Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Imenovati pomeni obvladati. Tudi pri alkoholu

web3-alcohol-drink-bar-addiction-hand-shutterstock_572253634-george-rudy-ai

George Rudy / Shutterstock

Aleksandra Vrbnjak - objavljeno 26/06/18

Sodobna gobavost in odnos do nje na Slovenskem

Pred kratkim me je globoko pretresla vest o ločitvi meni zelo ljubega para. Mož je alkoholik s težkim otroštvom in s kupom nepredelanih travm. Žena je zame poosebljena potrpežljivost, a ne zmore več. On pravi, da ne potrebuje (strokovne) pomoči. To je videti od zunaj,
samo onadva pa vesta, kaj je v globini. Njuna majhna otroka sta tu, ničesar kriva.

Zdi se mi, da je bilo gobavcem lažje, kot je danes depresivnim, odvisnim, zlorabljenim, tistim z nepredelanimi travmami … Navodila so bila jasna: ko se na koži pokaže oteklina ali izpuščaj, naj ga pripeljejo k duhovniku, ta ga razglasi za nečistega, naj nosi pretrgana
oblačila … So vsaj vedeli, pri čem so.


JOZE PAVLAKOVIC

Preberite še:
Nekoč je tesal mize, zdaj pa iz bede rešuje zasvojence

Kakšna pa so danes navodila? Alkoholizem, na primer, je v Sloveniji tako hinavsko zasidran v našo kulturo, da veljaš za revo, če si alkohola ne “upaš” piti. Popolnoma normalno je, če si vsake toliko časa bolj ali manj “alkoholno prestrašen”. Kako naj vem, da sem res zbolela, da potrebujem pomoč, da ne bo minilo “samo od sebe”? In če ne vem, če tega ne ozavestim, (včasih je udobneje biti bolan!), ne
morem ubesediti in ne prosim za pomoč. To me lahko dobesedno pripelje v smrt.


FAMILY HOME

Preberite še:
Kaj vse skrbi starše malo večjih otrok?

Imenovati pomeni obvladati, mi je nekoč rekla neka modra žena. Po moje je tudi to razlog, da Jezus marsikoga ozdravi šele, ko ga ta prosi.
Naš Bog je neskončno milostljiv, pa tudi ve, kaj dela. Gospod, prosim, imej usmiljenje z gobavci današnje dobe. Daj nam milost, da bomo prepoznali vsako “gobo” in imeli moč in vero, da ti bomo – še preden bo prepozno – šepetali ali kričali: “Če hočeš, me moreš očistiti.”

Članek je bil objavljen v reviji Magnificat, februar 2018.


BRANE MILICEVIC

Preberite še:
Brane Miličević je bil že klinično mrtev, videl je predor in luč


COUPLE HANDS

Preberite še:
4 razlogi, zakaj bi se v zvezi morali izogibati pornografiji


MATEJA GOMBOC

Preberite še:
Da dijake zbudi iz dremeža vseenosti, jih včasih malo razjezi

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.