Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 19. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Tako bi morali začeti svoj dan

RELAX

By crazystocker | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 02/07/18

Duhovni mojster ponuja koristne nasvete, kako naj začnemo jutro v Božji navzočnosti

Sv. Frančišek Saleški, svetniški francoski škof in cerkveni učitelj, je v začetku 17. stoletja napisal eno izmed največjih duhovnih klasičnih del vseh časov z naslovom Uvod v pobožno življenje, v katerem z edinstvenim pastoralnim pristopom piše o izzivih duhovnega življenja. To je izredna knjiga, ki nagovarja vse ljudi ne glede na to, na kateri stopnji molitve so.

Predstavljamo štiri mogočne odlomke iz te spodbudne knjige, v kateri Frančišek Saleški ponuja nekaj koristnih nasvetov o jutranji molitvi.


LAZY

Preberite še:
9 preizkušenih nasvetov za premagovanje lenobe

Tako naj bi začeli dan, nam naroča sv. Frančišek Saleški

Zahvaljujte se Bogu in ga slavite, ker vas je po svoji milosti varno ohranil prek noči, in če ste Ga s čimerkoli užalili, Ga prosite odpuščanja.

Ne pozabite, da vam je dan, ki se zdaj začenja, podarjen, da bi lahko opravili dobra dela za večnost, zato trdno sklenite, da boste današnji dan uporabili s tem namenom.

Vnaprej premislite, kateri opravki, dolžnosti in priložnosti vam bodo danes lahko omogočili, da služite Bogu; katere skušnjave se lahko pojavijo, da bi Ga užalili, bodisi z nečimrnostjo, jezo ipd.; trdno sklenite, da mu boste služili z vsemi sredstvi in s tem potrjevali svojo pobožnost, obenem pa se izognili ali uprli morebitnim skušnjavam, ki bi lahko ovirale vaše odrešenje in Božjo slavo. Toda trden sklep sam po sebi ne zadošča – pripravljeni morate biti, da ga učinkovito izpolnite.

Če torej predvidevate, da boste srečali koga, ki bo vzkipljiv in razdražljiv, ne smete zgolj skleniti, da boste brzdali sami sebe, temveč razmislite, s kakšnimi besedami bi ga lahko pomirili. Če veste, da boste srečali bolnika, premislite, kako bi mu lahko najbolje nudili tolažbo, in tako naprej.


WOMAN GIRL

Preberite še:
Frančišek Saleški nam sporoča, naj nas ne bo strah prihodnosti

Vzemite v roke svoje srce

Nato pa ponižni stopite pred Boga in mu priznajte, da sami od sebe ne bi mogli storiti ničesar, kar ste načrtovali, ne v izogibanju grehu ne v iskanju dobrega. Zatem pa tako rekoč vzemite v roke svoje srce in ga skupaj s svojimi dobrimi nameni darujte v veličastno Božjo slavo ter prosite Boga, naj jih sprejme in vas okrepi v služenju Njemu, kar lahko storite z naslednjimi besedami:

“Gospod, pred Tebe polagam svoje šibko srce, ki ga napolnjuješ z dobrimi željami. Ti veš, da jih sam ne zmorem učinkovito udejaniti, če jih ne blagosloviš, da bodo zacvetele. Zato Te prosim, ljubeči Oče, pomagaj mi po zaslugi in trpljenju svojega ljubega Sina, v katerega čast bom posvetil ta dan in vse svoje življenje.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


ANGER

Preberite še:
Obvladujete jezo ali ta obvladuje vas?
Preberite še:
Pripravite si “čudežni” napitek za dobro jutro


CLOCK

Preberite še:
Doza smeha. Zakaj župnik zjutraj noče vstati?

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.