Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Katoličani, hodite pokončno in drznite si biti nevarni!

STRONG KID

SHUTTERSTOCK

Urška Leskovšek - objavljeno 22/06/18

Eden trenutno najbolj “vročih” avtorjev na svetu Jordan B. Peterson že na prvih straneh svoje knjige 12 pravil za življenje zapiše: “Opustite pobito in sključeno držo. Govorite, kar mislite. Izrazite želje, kot da imate pravico do njih – vsaj enako pravico kot drugi. Hodite pokončno in z dvignjeno glavo glejte naprej. Drznite si biti nevarni.”

Nevarni? Pregrešna ideja, a ne? Katoličani pa res nočemo biti nikomur nevarni. In Peterson nima kaj govoriti, saj pravi, da ni katoličan.

(Od tu dalje izklopim sarkazem.)


MOM,SON,PRAYING

Preberite še:
Po čem merite svojo vernost? Po tem, kolikokrat greste k maši?

Slovenci smo pridni

Ali kdaj uporabite besedo priden? Ošpice dobim ob njej! Ne rečem, ljudje jo uporabljajo tudi kot sinonim za delaven ali marljiv, kar je pozitivna lastnost. A zdi se mi, da oznaka priden v Sloveniji vključuje tudi ubogljivost, vestno izpolnjevanje pravil in ukazov, mirnost, nezahtevnost, plahost, hojo s sklonjeno glavo in kar je še takega.

Vsekakor, če jasno poveš svoje mnenje, če kaj pokritiziraš, če kaj narediš malo po svoje, ti nihče ne bo rekel, da si priden.

Toda pridnost je za Slovence vrhunska pohvala! Brez zamere, nočem je slišati. Predvsem zato, ker v Kristusovem kontekstu ubogljivost, izpolnjevanje pravil, mirnost (pacifizem), nezahtevnost, plahost, upognjenost … nimajo mesta.


HAIL

Preberite še:
Kaj mora pasti z neba, da pokukamo iz svojega ega?

Stojte trdni

Kristus je pravo nasprotje tega. Tu je nekaj primerov iz Svetega pisma, ki to dokazujejo:

  • Budni bodite, stojte trdni v veri, možati bodite, bodite močni! (1 Kor 16,13)
  • Kristus nas je osvobodil za svobodo. Zato stojte trdno in se ne dajte ponovno vpreči v jarem sužnosti. (Gal 5,1)
  • Tako govorite in delajte: kot tisti, ki bodo sojeni po postavi svobode. (Jak 2,12)
  • Bojuj dober boj vere. (1 Tim 6,12)
  • Kajti naš boj se ne bije proti krvi in mesu, ampak proti vladarstvom, proti oblastem, proti svetovnim gospodovalcem te mračnosti, proti zlohotnim duhovnim silam v nebeških področjih. (Ef 6,12)

A ni to natančno tisto, o čemer govori Peterson? Govorite in delajte svobodno. Stojte trdno, bodite močni! Bojujte se, bodite nevarni svetovnim gospodovalcem mračnosti in zlohotnim duhovnim silam!

Težak nahrbtnik preteklosti

Ne gre se čuditi, da je v Sloveniji vzoren tisti, ki ima sklonjeno glavo in vestno dela. To so nas (oziroma generacije pred mano) učili desetletja. Povprečnost in čim manj razlik v inteligentnosti, ustvarjalnosti, načinu mišljenja, predvsem pa razlik v zaslužku in bogastvu je bil (in je v preveliki meri še vedno) ideal.

Podobno v cerkvenem nauku, kjer nam janzenizem še vedno v prevelikih odmerkih teče po žilah. Neka lažna, v resnici čisto nekrščanska ponižnost je še vedno vzor. Bojimo se poguma, izjemnosti, drznosti, jasnosti – vsega tega, kar nam sicer Kristus naroča!


FOCH

Preberite še:
Kako naj vem, da me ima ne­kdo res rad takega, kot sem?

“Stati pokončno z vzravnanimi rameni pomeni sprejemati strašansko odgovornost življenja, s široko odprtimi očmi. /…/ Pomeni hote sprejemati žrtve, nujne za ustvarjanje produktivne in smiselne resničnosti (pomeni delovati v Božje zadovoljstvo, povedano v starem jeziku),” piše Peterson.

Ko stojimo trdno na tleh, vzravnani in zazrti navzgor, k Njemu, smo tista prava vez med nebom in zemljo, kakršna naj bi kristjani bili. Če hodimo naokoli s sklonjeno glavo, uprto navzdol, se ta vez pretrga, stika z nebom ni več, življenje usahne.

To pa briljantno dopolni filozof Milan Komar, ko o svetu povprečnosti pravi:

“Živeti v takem vzdušju ni mogoče. Rutina in mrtvilo se naselita v njem. Ker pa človek z vsemi silami išče življenje in ga odbija vse, kar ga spominja na smrt, ga tudi mrtvilo nikdar ne zadovolji. Neka zamolkla nezadovoljnost se širi v taki družbi in z njo neviden razkroj. Nihče ne hodi rad v vas k mrzlim dušam in k zaspancem in nihče se ne zbira okrog kola. Vsi pa se radi zbiramo okrog ognja, ki je simbol topline in življenja.”

Zato še enkrat: “Hodite pokončno in z dvignjeno glavo glejte naprej.”

Prispevek je bil naprej objavljen v reviji Cerkev danes.


FAMILY HABE

Preberite še:
“Mama, ki rodi otroka, je na nek način kakor Bog.” Ko pa jih rodi 12 …


MARIJA KREBELJ

Preberite še:
“Tako učitelji kot starši smo okuženi s permisivno vzgojo”


KAREL GRZAN

Preberite še:
Kako mu je otrok s šalo o možganski in srčni kapi zasukal pogled na življenje

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.