Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kaj pomeni vnebohod? Je Jezus kar odletel v nebo?

THE ASCENSION

Public Domain

Samo Pučnik - objavljeno 10/05/18

Ste se kdaj vprašali, kako je Jezus odšel k Očetu?

Danes kristjani praznujemo Kristusov vnebohod. Ta dogodek si verjetno marsikdo težko predstavlja. Kaj se je pravzaprav zgodilo?

Poročilo iz evangelija

Evangelist Luka dogodek zabeleži dvakrat, najprej v evangeliju (Lk 24,50-53) in nato v Apostolskih delih (Apd 1,9-10). Obema viroma je skupno čudenje in veselje ob odhodu Jezusa. Toda ali ni čudno, da se je nekdo veselil odhoda ljubega učitelja?


Preberite še:
Kako so bili napisani evangeliji?
Po teh besedah se je vzdignil pred njihovimi očmi in oblak ga je zastrl njihovim pogledom. Ko so po njegovem odhodu strmeli v nebo, glej, sta stala pri njih dva moža v belih oblačilih, ki sta rekla: “Možje Galilejci, kaj stojite in gledate v nebo? Ta Jezus, ki je bil vzet od vas v nebo, bo prišel prav tako, kakor ste ga videli iti v nebo.” (Apd 1,9-10)
THE ARRIVAL OF CHRIST
Waiting For The Word | CC BY 2.0

Delo, ki šele resnično začenja

Luka piše, da je Jezus pred odhodom apostole blagoslovil in jim naročil, naj v molitvi počakajo v Jeruzalemu na prihod Svetega Duha. Jezus se je učencem prikazoval 40 dni po vstajenju, njegov vnebohod pa ne pomeni, da se je odmaknil od sveta. Papež Frančišek pravi, da je Jezus “šel  na mesto, ki mu pripada pri Bogu Očetu, in je zdaj na poseben način prisoten v vsakem trenutku našega življenja.”

In če se je Njegovo delo na na zemlji končalo, ga še veliko čaka v nebesih pri Očetu. Odšel je namreč, da bi pri svojem Očetu, v nebesih, pripravil prostor za nas. On je naš zagovornik, je zapisal apostol Janez v svojem prvem pismu.

Otroci moji, to vam pišem zato, da ne bi grešili! Če pa že kdo stori greh, imamo pri Očetu zagovornika, Jezusa Kristusa, pravičnega. On je namreč spravna daritev za naše grehe, pa ne le za naše, temveč tudi za ves svet. (1 Jn 2,1-2)

Preberite še:
Ali je Sveti Duh golob?
WEB3-JESUS-ASCENSION-PD
PUBLIC DOMAIN

Slovo, ki ne bo večno

Jezus je ob vnebohodu učencem obljubil, da bo poslal Svetega Duha. Sin je pripravil prostor Svetemu Duhu, da lahko deluje po svetu v polnosti. Toda ob Jezusovem vnebohodu učenci niso čutili veselja samo zaradi obljube prihoda Svetega Duha. Veselili so se dejstva, da bo Jezus znova prišel na svet, in to ne na kakršenkoli način, temveč kot Kralj ob koncu sveta.

Ker je Jezus šel za nas na križ in z vstajenjem premagal smrt, bomo vstali tudi mi. In to zavedanje jih je navdajalo z navdušenjem, ki ni zmoglo biti tiho in čakati v kotu, ampak se je moralo kot dobra novica širiti po vsem svetu.


Preberite še:
V traktorje zaljubljeni župnik, ki igra playstation, ministranti pa ga obožujejo

Preberite še:
Vas je strah? Citati iz Svetega pisma, ki vam bodo vlili pogum

Vir: ncregister.com

Tags:
papež FrančišekSveti Duh
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.