jajčnega beljaka in svežega sadja so posebej zanjo pripravili na eni izmed njenih turnej v dvajsetih letih preteklega stoletja. Avstralci trdijo, da so prvi torto pripravili oni, medtem ko so na Novi Zelandiji prepričani, da so bili prvi oni. Različni podatki pravijo različno, po nekaterih različicah naj bi bila torta pavlova osnovana po starem avstrijskem receptu.


COCONUT DESSERT

Preberite še:
Sladica za poletno vzdušje v vašem domu

Sestavine

Za torto, ki nima testa, potrebujemo:

7 beljakov
300 g sladkorja
1 žlico škroba
1 žlico kisa
ščepec soli
1 vaniljev sladkor

500 ml sladke smetane

500 g malin ali borovnic ali mešanice gozdnih sadežev

Postopek si lahko ogledate tudi v fotogaleriji.

Mešanje beljakov in peka

Postopek ni zapleten, vseeno pa si moramo zanj vzeti nekaj časa. Torto je zaradi njene krhke narave najbolje do konca pripraviti, tik preden jo postrežemo.
Beljake umešamo in jim dodamo sladkor v prahu, žlico škroba, ščepec soli in žlico kisa. Stepamo toliko časa, dokler niso beljaki precej trdi in lahko z žlico iz njih delamo “vrhove”. Na peki papir, ki ga položimo na pravokoten pekač, zarišemo obris okroglega pekača premera približno 25 centimetrov. Nato stepene beljake namažemo znotraj tega kroga. Ker se bodo med peko malce razlezli, ni potrebno, da bi bili zelo natančni.

Pečemo 65 minut na 150 stopinj Celzija. Zelo pomembno je, da med peko in po peki pečice ne odpiramo, saj se bodo sicer pečeni beljaki povsem sesedli. Tudi sicer bodo nekoliko izgubili svoj volumen, torta se bo malce sesedla in seveda po vrhu razpokala, a tako mora biti. Najbolje je, če pečen beljak v zaprti pečici počaka celo noč, torej da ga spečemo en dan pred zabavo.


WOMAN AND FOOD

Preberite še:
Je to najbolj univerzalen recept, da se boste prehranjevali zdravo?

Dodamo stepeno smetano in sadje

Drugi del priprave torte – stepanje sladke smetane in dodajanje sadja – svetujemo tik pred postrežbo. Torej sladko smetano stepemo (za okus ji lahko dodamo malce vaniljevega sladkorja ali po želji dodatno sladkamo s sladkorjem v prahu) in jo namažemo na pečen beljak.

Sadje deloma zmečkamo z vilico v kašo, večino sadja pa pustimo celega. Kašo naložimo na smetano, nanjo pa damo sveže sadje. Po želji lahko čisto na vrh dodamo tudi lističe sveže mete ali nanjo naribamo malce grenke čokolade. Čudovita kombinacija belega testa, smetane in živobarvnega sadja torte pavlove je že sama po sebi paša za oči. Nasprotje krhkega beljaka, razkošne smetane in kisle svežine sadja pa je osvežujoče in zato nadvse primerno za poletni čas.

Prilagoditve za torto brez glutena ali laktoze

Če želimo pripraviti nekoliko prilagojeno različico brez glutena, moramo uporabiti mleti sladkor – to mora biti označeno na embalaži (običajno navadnemu mletemu sladkorju dodajo nekaj glutena, da se ne sprijema, zato moramo biti na to pozorni). Namesto klasične sladke smetane lahko uporabimo rastlinsko smetano, recimo riževo ali kokosovo. Tekstura te smetane je sicer nekoliko bolj kremasta od mlečne, a je vseeno zelo dobra. Odsvetujemo pa pripravo beljakov z dietnimi nadomestki sladkorja, saj končni okus in tekstura preverjeno nista enaka oziroma ustrezna za to torto.


LADY OF LOURDES AND NUTELLA

Preberite še:
V čem je skrivnost Nutelle? Vsega je “kriva” lurška Marija


John Paul II

Preberite še:
Kako pripraviti najljubšo sladico papeža Janeza Pavla II.


FOOD

Preberite še:
Preprosto, okusno: Pripravite jedi tako, kot so jih pred več kot 100 leti

Tags:
recept
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.