Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 19. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

4 evharistični čudeži, ki jih znanost ne zna razložiti

EUCARISTIC MIRACLE

PUBLIC DOMAIN

Philip Kosloski - objavljeno 15/07/18

Ko hostija postane telo in kri tudi navzven

Katoliška cerkev uči o t. i. transsubstanciaciji ali prebistvenju, kar Katekizem razlaga tako: “[S] posvečenjem kruha in vina se izvrši spremenjenje vsega bistva kruha v bistvo telesa našega Gospoda, Kristusa, in vsega bistva vina v bistvo njegove krvi,” (KKC, 1376).

To pomeni, da zunanja podoba kruha in vina ostane enaka, a je njuno bistvo z Božjo pomočjo popolnoma spremenjeno v Kristusovo telo in kri. Gre za nauk, osnovan na Svetem pismu in izročilu, katerega jedro se je od apostolskih časov ohranilo do danes.

Toda Cerkev je spoznala, da Bog včasih to spremembo razodene tudi na viden način. Takšni čudeži sicer niso osnova za nauk Cerkve, to so namreč besede Kristusa, so pa pojavi, zaradi katerih številni utrdijo vero v Njegovo resnično prisotnost v evharistiji.


resgate meninos Tailândia

Preberite še:
Najboljše ilustracije čudeža v jami na Tajskem

Predstavljamo vam štiri pojave, ki so jih preučili najuglednejši znanstveniki in dejali, da jih znanost ne more razložiti.

Lanciano, Italija

V 8. stoletju je neki duhovnik dvomil o resnični prisotnosti Kristusa v evharistiji. Pri eni izmed svetih maš, po posvetitvi, se je tako zgodilo, da sta se kruh in vino vidno spremenila v meso in kri. V letih 1970–1971 in 1981 sta bili izvedeni preiskavi, ki ju je vodil profesor Odoardo Linoli. Ugotovil je, da gre za srčno tkivo s krvno skupino AB (kar se ujema z vsemi drugimi evharističnimi čudeži) in da gre za navadno, človeško kri. Nenavadno je tudi to, da sta tako tkivo kot kri še vedno ohranjena.

Legnica, Poljska

Leta 2013 je škof Legnice Zbigniew Kiernikowski, izjavil, da je med obhajanjem evharistije ena od hostij padla na tla, nakar so jo položili v posebno posodo z vodo. Kmalu zatem se je na njej pojavil rdeč madež in hostijo so poslali na analizo. Strokovnjaki iz sodne medicine so vzorec pregledali in ugotovili, da gre za srčno tkivo z alteracijami, ki lahko nastanejo ob velikem naporu.
Preberite še:
Kako Cerkev odobri čudež

Buenos Aires, Argentina

Po maši je ženska sporočila duhovniku, da je v zadnjem delu cerkve na svečniku našla oskrunjeno hostijo. Duhovnik Alejandro Pezet je zanjo poskrbel tako, da jo je položil v vodo in jo shranil v tabernaklju. Naslednji dan je opazil, da je hostija krvava, kar je sporočil takratnemu kardinalu Jorgeju Bergogliu, danes papežu Frančišku, ki jo je poslal na preiskavo.

Skupina znanstvenikov okoli dr. Frederica Zugibe je ugotovila, da gre za srčno tkivo z veliko količino belih krvničk, kar nakazuje, da je bilo srce pred smrtjo izpostavljeno velikemu naporu.

Tixtla, Mehika

Pred obhajanjem evharistije je ena od hostij pordela. Škof tistega področja, Alejo Zavala Castro, je sprožil preiskavo, da bi ugotovili, ali gre za prevaro. Povabil je tudi skupino znanstvenikov, da bi preučili pojav. Med njimi je bil dr. Ricardo Castañón Gomez, ki je sodeloval že pri čudežu v Buenos Airesu. Po opravljeni raziskavi je izjavil, da rdečkasta snov vsebuje hemoglobin s človeško DNK in da izhaja iz notranjosti hostije.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Jure Plut.


PADRE PIO

Preberite še:
5 svetnikov, ki so lahko bili na dveh krajih hkrati


Hostie, eucharistie

Preberite še:
Čudež v Italiji? Potres prizanesel hostijam


SHROUD OF TURIN

Preberite še:
Trije pojavi, ki jih znanost ne zna razložiti

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.