Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

V zakulisju oratorija: “Včasih si že tako utrujen, da se ti ne da več domov”

ORATORIO

LOJZE GRČMAN | ALETEIA

Lojze Grčman - objavljeno 07/07/18

Oratorij skozi animatorske oči

Oratorij je počitniška dejavnost, ki vseskozi raste in se razvija. Da je tako, pa gre velika zasluga animatorjem. Lani jih je bilo po vsej Sloveniji kar 6.500. Namesto da bi se ukvarjali s svojimi konjički, čofotali, se sončili na plažah, morda hribolazili, teden intenzivnega delovanja raje posvetijo otrokom. Njihovi zabavi, igram, vrednotam, duhovnosti.


ORATORIJ

Preberite še:
Kaj oratorij prinaša 22 tisoč otrokom in njihovim staršem?

Zakaj mlad človek raje animira na oratoriju, kot pa bi na glavo skočil v morje počitnic, smo klepetali z Ano in Lukom, voditeljema oratorija v Sostru.

Oratorij ima v Sostru, četrti v vzhodnem delu Ljubljane, že lepo tradicijo, saj poteka 15 let. Tu je nekaj lanskih utrinkov.

Kdo sta Luka in Ana?

Stara sta 40 let. Ampak oba skupaj. Ana je dve leti starejša. V animatorske vode sta prišla skupaj. Pravita, da sta bila pet let “normalna” animatorja, zdaj sta drugo leto voditelja oratorija. Oba tudi poučujeta verouk.

19-letni Luka je dijak medijske srednje šole in sodelavec Karitas pri kolonijah za otroke. 21-letna Ana je študentka fakultete za šport, vaditeljica plavanja in drugih športnih dejavnosti ter že 15 let namiznoteniška igralka.

“Otroku in soanimatorju je težko reči ne”

Letos za 132 otrok skrbi 36 mladih v starostnih skupinah od devetega razreda naprej. Animatorja teh animatorjev sta Luka in Ana.

“V oratorij vložiš energijo in čas. Celo več, kot bi bilo treba. Otroku ali soanimatorju je težko reči ne, če te kaj prosi. Ob zaključnih mašah vidiš, koliko pomagaš ljudem. Predvsem seveda otrokom,” pravi Luka.

Priprave trajajo vse leto

Daleč od tega, da se animatorski prispevek začne s prvim dnem oratorija in konča z zadnjim. Snovanje oratorija, njegova letošnja osrednja tema je misijonar Friderik Baraga, je razmahnjeno pravzaprav skozi vse leto. Oratorijski dan, konec tedna za animatorje, priprave na organizacijo, dobrodelna akcija pred božičem, izobraževanja … Dve meseca pred oratorijem pa se animatorska zasedba dobi vsak petek za dve uri in pol. V seštevku gre za številne ure priprav.

ORATORIO
LOJZE GRČMAN | ALETEIA

A ravno to je ena od odlik sostrskega oratorija, poudarja Luka, namreč da je odlično načrtovan. V “tistem” tednu torej večje improvizacije, ki velikokrat za sabo potegnejo živčnost, niso potrebne. Zato je vsebina lahko kraljica. A na določeni točki energije tudi zmanjka: “Včasih se zgodi, da si že tako utrujen, da se ti ne da več domov. Sediš v učilnici ali kje drugje.”

“Oratorijski teden je najbolj ‘lušten’, a naporen, hkrati pa prijeten in koristen teden v letu,” razmišlja Ana: “Na sestankih vselej poudarjamo odgovornost, zato ta animatorjem verjetno gleda že iz ušes. Odgovornost in varnost sta na prvem mestu. Kar dobro poskrbimo za vse.”

Vrednote na prvem mestu

Jasno je, da na oratorije prihajajo tudi otroci, ki sicer ne hodijo k maši in/ali verouku. Ali pa vsaj manj redno. Ana poudarja, da omejitev ni, veseli so vsakega otroka. A vsebina oratorija se nevernim ali manj vernim ne prilagaja.

“Dejstvo pa je, da se pri katehezah govori o Jezusu in njegovem delovanju. Zaradi otrok, ki ne hodijo k maši, ne spreminjamo programa. Dobrodošel je vsak. Na prvem mestu pa se učimo vrednot. Pomagamo staršem pri vzgoji. “

Nepogrešljiv lik

Oratorij v Sostru živi v sozvočju z župnijo. Pomagajo starši, podporniki, sponzorji. Nepogrešljiv lik je župnik Aleš.

“Sodelovanje z župnikom je odlično. Zelo je razumevajoč, vse nas spodbuja, nagovarja, da vztrajamo, tudi ko je težko. Ko si res utrujen in si rečeš: ‘O, moj Bog, to je res zadnji oratorij.’ Zna z mladimi. Tudi otroci ga imajo radi,” je podpore, kakršne gotovo ni v vsaki župniji, vesela Ana.

“Animatorstvo na oratoriju je lepa popotnica mladim, da se veliko naučijo. Sploh odgovornosti za življenje in vrednot,” sklene damska polovica vodilnega dvojca oratorija v Sostru.


JANEZ RIFEL

Preberite še:
“Treba je živeti skromneje in preprosteje, stvarem reči ne”


COLLAGE OF STARS

Preberite še:
Mladi zvezdniki, ki so premagali zasvojenost


ANGRY

Preberite še:
Trije nasveti, kako na primeren način kaznovati otroke

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.